Annonce
Debat

Danskere og antisemitisme: Det er et evigt tema i Vestens historie, og fordomme af den art er svære at rykke op med rode

Børge Fruelund Jensen. Foto: Jørn Alsted, JA Photo

Læserbrev: Ordet "antisemitisme" bruges ikke så hyppigt mere. Det leder tanken hen på jødehad, pogromer, ghettoer og holocaust.

Det forholder sig imidlertid således, at bryder man sig f.eks. ikke om arabere, ja, så er man såmænd også antisemit.

Arabisk er ligesom hebraisk et semitisk sprog i en større semitisk sproggruppe.

Annonce

Og araberne mener, som jøderne, også, at de nedstammer fra Abraham. Abraham fik med sin hustru, Sarah, sønnen Isak, som jøderne mener, de stammer fra, og med sin frille Hagar fik han sønnen Ismael, som araberne mener, de stammer fra.

Der har faktisk været voldsomme udbrud af antisemitisme i Danmark, nemlig den såkaldte jødefejde i København omkring 1820. Den var inspireret af lignende uroligheder i en række tyske byer, deriblandt Hamborg.

Der har faktisk været voldsomme udbrud af antisemitisme i Danmark, nemlig den såkaldte jødefejde i København omkring 1820.

Mange, jeg har talt med, er af den opfattelse, at en del velhavende jøder måtte betale dyrt for overfarten til Sverige med fiskerbåde under anden verdenskrig. Jeg kender imidlertid en københavnsk kvinde, hvis stedfar stod som organisator af den massive flugt til Sverige. Han har sagt, at ingen måtte blive tilbage i Danmark på grund af fattigdom. Han blev angivet og kom i en KZ-lejr i Tyskland.

Et andet udslag af antisemitisme i Danmark var da et professorat ved Københavns Universitet i sammenlignende litteratur blev ledigt. Den fremragende litteraturhistoriker Georg Brandes (forfatter til " Hovedstrømninger i det 19. århundredes litteratur") var selvskreven til stillingen, men fik den ikke. Det er den almindelige mening, at dette skyldtes hans jødiske afstamning.

En af årsagerne til jødernes udsatte stilling i Europa skyldes utvivlsomt en speciel stilling, de indtog i middelalderen. Det var forbudt katolikker i denne lange periode at tage renter af lån. Det kaldtes åger og var en dødssynd. Det var derimod tilladt for jødiske minoriteter i Europas byer.

Børge Fruelund Jensen

En af årsagerne til jødernes udsatte stilling i Europa skyldes utvivlsomt en speciel stilling, de indtog i middelalderen. Det var forbudt katolikker i denne lange periode at tage renter af lån. Det kaldtes åger og var en dødssynd. Det var derimod tilladt for jødiske minoriteter i Europas byer. Mange optrådte derfor som f.eks. pantelånere. Det er sandsynligt, at fordomme om jødernes forkærlighed for penge stammer derfra.

Denne ses bl.a. i fuldt flor i Shakespeares stykke "Købmanden i Venedig". Her repræsenteres den af den jødiske pengeudlåner Shylock og kan studeres i dennes monolog i tredje akt.

Det er et evigt tema i Vestens historie, og fordomme af den art er svære at rykke op med rode.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Sådan oplevede nybegynderen Lance Luscombe valget: 'Jeg mødtes med Dan Arnløv og oplevede en politiker, som var helt rundt på gulvet og pludselig undsagde de fælles politiske projekter'

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Fik ondt i maven over julens udgifter: Men så kom der pludselig uventet hjælp

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Erhverv

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Vejle For abonnenter

336 kvadratmeter lejlighed solgt for solgt for 8.300.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Debat

Synspunkt i drikkevandsdebat: Mange ord - nul bevis

Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Alarm 112

Transformator brød i brand: Ingen forstyrrelse i elforsyningen

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Annonce