x
Annonce
Vejle

Dannebrog fylder 800 år: FestiVejle forbereder fest for flaget

Skyttehushaven, der er under renovering med planlagt genindvielse 25. maj, er centrum i flere af FestiVejles aktiviteter. Det samme er Dannebrog i år, hvor flaget fejrer 800-års jubilæum. Det vil FestiVejle markere på forskellig vis 15. juni. Arkivfoto: Morten Pape

Det skulle gerne blive et Vejle klædt i rødt og hvidt, når FestiVejle 15. juni markerer 800-års jubilæum for Dannebrog. Forberedelserne er i fuld gang.

Vejle: Vejle skal være i rødhvide farver på valdemarsdag i år. FestiVejle er allerede langt med forberedelserne. De inkluderer et forsøg på at samle faner fra hele det tidligere Vejle Amt til et optog gennem Vejle på dagen med 6. Juli Garden fra Fredericia i front.

15. juni i år er noget særligt. Da er det nemlig 800 år siden, Dannebrog faldt ned fra himlen i en situation, hvor danerne under ledelse af kong Valdemar og ærkebisp Absalon var på hælene i slaget ved Lyndanisse i Estland. Korsbanneret ændrede slagets gang og blev symbol for konge og hær, og det er dét, vi mindes 15. juni.

- Vi arbejder sammen med City Vejle og Danmarks-Samfundet om blandt andet få flagguirlander i gågaden, lige som City Vejle vil opfordre til at pynte butikkerne. Der bliver taler på Rådhustorvet, og vi overvejer, og vi skal begynde dagen i Jelling. Dér må man flage med splitflag over højene, og splitflag er noget specielt, siger FestiVejles formand, Bent Holm.

Foreningen vil blandt andet kontakte de foreninger, der de sidste 15 år har fået faner fra Danmarks-Samfundet.

Annonce

Vi arbejder sammen med City Vejle og Danmarks-Samfundet om blandt andet få flagguirlander i gågaden, lige som City Vejle vil opfordre til at pynte butikkerne. Der bliver taler på Rådhustorvet, og vi overvejer, og vi skal begynde dagen i Jelling. Dér må man flage med splitflag over højene, og splitflag er noget specielt.

Bent Holm

Underskud

FestiVejle holdt generalforsamling tirsdag aften. Her blev fremlagt et underskud fra aktiviteterne i 2018 på cirka 30.000 kroner. Det kan tåles én gang, fordi der var en formue at tære på.

- Det var lige lovligt stort, det underskud. Noget af det skyldes for lave deltagertal, så nu overvejer vi, om vi kan finde på noget andet, bemærker Bent Holm.

Et af de store arrangementer er sankthansbålet i Skyttehushaven, hvor der sidste år deltog cirka 1800 betalende gæster. Der har tidligere været 2300-2400, men der er efterhånden mange ting at konkurrere med.

Sangaftener, foredrag og byvandring er andre af foreningens tilbud. Byvandringen samlede som sædvanlig 200-250 fra by og opland. De hørte fire guider, Lars Buksti, Poul Ulrich Jensen, Henrik Stjernholm og Birger Sørensen øse af deres viden og Vejle.

Vigand fortæller

Næste arrangement er en foredragsaften med lokalhistorikeren Vigand Rasmussen i Johanneshuset, Haraldsgade 10, Vejle onsdag den 27. februar klokken 19.30.

Under titlen "Fra pudderparyk til tyggegummi" fortæller han om nogle af de mere specielle virksomheder, som Vejle har været hjemsted for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce