Annonce
Hedensted

Mød syv corona-ramte: Frygten for at bringe smitten videre går igen

Herover ses seks af de syv corona-smittede, som avisen har talt med. Foto: Privat. Collage: Morten Seest Jensen
Antallet af coronasmittede i Hedensted Kommune er steget voldsomt de seneste uger. Både unge og ældre er ramt og de kan være blevet smitte mange forskellige steder. Mød nogle af dem her.
Annonce

Hedensted: Dansen med corona fortsætter i quickstep-tempo rundt om i Hedensted Kommune.

I sidste uge var antallet af coronasmittede på sit højeste, og det påvirker arbejdspladser, skoler og familier, som skal sikre, at potentielt smittede hurtigt kan komme i isolation og blive testet.

Tirsdag viste tal fra Statens Seruminstitut, at der den seneste uge var registret 92 smittede med coronavirus. Det er lidt færre end i sidste uge, men stadigvæk et højt smittetal. I alt er 425 borgere i Hedensted Kommune blevet testet positiv for coronavirus siden 27. januar.

Avisen har fundet syv coronaramte, der fortæller, hvordan de er blevet smittet, hvordan de har haft det, og om de har bragt smitten videre.

Nogle ved, hvordan de er blevet smittet, andre har ingen anelse, ligesom der er stor forskel på, hvilke symptomer de smittede har.

Særligt frygten for at bringe smitte videre går igen i beretningerne. Man kan nemlig være smittebærer overhovedet uden at have symptomer.

Beretningerne viser, at coronavirus kan ramme alle, også selvom man overholder retningslinjerne, og at det gør en forskel, at man går i selvisolation og bliver testet.

Isoleret med to aktive drenge og syg hustru

Peter Bøgelund Therkelsen. Privatfoto

Rask Mølle: 35-årige Peter Bøgelund Therkelsen fra Rask Mølle blev testet positiv med corona lørdag 14. november. Han arbejder som produktionsleder i Fredericia.

Han og resten af familien, der også tæller hustruen Catja, samt to sønner på hhv. tre og seks år, blev alle testet, efter en ven af familien var testet positiv.

- Drengene har været negative hele vejen igennem, mens både min kone og jeg har været testet positiv. Min kone har været sløj, mens jeg ikke har haft symptomer udover, at lugtesansen driller lidt, og smagssansen har været lidt skæv, fortæller Peter Bøgelund Therkelsen.

Hele familien har holdt sig fuldstændig isolerede fra omverdenen i en uge, hvilket i følge Peter Therkelsen er lang tid med to friske drenge, der hænger på væggene, og tilmed en syg kone.

Børnene blev testet for tredje gang mandag 23. november, og Peter Therkelsen afventer i skrivende stund et negativt svar, så de igen kan komme af sted i skole og institution.

Ingen fra Peter Therkelsens arbejde, forældre eller svigerforældre er efterfølgende blevet testet positive.

- Vi blev den corona-familie, man ikke turde se

42-årige Nina Hersig har stadig ikke fået sin smags- og lugtesans tilbage, efter hun i slutningen af oktober og starten af november lå syg med covid-19. Privatfoto

Hedensted: Det har været en stigmatiserende oplevelse at få coronavirus inden for døren hos familien Hersig i Hedensted.

Det fortæller den 42-årige pensionschef Nina May Hersig, der selv blev testet positiv 28. oktober som den anden i familien.

- Vores mellemste søn Jakob blev sendt hjem i isolation fra Campus Vejle, fordi en klassekammerat var blevet smittet. Jakob blev derefter selv testet positiv, og det gjorde jeg også nogle dage efter. Ingen af os havde symptomer, inden vi fik taget testen, siger Nina Hersig.

Sønnen slap let igennem med lidt tør hoste, mens Nina Hersig fik et noget værre forløb.

- Jeg fik alle symptomerne. Dårlig mave, hovedpine, feber, manglende smags- og lugtesans og vejrtrækningsproblemer. Jeg var rigtig syg i en uges tid, siger Nina Hersig, der er kommet ovenpå igen i dag.

Efter sygdomsforløbet oplevede Nina Hersig, at flere mennesker holdt sig væk fra familien.

- Man smitter, inden man får symptomer, og det er derfor, man må bevæge sig ud igen, når man har været symptomfri i 48 timer. Men folk er naturligt bange, og vi oplevede, at nogle forældre ikke ville have, at deres børn skulle være sammen med vores, fordi vi havde været syge. Vi blev den corona-familie, man ikke turde se, selvom vi var erklæret raske og smittefri, siger Nina Hersig.

Foruden Nina og Jakob blev far Allan testet positiv, men han følte sig ikke syg på noget tidspunkt. De to andre børn blev ikke ramt, og familien har ikke været i kontakt med andre i perioden.

Coronasyg og på barsel med tre måneder gammel datter

Stine Bruun er pt. på barsel og det er derfor begrænset, hvor mange mennesker hun ser i hverdagen. Privatfoto

Rask Mølle: 26-årige Stine Bruun, der til hverdag arbejder som ergoterapeut, men i øjeblikket er på barsel med sin tre måneder gamle datter, fik 13. november en positiv test for corona.

Hun blev testet, da hendes storebror et par dage forinden var blevet testet positiv.

Også hendes mor Eli Bruun blev testet positiv samme dag, mens hendes kærestes test i første omgang var negativ.

Da han blev testet anden gang, var han dog også positiv, og han er derfor blevet hjemme fra arbejde med sin familie i en uge.

- Min kæreste har ikke haft nogen symptomer, mens jeg har haft kriller i halsen, ømme muskler, træthed og hovedpine og måske en enkelt nat med feber, lyder det fra Stine Bruun, der efter en uges tid følte sig helt ovenpå igen.

Parrets tre måneder gamle datter har ikke været syg og er heller ikke blevet testet. I følge Stine Bruuns læge viser langt de fleste undersøgelser, at spædbørn kun meget sjældent bliver ramt af corona.

Da hun er på barsel, er det kun få mennesker hun ser til hverdag, og det er derfor kun et par stykker, der er blevet testet på baggrund af Stine Bruuns positive test.

- Jeg havde ingen symptomer

Anders Hedegaard blev smittet med coronavirus af sin far, men selv havde han overhovedet ingen symptomer. Foto: Elisabet D. Hyttel

Hedensted: Den 18-årige gymnasieelev Anders Hedegaard fra Hedensted havde slet ingen symptomer, da han lørdag 14. november fik taget en coronatest.

- Jeg mærkede slet ikke noget, kun en lille smule hoste, men min far var netop blevet testet positiv, så derfor vidste jeg godt, at jeg kunne være blevet smittet, siger Anders Hedegaard, der går i 2. g. på gymnasiet i Vejle.

Hans far blev syg med feber torsdag og blev testet samme dag. Fredag viste testen, at han var positiv, så derfor skulle Anders Hedegaard også testes.

- Vi ved ikke, hvordan min far er blevet smittet. Måske ved et kundebesøg, men det er ikke sikkert, siger Anders Hedegaard.

Fordi han var testet positiv, blev hele hans gymnasieklasse sendt hjem, og undervisningen foregik online.

- Jeg gik derfor ikke glip af så meget, men fordi jeg ikke havde nogen symptomer, skulle jeg blive hjemme i syv dage, siger Anders Hedegaard.

Der er ingen i hans omgangskreds eller hans klasse, der efterfølgende er blevet testet positiv.

Eli sendte helt plejehjemskøkken til test

Eli Bruun fra Boring ved ikke, hvordan hun er blevet smittet med coronavirus. Privatfoto

Boring: Køkkenleder på plejehjemmet Nederbylund i Tørring, 59-årige Eli Bruun, blev testet positiv for corona fredag 13. november.

Hun havde et par dage forinden haft influenzasymptomer med utilpashed og ømhed i hele kroppen.

På samme dag, hvor Eli Bruun blev testet, modtog hendes voksne søn, som hun havde været sammen med i weekenden forinden, et positivt testsvar. Også Eli Bruuns voksne datter fik en test fredag den 13. november og fik ligesom sin mor efterfølgende et positivt svar.

- Vi ved ikke hvem, der har smittet hvem, og hvor smitten i øvrigt kommer fra. Efter de første par dage med influenzasymptomer har jeg haft lidt hovedpine af og til og ondt i halsen. Ikke mere, end jeg var taget på arbejde, hvis det ikke havde været pga. corona, lyder det fra Eli Bruun.

Hun er nu frisk nok til at komme tilbage på sit arbejde. Efter Eli Bruuns positive test er samtlige af hendes kolleger testet og heraf er yderligere én testet positiv.

Hele familien er gået i isolation med 11-årige Adam

Adam Sindberg-Ebbesen fik en positiv coronatest søndag og er nu i isolation derhjemme med sin familie. Privatfoto

Løsning: Connie Sindberg-Ebbesen regnede ikke med, at det var coronavirus, men lod alligevel sin 11-årige søn Adam teste, da han i lørdags blev syg med hovedpine og feber. Testen blev taget søndag, og mandag aften kom det positive svar.

- Vi ved ikke, hvor han har fået det fra, men vi tror, det må være skolen. Adam har ikke været til fritidsaktiviteter, haft legeaftaler eller været med ude at handle, og som familie har vi holdt os meget for os selv og har ikke haft gæster eller været i byen, siger Connie Sindberg-Ebbesen.

Hverken hun selv, far Martin eller Adams storebror Daniel har symptomer, og familien har fået at vide, at de først skal lade sig teste, når Adam har været symptomfri i 48 timer. Lige nu har de derfor barrikaderet sig i hjemmet i Løsning.

- Adam er for lille til, at han skal være i isolation helt alene, og jeg vil heller ikke holde to meters afstand til ham. Jeg vil ikke gøre ham bange, og han skal ikke føle sig forkert, siger Connie Sinddal-Ebbesen.

De har informeret Stjernevejskolen om den positive test, og eftersom Adam var i skole, inden han blev syg, er hans klasse blevet sendt hjem.

- Adam er meget social, og vi ved jo ikke, om han har smittet andre i et frikvarter. Derfor har vi også sagt, at de gerne må sige hans navn på skolen, så de andre forældre kan snakke med deres børn om, om de har været tæt på Adam, siger Connie Sinddal-Ebbesen.

Tirsdag havde Adam det stadig dårligt med voldsom hovedpine, feber og svimmelhed.

- Jeg har haft ondt i hovedet og været forkølet

Marie Louise Laden har været syg med coronavirus og har haft ondt i hovedet og være forkølet. Privatfoto

Hedensted: 13-årige Marie Louise Laden har ikke været i skole i halvanden uge, men har modtaget undervisning online.

Hun blev nemlig testet positiv for coronavirus 16. november.

- Min mor havde fået at vide, at der var én på hendes arbejde, der var testet positiv. Så hun blev testet og var også positiv, og så blev jeg testet positiv, fortæller Marie Louise Laden, der går på Stjernevejskolen.

Hele hendes klasse blev sendt til test, men ingen klassekammerater og heller ikke Marie Louises far eller andre, hun har været sammen med, er efterfølgende blevet testet positive.

Mens Marie Louises mor har været ret syg af virussen, har Marie Louise selv ikke haft det så slemt.

- Jeg har haft ondt i hovedet og været forkølet og haft det lidt dårligt, men det er blevet bedre, og jeg har ikke haft feber, fortæller Marie Louise, der i stedet har kunnet varte sin mor lidt op.

Hun må dog ikke komme i skole igen, før symptomerne er helt væk, og der er gået 48 timer, men hun håber på at komme tilbage i denne uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Meningsmåling: Nye Borgerlige er på vej i byrådet - men uforandret mellem rød og blå blok

Annonce