Annonce
Danmark

Danske klinikker bekræfter tendens: Flere vil have forstørret bryster og strammet maveskind under corona

Efterspørgslen på plastikkirurgi og andre kosmetiske indgreb er steget markant på de danske klinikker under coronanedlukningen. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Flere steder i verden har det under coronanedlukning været en tendens, at efterspørgslen på kosmetiske indgreb har været større end normalt. Danske klinikker bekræfter tendensen herhjemme og kommer med deres bud på mulige forklaringer.
Annonce

Kosmetik: Zoom boom. Et udtryk, der i løbet af 2020 dukkede op flere steder i verden, og som dækker over den øgede efterspørgsel på kosmetisk plastikkirurgi og injektioner.

Navnet på tendensen kommer sig af, at millioner af mennesker over hele verden har været hjemsendt med arbejde og holdt virtuelle møder over videotelefoniprogrammer som eksempelvis Zoom, hvor man derfor har haft anledning til at kigge på sig selv i timevis på computerskærmen. Her har man måske opdaget små skønhedsfejl i sit ansigt, som man har besluttet sig for at ændre.

Dette brugte Helle Hillingsø, administrerende direktør i privatklinikken AK Nygart, som mulig forklaring, da hun allerede i oktober talte på Radio4 om den øgede efterspørgsel på kosmetiske indgreb i hendes virksomhed.

I Danmark har tendensen gennem det forgangne år 2020 nemlig også været til at se.

Annonce

Flere ’mummy makeovers’

I en rundspørge, som Avisen Danmark har foretaget, svarer 4 ud af 5 klinikker og privathospitaler, som foretager disse operationer og behandlinger, at de har oplevet en øget efterspørgsel i løbet af 2020. Nogle steder har stigningen dog været større end andre.

Cutis Clinic har klinikker i både Odense, Aarhus, Køge og Kolding. Her har væksten været til at få øje på – både fordi Cutis Clinic fortsat er et nyere brand, men også fordi corona vandt indpas i Danmark. I andet halvår af 2020 var efterspørgslen således næsten tredoblet i forhold til andet halvår af 2019.

Ifølge hudlæge og ejer af Cutis Clinic Emil Henningsen er særligt brystkirurgi, men også øjenlågsoperationer, fedtsugninger og såkaldte ’mummy makeovers’ (opstramning af løst maveskind, brystforstørrelse og eventuelt brystløft, red.) i vækst på klinikkerne.

Derudover ser han en tendens med, at forskellige kosmetiske behandlinger er ved at vinde mere frem blandt de danske mænd. Dette har dog ikke nødvendigvis med corona at gøre.

Tidligere 'zoom boom'-undersøgelser

Allerede i oktober 2020 omtalte både britiske BBC og danske Radio4 tendensen om den øgede efterspørgsel på kosmetiske indgreb.

Radio4 havde dengang talt med ti danske klinikker, hvoraf syv kunne genkende tendensen.

I Wales meddelte Save Face, der repræsenterer skønhedsbehandlere og plastikkirurger, at antallet af telefoniske henvendelser om hals- og ansigtsindgreb var steget med 57 procent siden nedlukning i marts.

I januar lavede Kristeligt Dagblad en undersøgelse blandt syv danske klinikker, hvoraf størstedelen også kunne nikke genkendende til tendensen med den øgede efterspørgsel.

Annonce

Andre forklaringer

På HCA-klinikken i Odense har der heller ikke været nogen tvivl om den øgede efterspørgsel under coronaepidemien herhjemme.

- Generelt har de lidt større og dyrere indgreb været mere efterspurgte i 2020 – den slags, som mange normalt ville tage til udlandet for at få lavet, hvor det typisk er billigere. Det seneste år har der så ikke været samme muligheder for at rejse ud af landet for at blive opereret, og mange er nået frem til, at de har måttet vælge et dansk alternativ, nu hvor de har sat sig for, at det skal ske, siger Allan Kimper-Karl, der er partner og anæstesilæge på HCA-klinikken i Odense.

Dermed køber han ikke helt den præmis, som lægger navn til tendensen – og det er han ikke ene om.

Annonce

En god historie

På Amalieklinikken i København, hvor Jens Jørgen Elberg er overlæge og plastikkirurg, har man oplevet vækst i patienttilgangen på cirka 20 procent, men han mener heller ikke, at videomøder er forklaringen.

- Jeg tror, at den væsentligste årsag har været, at kunderne har haft mere tid og større økonomisk råderum på grund af aflyste ferier og hjemmearbejde. Jeg ved, det er en god historie, men jeg tror ikke så meget på dette ’zoom boom’, skriver han i en mail til Avisen Danmark.

For nu er de danske klinikker fortsat lukkede for kosmetiske operationer på grund af de landsdækkende restriktioner. Hvis ikke restriktionerne forlænges, kan klinikkerne åbne for kosmetiske operationer igen 1. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce