Annonce
Vejle

De første klager er sendt mod Posthusgrund-plan

Erik-Munch Sørensen gik skuffet hjem fra onsdagens byrådsmøde og sendte en klage til Planklagenævnet over flertalsafgørelsen. Han mener, at flertallet bryder planloven, når de gennemfører væsentlige ændringer til lokalplanen for Posthusgrunden uden at sætte gang i en ny lokalplanproces med borgerhøring. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Erik Munch Sørensen klager over onsdagens byrådsbeslutning, den manglende lokalplanproces og borgmesterens ageren i den langstrakte sag
Annonce

Vejle: De første klager i sagen om Posthusgrunden er nu sendt til de relevante myndigheder.

Erik Munch Sørensen, der har fulgt sagen, siden et byrådsflertal for fire år siden godkendte lokalplanen for midtbyarealet, gik direkte hjem fra onsdagens byrådsmøde og sendte en klage til Planklagenævnet.

Allerede mandag havde han sendt en anden klage til Ankestyrelsen, hvor borgmester Jens Ejner Christensen (V) står for skud for sin ageren i den langstrakte politiske sag.

Dermed ser viceborgmester Dan Arnløvs (K) spådom ud til at gå i opfyldelse. Inden et byrådsflertal sagde god for NPV's reviderede byggeprojekt onsdag, havde viceborgmesteren advaret mod at vedtage de mange ændringer uden at sende en ny lokalplan i høring. Det ville udløse nye klager i en byudviklingsag, der en gang har været sat på en lang pause på grund af borgerklager, lød hans argument.

Jeg er en engageret borger, der forsøger at spænde ben for det byrådsflertal, der bøjer reglerne i planloven og forsøger at kuppe lokalplanen igennem.

Erik Munch Sørensen

Annonce

Lokalplan er forvansket

- Jeg har sendt klagen til Planklagenævnet, fordi den ændrede udgave af lokalplan 1225 er så forvansket i forhold til det oprindelige projekt, at det strider mod flere punkter i Planloven. Derfor kræves der en helt ny lokalplan, fortæller Erik Munch Sørensen og tilføjer:

- Jeg håber inderligt, at der er andre, der sender en påklage til Planklagenævnet, og at min og eventuelt andres klager får den ønskede effekt, at den eksisterende lokalplan underkendes, og en ny planproces sættes i gang.

I den 10 sider lange klage inklusiv bilag slår vejlenseren på, at NPV's oprindelige projekt, som er udtænkt for fire år siden, nu er blevet ændret så voldsomt, at det ikke længere opfylder de oprindelige hensigter med lokalplan 1225.

"Der er opstået behov for både dispensationer og nye regeltolkninger, der i min optik kræver en helt ny planproces", skriver Erik Munch Sørensen, der selv bor i Højen.

Annonce

Skal kende plan ugyldig

Som Martin Sikær (S) gjorde i byrådsalen forleden, slår borgeren også på, at det er formuleret i lokalplan 1225, at "mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kun kan gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan."

Derfor går Erik Munch Sørensen efter at få Planklagenævnet til at kende onsdagens byrådsbeslutning - og dermed også lokalplanen - ugyldig i forhold til det tilrettede byggeprojekt.

Venstre og NPV's administrerende direktør Jens Schaumann forsvarer beslutningen med, at de kommende dispensationsansøgninger ikke går ud over rammerne i lokalplanen. Men at der netop er tale om færre butikskvadratmeter, en mindre byggeprocent og indskrænkning af byggelinje.

Klage har ikke samme effekt

Tre butiksejere og en borger klagede i 2016 over byrådets vedtagne lokalplan for Posthusgrunden. Det bremsede projektet, da Folketingets Finansudvalg ikke kunne godkende NPVs handel med Banedanmark, før der lå en upåklaget lokalplan, hvilket er tilfældet nu.

Nu har en anden borger sendt en ny klage til Planklagenævnet, fordi han mener, at de mange ændringer i NPV's projekt er så væsentlige, at de ikke kan rummes i den eksisterende lokalplan. Det kræver en helt ny lokalplanproces, lyder argumentet.

Planchef i Vejle Kommune Lars Buksti vurderer dog ikke, at den aktuelle klage - som den oprindelige - forsinker byggeprojektets videre forløb.

- Jeg kender ikke klagen, for den er ikke sendt til os, men jeg kan ikke umiddelbart se, hvad klageadgangen skulle være. Der er ikke truffet en myndighedsafgørelse, som da lokalplanen blev vedtaget i 2016. Der træffes først formelle afgørelser, når bygherren sender sine ansøgninger om dispensation fra lokalplanen. Derfor tror jeg, at han er for tidligt ude med sin klage, siger planchefen.

Han vurderer heller ikke umiddelbart, at den nye VVM-undersøgelse får betydning for tidsplanen for byggeprojektet, som Vejle Kommune senere skal godkende byggeansøgningerne for.

Annonce

Er ikke et argument

Som nævnt sendte Erik Munch Sørensen allerede mandag en klage over borgmesteren, og den skal det kommunale tilsyn hos Ankestyrelsen tage stilling til.

Her slår borgeren på, at borgmesteren - som sagens politiske modstandere også har slået på - har handlet udemokratisk.

- Lokalplan 1225 blev sidste år forkastet af et flertal i byrådet, og så er det demokratisk korrekt at igangsætte en ny planproces, som flertallet gentagne gange krævede i løbet af 2019. Det er ikke sket, og som indfødt vejlenser er jeg træt af at have en borgmester, der kommer fra Jelling og ikke lytter til Vejles borgere og butiksindehavere, siger Erik Munch Sørensen.

Han mener ikke, at det er et holdbart argument, at Planklagenævnet efter sidste års flertalsbeslutning valgte at omgøre sin egen afgørelse og godkendte lokalplanen. Det er Venstres gruppemand Christopher Melsons forklaring på, hvorfor borgmesteren ikke har sat gang i en ny planproces.

- Det er ikke et argument for ikke at starte en ny planproces, når et flertal i byrådet en gang har forkastet lokalplanen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce