Annonce
Vejle

Danmarks største hydraulik-kran hjælper svømmehallens mure på vej

Det kræver Danmarks største hydraulik-kran at løfte betonelementerne på tværs af byggepladsen. Det er ikke muligt for en kran at nå tættere på, fordi den nye svømmehal bygges op ad DGI Husets store Hal 4 og i forlængelse af den eksisterende svømmehal. Foto: Mette Mørk

En dyr sag: Torsdag og fredag blev "de fjerneste" af betonelementerne til DGI Husets kommende svømmehal placeret af en kran, der er temmelig dyr at leje.

Vejle: Normalt arbejder de ansatte fra PH Montage i Skive aldrig om fredagen, fordi de rejser rundt i landet og rejser betonelementer i en fire dages arbejdsuge.

Men denne fredag er holdet på plads på den vejlensiske byggeplads, som til næste år vil rumme DGI Husets 50 meter-bassin.

Det gælder om at udnytte den store kran, der arbejder med at løfte de høje betonvægge til den kommende svømmehal på plads, for det er ikke helt billigt at leje Danmarks største, mobile hydraulik-kran, som der kun findes to af herhjemme.

Begge kraner er ejet af Aalborg-virksomheden BMS A/S, og den hydrauliske kran kommer netop fra et job i Holstebro, hvor et stort vindmølletårn skulle hejses på plads. Lørdag morgen skal mobilkranen, der blot må køre 60 kilometer i timen på motorvejen, være på plads i Køge, hvor det gælder arbejdet med en ny togbro. Derfor handler det om at udnytte alle lyse timer disse to dage.

Selvom vi er tre uger foran tidsplanen, kommer ingen til at hoppe i vandet tre uger tidligere end planlagt. Bassinet bliver ikke monteret før mandag den 7. maj, som vi har aftalt.

Jonas Flyvholm, projektleder Vejle Kommune
Svømmehallens ydervægge er såkaldte sandwichelementer, der kommer færdige med både inder- og ydervægge og isolering i midten. Foto: Mette Mørk

40 læs med betonelementer

- Torsdag og fredag får vi hejst 22 elementer på plads, og så er vi færdig med cirka halvdelen af svømmehallens ydermure. Det her er en 750 ton-kran, og i næste uge kan vi nøjes med en 170 eller 220 ton-kran, for her skal elementerne ikke løftes så langt, fortæller sjakbajs Karsten Sørensen.

Han anslår, at det koster omkring 5000 kroner i timen at leje mobilkranen, som konstant bliver holdt beskæftiget af de mange lastbiler, der kører i pendulfart mellem Midtjydsk Betonvare og Elementfabrik i Herning og DGI Huset.

- Torsdag kom der 13 læs med elementer, og vi når op omkring 40 læs i alt, når det sidste element er hejst på plads i næste uge, fortæller Karsten Sørensen, der er godt tilfreds med det stille vejr disse to dage.

- Når der blæser over 15 meter i sekundet, kan vi ikke arbejde. Så er det ikke til at styre så store elementer, fortæller han, mens kranen løfter et af elementerne tæt forbi det store vinduesparti ind mod den eksisterende svømmehal.

Mellem et vindmøllejob i Holstebro og en ny togbro i Køge, svingede BMS mobil kran ind forbi DGI Huset i Vejle, hvor den torsdag og fredag løftede svømmehallens betonelementer på plads. Foto: Mette Mørk
Annonce

Kan ikke løfte mere

Imens opererer kranfører Bent Fredskilde den store kran, der kun overgås i størrelse af de såkaldte gittermastkraner, som kan løfte op til 1600 ton.

- Kranen kan løfte 750 ton men kun ud i 3,4 meters afstand. Kranens bom (arm, red.) er 51 meter lang, og til denne opgave skal den løfte det fjerneste element ud på 46 meter. I den afstand kan den ikke løfte mere end de 18 ton, betonelementet vejer, fortæller kranføreren.

En kran skal også rekvireres, når svømmehallens spær skal på plads. Her er der ikke tale om betondrager, for det er svømmehallens spænd for lang til. I stedet har Vejle Kommune bestilt stålspær, som holder længere end limtræ, der bruges mange andre steder og er en billigere løsning.

De nye ydervægge til Vejles nye svømmehal flyttes på plads. Foto: Mette Mørk
Annonce

Er foran tidsplanen

I det hele taget går byggeprocessen som en langdistancesvømmer på medaljekurs. På trods af mange regnvåde dage, er projektet tre uger længere fremme end tidsplanen.

- Det går bare godt, selvom vi har været plaget af dårligt vejr. Men vi har formået at få tingene afklaret hurtigere og fået betonelementer hurtigere i produktion. Men selvom vi er tre uger foran, kommer ingen til at hoppe i vandet tre uger tidligere end planlagt. Bassinet bliver ikke monteret før mandag den 7. maj, for det er den dato, vi har aftalt med leverandøren i kontrakten, siger projektleder Jonas Flyvholm fra Vejle Kommune.

Målet er, at det nye bassin kan tages i brug ved Vejle Svømmeklub Tritons sæsonstart omkring begyndelsen af september.

Ydervæggene til Vejles nye svømmehal bliver løftet påplads. Foto: Mette Mørk
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce