Annonce
Danmark

Dansk Ejendomsmæglerforening: Energiforbedring af boligen er en fordel

Ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening er det generelt en fordel for både køber og sælger, hvis boligen er udstyret med moderne varmeanlæg. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Både for køber og sælger er det ifølge Danske Ejendomsmæglerforening en fordel, at en bolig har en moderne og energivenlig varmekilde. For sælgeren, fordi man kan sætte prisen højere, og for køberen, fordi man kan få et mere attraktivt lån i banken.

At skrotte det gamle oliefyr i kælderen påvirker boligens værdi på to måder. Det fortæller Thomas le Dous, der er kommunikationschef for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Den første effekt ser han hos boligkøberen.

- Når banken skal bevilge lån til et hus, kigger den på køberens rådighedsbeløb. I det indgår også, hvor meget energi man bruger. Har du for eksempel en varmepumpe, er det væsentlig billigere end oliefyr. Det betyder, at boligkøberen kan få et større lån og dermed kunne give lidt mere for boligen, forklarer han.

Dansk Ejendomsmæglerforening

En brancheforening for virksomheder inden for ejendomsformidling og for personer, der er beskæftiget med ejendomsformidling.

Foreningen blev stiftet i 1912.

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening ser man en stigende tendens til, at folk - særligt i de store byer - kigger efter energimærker, når de søger boliger på diverse hjemmesider. Her sætter de flueben ved, at de kun vil se huse, der lever op til energimærkninger.

- Nogle tænker mest på, hvad der er bedst på deres pengepung her og nu, men andre har stort fokus på, at huset skal være så grønt som muligt. Man kan sige, at det gode ved energiinvesteringer er, at når først de er lavet, så er det godt for økonomien. Den slags grønne tiltag er nemme for folk at tage til sig i forhold til for eksempel at fravælge at spise oksekød. Det kan være et afsavn. Så er det lettere at sige ja til grøn og billig energi, fortæller Thomas le Dous.

Annonce

Højere pris for boligen

Thomas le Dous, kommunikationschef for Dansk Ejendomsmæglerforening. PR-foto

At man som sælger kan sætte en højere pris på sit hus er en anden måde, som en miljøvenlig og moderne varmekilde påvirker husets værdi.


- Et nyt varmeanlæg kan koste over 100.000 kroner, derfor er det en god idé at afstemme investeringen i forhold til det område, du bor i. Måske giver investeringen ikke nok afkast i den sammenhæng.

Thomas le Dous, kommunikationschef for Dansk Ejendomsmæglerforening


- Forestil dig, at vi har to sammenlignelige huse. Den ene har et oliefyr, og den anden har for eksempel en varmepumpe. Et hus med et oliefyr er ikke særligt attraktivt. Ikke kun på grund af pris og miljøhensyn, men også fordi der er en sandsynlighed for, at olietanken har lækket og skabt jordforurening. Det er et element af usikkerhed i en bolighandel. Køber vil tænke i, om han kan risikere, at hele grunden skal renses op, forklarer Thomas le Dous og uddyber:

- Så går man med tanker om at sælge, er det en god idé at overveje at få installeret et nyt varmeanlæg.

Alt i alt er der klare fordele ved at skrotte oliefyret, men der er også faldgruber, som er værd at være opmærksom på.

- Et nyt varmeanlæg kan koste over 100.000 kroner, derfor er det en god idé at afstemme investeringen i forhold til det område, du bor i. Måske giver investeringen ikke nok afkast i den sammenhæng.

Bor du i et område, hvor det er muligt at koble boligen på et fjernvarmenet, er det smart, for de fleste steder er fjernvarme billig, men prisen kan variere.

Thomas le Dous bruger Fredericia som eksempel. Her er fjernvarmen billig, fordi anlægget ligger i et område med industri, Carlsberg Bryggeri og et olieraffinaderi, som leverer deres overskudsvarme. Omvendt findes der fjernevarmeanlæg, hvor det er nødvendigt at brænde energikilder af for at skabe fjernvarme. Det er dyrt, og de priser kan ikke konkurrere med individuelle løsninger, forklarer Thomas le Dous og tilføjer:

- Det gør noget ved husets værdi. Det kan godt være, det er et lækkert hus, men hvis det koster 30.000 kroner om året i varmeafgift, og et andet hus måske kun koster 8000 kroner i samme afgift, er det en faktor, man overvejer. For det påvirker ens rådighedsbeløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Sport

Give starter ligaen i København

Annonce