Annonce
Jelling

De ældste teenagere holder ved: I Jelling er man seniorspiller som 16-årig

Tre unge årgang 2003-spillere fra overbygningen, som alle presser på for pladser på Jelling fS’ førstehold. Fra venstre er det Jens Bennedsen, Frederik Bové Berg og Mads Nybøll Mørk. Privatfoto
Herrefodboldholdet i Jelling fS har skabt et nyt overbygningskoncept, der fastholder de unge fodboldspillere.
Annonce

Jelling: Hvordan fastholder man unge fodboldspillere i alderen 16-19 år?

Det er en udfordring for mange idrætsforeninger i en travl tid med fokus på ungdomsuddannelse og fritidsjob og meget andet. Derfor er risikoen for frafald i en fodboldafdeling er stor.

Dette har fodboldtrænere og ledere hos JfS Fodbold arbejdet med i foråret, og nu er en ny model for herrefodbold blevet implementeret.

Annonce

Èt krav

Udgangspunktet har blandt andet været Lyseng IF i Aarhus, som har en af Jyllands mest succesrige U19-afdelinger.

En af seniortrænerne Per Jensen blev sendt nordpå for at studere sagen:

- Vi har på den baggrund lært at opbygge mere fleksibel tilknytning for de unge, samt at vi sikrer mere personlig kontakt til spillerne, også mens de for eksempel er på efterskole eller i militæret, fortæller Per Jensen.


Hos JfS er det nu indført, at alle fra de fylder 16 år betragtes som også en del af seniortruppen og dens aktiviteter.

Anders Barkholt, træner


Fleksibiliteten sikres ved, at der stort set kun er ét krav til spillerne: At de hver uge melder, om de er til rådighed for kampene næste uge.

Annonce

Lavere kontingent

I ungdomsfodbold er det blevet således, at man stort set kun spiller med og mod spillere fra ens egen årgang. Ulempen er mindre oplevelse af fællesskab på tværs af årgange – men det er nødvendigt i seniorfodbold, hvor spillerne jo typisk er fra cirka 18 år til midt i 40’erne.

- Hos JfS er det nu indført, at alle fra de fylder 16 år betragtes som også en del af seniortruppen og dens aktiviteter. Endda er tre af spillerne fra førsteholdet nu trænere for det nye U16-hold, og U16-holdet vil få nogen kontakt med seniorspillerne. Eksempelvis kan nogle af de dygtigste prøve kræfterne af i seniorkampe, fortæller træner Anders Barkholt.

Flere spillere og ekstra hold

Det nye setup har fået en del spillere til at genoptage seniorfodbold i Jelling fS.

Med nu knap 70 spillere tilknyttet seniorafdelingens aktiviteter er det cirka en fordobling af for et år siden.

Derfor er der også tilmeldt et ekstra turneringshold her i efteråret, som skal spille i serie 5.

Fremadrettet vil det således faktisk være én samlet trænergruppe på syv mand, som sammen arbejder med spillerne fra 15 år og op.

- Det er lykkedes at skabe et overbygningskoncept, hvor den enkelte spiller i høj grad kan være medlem ud fra egen situation, tid og ambitioner, men samtidig faktisk også et bredere fællesskab, siger Anders Barkholt og nævner et konkret eksempel:

- Spillere på efterskole kan nøjes med at betale et meget lavt kontingent, men alligevel kan tilmelde sig alt og følge med i information. Tidligere var de "væk" et år, og en del kom ikke igen, siger han.

Et andet eksempel er, at man godt udelukkende må spille kampe, så man kan nøjes med at møde frem én gang om ugen.

- Et tredje er, at spillerne kan udvikle sig hurtigere – og det er der også brug for, hvis JfS skal have et så godt førstehold som muligt, for mange forlader jo naturligt byen kort efter endt ungdomsuddannelse for at uddanne sig videre, forklarer Anders Barkholt.

Derfor er klubbens ambition nu at få modnet flere spillere til rigtig gode seniorspillere allerede som 16-17-årige, så der bliver en længere periode på de bedste hold, mens man samtidig kan hygge sig med de kammerater, man har spillet med i alle ungdomsårene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Musikgudstjeneste i Vor Frelsers Kirke

Vejle

Vejles margarinekonge kom brat af dage

Erhverv For abonnenter

Egtved Brugs, Café Kværn, Ravning Dambrug, Gadbjerg Kloakservice - og mange andre: Her er ugens regnskaber i Vejle Kommune

Vejle

Fra himmel til helvede i Nørreskoven: Pølse-grillen stod kold og forladt

Annonce