Annonce
Erhverv

De er stolte af at lave svin: Nyt liv i 'Den Sorte Diamant'

Kjær Knudsen Give PS er fordelt på tre gårde og styres i det daglige af direktør Jonas Juhl (yderst til højre), Torben Christensen, Allan Mathiesen og Rasmus Halling yderste til vesntre. På billedet mangler Trine Schmidt, der også er med i gruppen af daglige tovholdere. Foto: Jim Hoff
Kjær Knudsen Give PS er navnet på det nye store svinelandbrug, der har taget over efter AC Farmings konkurs i november 2018. Virksomheden drives ud fra tre gårde i Give, Riis og Gesten med Jonas Juhl som direktør.

GIVE: Familien Kjær Knudsen fra Allindemagle Landbrug ved Ringsted på Sjælland står bag den nye store svineproduktion ved navn Kjær Knudsen Give PS.

Virksomheden bygger på tre store hovedgårde, Grøndal i Give, Gråbjerggård i Riis, også kendt som "Den Sorte Diamant", samt Blokager i Gesten i det sønderjyske.

Det er Jonas Juhl, der er direktør for virksomheden, og sammen med sine kolleger Rasmus Halling, Allan Mathiesen, Trine Schmidt og Torben Christensen, styrer han de tre gårde sammen med en række mindre småbrug, som er tilknyttet Kjær Knudsen Give PS.

Alle medarbejdere har en eller anden form for lokal tilknytning til gårdene, og det er da også en del af familien Kjær Knudsens politik, at man ønsker at være en fasttømret del af lokalsamfundet.

- Selvfølgelig er vi en stor produktionsvirksomhed, men vi må ikke glemme det lokale islæt. Torben Christensen har eksempelvis været med, siden Grøndal blev bygget i 1992, og han er opvokset her på Hestlundvej. Selv har jeg været med omkring Grøndal i mange år og er oprindeligt fra Giveområdet, fortæller Jonas Juhl.

Vi vil meget gerne i dialog med de lokale borgere, og vi viser meget gerne vores produktion frem for folk. For os er det vigtigt at bevare den gode stemning mellem os og vores naboer og folk i lokalområdet.

Jonas Juhl, direktør hos Kjær Knudsen Give PS

Producerer 125.000 smågrise årligt

Kjær Knudsen Give PS blev oprettet 18. juni 2019. Virksomheden har i alt 4000 søer på de tre gårde og sælger 30 kilos slagtegrise. Derudover produceres der også slagtesvin på Blokager i gesten.

I alt producerer virksomheden 125.000 smågrise om året. De går til eksport og salg i Danmark. Derudover leveres der 20.000 slagtesvin samt 7000 polte til eget brug.

- Man kan roligt sige, at det var et godt tidspunkt at starte svineproduktion op på i 2019, for her lå kilopriserne, ikke mindst rundet svinepesten i Kina, på svin højt, mens priserne på foder var lave. Med en kilopris på tæt på 15 kroner har det aldrig nogensinde været bedre at have svineproduktion. I 2018 lød prisen på syv-otte kroner kiloet, så det er en væsentlig bedre økonomisk platform at have svineproduktion på i dag, siger Jonas Juhl.

Virksomheden har samlet set godt 30 ansatte, som kommer fra Danmark, Rumænien, Moldova, Argentina og Ukraine, og de bor i huse og på gårde i lokalområdet.

Ud over svineproduktion har man også sin egen foderfabrik på gården i Give. Har producerer man 90 procent af virksomhedens foderforbrug, og de resterende 10 procent produceres på gården i Gesten.

Annonce

'Den sorte diamant' kører med fuld produktion

Vender vi blikket mod Riis og Gråbjerggård, husker de fleste nok historien om "Den Sorte Diamant", der skulle have været sat i drift i 2018.

Det satte konkursen hos AC Farming dog en stopper for, og krakket efterlod en ufærdig produktionsenhed.

Men i dag er den topmoderne svineproduktion færdigbygget med Rasmus Halling som daglig caretaker - og produktionen er godt i gang.

- Gråbjerggård er det ypperste inden for svineproduktion for både mennesker og dyr. Det minder allermest om en stor industribygning med seks-syv meter til loftet. Et perfekt sted med rolige dyr, der stortrives. Og så har vi gyllekøling, hvilket betyder, at vi kan trække varme ud fra den producerede gylle, og på den måde opvarme staldene, forklarer Rasmus Halling.

Apropos gården i Riis er det magtpåliggende for Jonas Juhl at understrege, at man er klar til at gå i dialog med borgerforeningen i Riis om en bevaring og genetableting af den store plads ved søen, der er blevet brugt til sankthans-fester.

Annonce

Proud to be a pig farmer

- Vi vil i det hele taget meget gerne i dialog med de lokale borgere, og vi viser meget gerne vores produktion frem for folk. For os er det vigtigt at bevare den gode stemning mellem os og vores naboer og folk i lokalområdet, påpeger Jonas Juhl.

- Vi er altså rigtig stolte af vores erhverv, og vi har det møgelendigt med at blive sat i bås med svineproducenter i eksempelvis Østeuropa. Mange af de diskussioner, vi kommer ud i, er tabt på forhånd, fordi man opfatter os som nogle banditter, der er skyld i både klimakrise og miljøproblemer, lyder det fra Jonas Juhl og Rasmus Halling, der tilføjer:

- Og det er jo sjovt at tænke på, at vi som svineproducenter modtages som helte i lande som Kina og Rusland, fordi vi på flere planer skaffer mad på bordet, lyder det samstemmende fra Jonas Juhl og Rasmus Halling.

I samme ånd skal man se påskriften på de T-shirts, som Jonas og Rasmus bærer.

'I love bacon', står der, og på deres biler er der påklistret stickers med ordlyden: "Proud to be a pig farmer".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce