Annonce
Hedensted

De gamle fik varmen i Løsning - det skal de også have i resten af kommunen

På ture ud af huset er det normalt, at de ældre bliver godt pakket ind i lune jakker og tæpper. Fremover skulle det dog gerne blive nemmere - og billigere - at holde varmen indendøre, når syv af kommunens plejehjem bliver energirenoveret. Arkivfoto: Morten Pape

Syv lokale plejehjem skal over de kommende år energi-renoveres for fire mio. kr.

Hedensted: Løsning Plejehjem fik sidste vinter endelig bugt med kulden, da bygningerne gennemgik en større renovering for i alt en halv million kroner.

Det betød ikke kun, at de ældre fik varmen om fødderne igen - men også at plejehjemmet efterfølgende har opnået en energibesparelse på cirka 30 procent.

Nu er turen kommet til resten af kommunens plejehjem - eller i hvert fald de syv af dem, hvor kommunen mener, det kan betale sig.

I løbet af de næste tre år vil Hedensted Kommune sammen med Domea og Juelsminde Andelsboligforening investere i alt fire millioner kroner i energirenovering på Bøgely, Nedergården, Højtoften, Nederbylund, Møllebo, Birkelund, Centralkøkkenet og Kildebjerget.

- Det, vi gjorde på Løsning Plejehjem, blev en lille succeshistorie, hvor vi dels sparer penge, dels har givet de ældre betragtelig øget komfort. Derfor har vi undersøgt, hvor det ellers vil give mening at energirenovere, siger formand for teknisk udvalg, Lene Tingleff (V).

Her skal der renoveres


  • Bøgely: 850.000 kr.
  • Nedergården: 575.000 kr.
  • Højtoften: 640.000 kr.
  • Nederbylund: 515.000 kr.
  • Møllebo: 670.000 kr.
  • Birkelund: 600.000 kr.
  • Centralkøkkenet: 80.000 kr.
  • Kildebjerg: 120.000 kr.

Tjener sig ind

Kommunen har i første omgang undersøgt alle kommunens plejehjem og valgt de steder ud, hvor det kan betale sig rent økonomisk.

- Men gennemgangen viser, at selv en lille indsats mange steder også vil give øget komfort for de ældre, ligesom det var tilfældet i Løsning, siger Lene Tingleff.

På Løsning Plejehjem har renoveringen helt konkret medført stabile stuetemperaturer, mindre træk, bedre belysning og styring af legionellabekæmpelsen.

Samme effekt håber kommunen, renoveringen vil have andre steder, hvor indsatsen primært består i at erstatte gamle lyskilder med nye og at optimere varmeanlæggene.

- Det er noget, vi også har gjort i mange andre kommunale bygninger, fx skoler og børnehaver, med stor succes. Med plejehjemmene er det lidt mere kompliceret, fordi vi ikke altid ejer bygningerne selv. Men vi så i Løsning, at det også kan lade sig gøre her, siger Lene Tingleff.

Hedensted Kommunes udgifter til projektet bliver på 1,7 millioner kroner, idet resten fordeles på Domea og Juelsminde Andelsboligforening, der tilsammen driver seks af plejecentrene.

Forventningen er, at udgiften tjener sig ind i løbet af en årrække, idet den vil medføre en årlig besparelse på i alt 500.000 kr. og for Hedensted Kommune på 200.000 kr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce