x
Annonce
Vejle

Danmarkspremiere: Fredag tændes fremtidens lyssignal

Fredag kl. 13 fjernes den gule afdækning og lyssignalet tændes. I dagens anledning er kommunen vært ved kaffe, kage og sodavand. Foto: Vejle Kommune

Nyt anlæg i Assendrup er ifølge Vejle Kommune det første af sin slags på dansk grund.

Vejle: Bilisterne opdager det næppe - men det nye lyssignal i Assendrup er ikke som alle andre.

Når anlægget bliver tændt fredag eftermiddag, vil det kræve mindre strøm at få grønt, gult og rødt lys i lanternerne. I modsætning til de traditionelle 230 volts anlæg fungerer det nye anlæg med 42 volt teknologi.

Samtidigt er softwaren i anlægget fremtidssikret, så det kan kobles på det overordnede trafikstyringsprogram, som Vejle Kommune arbejder på at etablere:

- Vi har fået en bevilling, så vi kan udvikle systemet i løbet af de kommende par år. Ideen er, at signalanlæggene kan kommunikere begge veje, så vi bedre kan styre trafikken ved hjælp af lyskrydsene, forklarer projektleder Claus Weng Petersen fra Vejle Kommune.

Annonce

Udover at skabe en bedre skolevej binder lyskrydset også Assendrup bedre sammen.

Christoffer Melson (V), formand for teknisk udvalg

Løfter under lup

Lyskrydset er udvalgt til projektet, fordi det ligger isoleret i forhold til andre kryds. Det giver bedre mulighed for at eksperimentere. Da der er tale om ny teknik på dansk jord, er der en række usikkerhedsmomenter - blandt andet præcis, hvor meget strøm man kan spare:

- Det er akkurat, som når man køber elektronik til hjemmet. Når leverandøren skal sælge produktet, er der ingen grænser for, hvor stor besparelsen bliver. Men det er først, når man tager det i brug derhjemme, at det viser sig, om løfterne holder, lyder det fra Claus Weng Petersen.

Den nye teknik er som udgangspunkt dyrere end konventionelle anlæg - cirka 20 procent ifølge projektlederen. Forventningen er dog, at prisen vil falde, efterhånden som 42 volts teknologien - der er udbredt i Tyskland - bliver mere udbredt herhjemme.

Sikrere skolevej

I Assendrup og omegn er det næppe teknikken, der betyder mest. Det er års kamp for en sikring af krydset ved den trafikkerede Juelsmindevej, der er kronet med held.

Trafikken på Juelsmindevej er støt stigende, og det har ikke gjort livet lettere for de skoleelever, der er nødt til at krydse vejen på vej til Engum Skole.

Fredag er det formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V), der får æren af at tænde for signalet. Og på byrådets vegne glæder han sig over, at man har været med til at skabe en mere sikker skolevej og i det hele taget sikre krydset i Assendrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce