Annonce
Vejle

Danmarks store 4. maj-lys: Det lysende tårn i Højen trak mange til

Alle lys i rummene i Højentårnet var tændt mandag aften og nat som markering af 75-året for Danmarks befrielse. Mange kom og kiggede. Foto: Mette Mørk
Der blev fotograferet på livet løs i Gammel Højen mandag aften. Anledningen var det tændte radiokædetårn, der var med til at markere 75-året for Danbmarks befrielse.

Gammel Højen: Der blev meldt om stærkt forøget trafiktryk i Gammel Højen mandag aften ved solnedgangstide. Mange var ude for at se Danmarks nok største 4. maj-lys, nemlig det over 100 meter høje tårn i den lille landsby syd for Vejle.

En af dem, der fulgte med, var Gitte Nielsen, der har tårnet som baggrund i sin have.

- Jeg bor jo lidt på afstand og kan desværre ikke rigtigt se den lange række lys ned ad siden herfra. Men der er trafikkaos i Gammel Højen på Tårnvej. Jeg sidder og følger alle de flotte billeder, som tikker ind i diverse grupper her fra omegnen. Fantastisk, at det kan trække så mange mennesker til. Det er et rigtig flot syn. Jeg håber, det kan blive en tradition igen fremover, siger Gitte Nielsen.

Lyset i tårnet var tændt på 4. maj-aftenen fra 1985 til 1995.

Det er over al forventning. Jeg har jublet, og jeg har fældet en tåre. Det er helt fantastisk. Troede jeg, det kunne lade sig gøre, da jeg fik ideen? Ja da. Hvor der er en vilje, er der også en vej. Og det bare på et par dage. Det har kostet tid, sved og tårer ved computeren de sidste par dage, men det har været det hele værd. Der er flere, der har trukket i trådene i Danmark, og mange skal have tak.

Linda Kjerkegaard

Tårer over tårnet i Italien

"Bagkvinden" bag det hele - lys i tårnet og deraf følgende trafikkaos - er Linda Kjerkegaard. En gang boede hun med udsigt til tårnet. Hun tog i fredags fat på at realisere, hvad hun selv kalder, "denne skøre tanke at få lys i tårnet igen". Nu sidder hun ved Gardasøen i Italien og må følge sin idé via billeder. Mandag aften sagde hun:

- Det er over al forventning. Jeg har jublet, og jeg har fældet en tåre. Det er helt fantastisk. Troede jeg, det kunne lade sig gøre, da jeg fik ideen? Ja da. Hvor der er en vilje, er der også en vej. Og det bare på et par dage. Det har kostet tid, sved og tårer ved computeren de sidste par dage, men det har været det hele værd. Der er flere, der har trukket i trådene i Danmark, og mange skal have tak. Men Anders Kristensen skal nok have en ekstra stor ros for at have løbet på trapperne og tændt for alle kontakter, hvor der stod "lys" på.

Annonce

Synligt videnom

Vejle Amts Folkeblad var med, da kørende driftstekniker for TDC, Anders Kristensen, tog turen med elevator til toppen af tårnet for at gå ned gennem tårnet og ind i alle rum for at tænde de mange kontakter, der skulle lyse tårnet op. Det var en tur, der nok kunne trække syre i benene. Lysene blev tændt ved 15-tiden mandag, så tårnet var klar til mørkets frembrud. Det skulle stå lysende hele natten for at blive slukket tirsdag morgen. Han lagde siden et foto op på facebook, der dokumenterede, at det tændte Højentårn sagtens kunne ses fra Assendrup.

Højentårnet var nok Danmarks største 4.-maj-lys mandag aften. Foto: Mette Mørk
Der var også mere traditionel 4. maj-belysning i nogle vinduer. Foto: Mette Mørk
Skumringsstemning omkring 4. maj-tårnet i Gammel Højen. Foto: Mette Mørk
Anders Kristensen, kørende driftstekniker for TDC, var manden, der sørgede for, at alle indvendige lys var tændt i Højentårnet mandag aften og nat. Foto: Leif Baun
Annonce
Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Alarm 112

Mange uheld i kommunen: Bilist pløjede ind i vejarbejde og tuktuk lavede saltomortale

Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Sport

Razorbacks på svær opgave: Skal overraske stort for at spille DM-finale på eget stadion

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Annonce