Annonce
Jelling

De finder ikke kun vikinger i Jelling - og det har man nu markeret

30,5 gange fem meter måler det jernalderhus, som er blevet markeret på formidlingsområdet. De fremmødte børn kunne lige vise, hvor stort det rent faktisk er. Foto: Gustav Vad Bruun

Høvdingepotentiale, vulkanudbrud og 20.000 stolpehuller var nogle af ingredienserne, da et nyt jernalder-formidlingsområde ved Langhusvej i Jelling blev indviet.

Annonce

Jelling: - Kan arkæologerne virkelig blive ved med at finde ting i Jelling? Ja, det kan de.

Sådan indledte Vejle-borgmester Jens Ejner Christensen (V) sin tale, da han onsdag formiddag stod på en lille hvid pæl hævet over menneskemængden og åbnede formidlingsområdet ved Langhusvej i Jelling. Og nu tænker man som læser måske, at der igen skal læses om vikinger, men nej. Jelling gemmer også på Jernalder - og rigeligt af det.

- I dag er det sjældent, at man finder så stor en jernalderby, og jeg er glad for, at man har fundet 20.000 stolpehuller, for det føjer noget nyt til Jellings historie - det fortæller om en tid før Harald Blåtand, Jellingesten og palisaden. Derfor er kommunen og VejleMuseerne gået sammen om at lave det her formidlingsområde, lød det fra borgmesteren.

Selv for VejleMuseerne er det noget af det mest omfattende, vi har været med til, og det har krævet mange ressourcer.

Ove Sørensen, museumschef
Formidlingsområdet ved Langhusvej i Jelling er blevet indviet. Foto: Gustav Vad Bruun
Annonce

Noget af det mest omfattende

De 20.000 stolpehuller stammer fra mindst 400 bygninger, der dog ikke har stået på området på samme tid. Men de har sandsynligvis hørt til en jernalderlandsby, som bevægede sig rundt i området fra cirka år 300-700 e. kr.

Museumschef Ove Sørensen kunne i sin tale dele ud af

- Selv for VejleMuseerne er det noget af det mest omfattende, vi har været med til, og det har krævet mange ressourcer, men vi har kun brugt halvdelen af arbejdstimerne indtil videre, for nu skal vi i gang med det rigtigt spændende - nemlig at undersøge og forske i det, vi har fundet her. Og der er to ting, som har den største interesse, fortalte han.

- For det første er der spørgsmålet om, hvor mange mennesker der har boet her, for det kan sige noget om høvdningepotentialet for området, og det har jo en interesse i Jelling, da Harald Blåtand jo senere kommer til. Det andet er, hvorfor byen pludselig forsvinder fuldstændigt? Det er mærkeligt og mystisk, sagde museumschefen og smed lidt reklame for udstillingen "Guld & Kaos til vor tid endes..." i Spinderihallerne i Vejle. En udstilling, som Vejle Amts Folkeblads anmelder i øvrigt var ret så begejstret for.

Udstillingen beskriver, hvordan tre voldsomme vulkanudbrud i årene 536, 540 og 547 sendte verden i vinterhi, og det kan være forklaringen på, at jernalderfolket forsvandt fra Jelling, forklarede museumschefen.

Første mand på talerstolen var borgmester Jens Ejner Christensen (V). Foto: Gustav Vad Bruun
Annonce

En underlig tryghed

Med den lidt dystre fortælling blev området altså indviet, så man nu kan gå på jernalderopdagelse inde midt i et nybyggerkvarter i udkanten af Jelling.

Der er lavet hvide markeringer af et jernalderhus på nogenlunde samme måde, som man kender det fra palisaden, og der er opstillet en stor glasplade med indgraveringer, der skal give et billede af datidens jernalderby. Og med nye huse i baggrunden, kan man jo gøre som borgmesteren og drage en parallel.

- For tilflytterne her til området må der være en underlig tryghed i, at der trods alt også boede mennesker her for over 1000 år siden.

Talerstolen var i øvrigt en af de små hvide pæle, der markerer jernalderhuset. Foto: Gustav Vad Bruun
Også VejleMuseernes museumschef Ove Sørensen sagde et par ord, blandt andet om vulkanudbrud og askeskyer. Foto: Gustav Vad Bruun
Det var koldt for fingre og kinder, men heldigvis havde jernalderfolket fra Vingsted lune smagsprøver med. Foto: Gustav Vad Bruun
Formidlingsområdet består blandt andet af denne glasplade, hvor man kan få en fornemmelse af en typisk jernalderlandsby. Foto: Gustav Vad Bruun
Borgmester Jens Ejner Christensen (V) fortalte begejstret til avisens udsendte, at bålpladsen her er placeret på præcist det sted, hvor der for 1500 år siden også var bålsted i det jernalderhus, man har markeret på formidlingsområdet. Foto: Gustav Vad Bruun
Museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul dirigerede de 50 fremmødte børn, så de dannede omridset af et vikingehus. Foto: Gustav Vad Bruun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce