Annonce
Jelling

De gav førstehjælp under cykelløb ved Jelling Kro: Nu får de dusør af politiet

Sydøstjyllands Politi - her repræsenteret af vicepolitiinspektør Stig Simonsen (til venstre) og politikommissær Christian Skyt - har uddelt en dusør til Dennis Lund (nummer to fra venstre) og Johnny Larsen for deres livreddende indsats under Hærvejsløbet, da en cykelrytter faldt om ved Jelling Kro. Foto: Anders Kynde
Da en cykelrytter fik hjertestop under Hærvejsløbet i juni, var der straks flere, som trådte til med førstehjælp. Blandt dem var Dennis Lund og Johnny Larsen - de har nu fået en dusør af politiet for deres indsats.
Annonce

Jelling: En dramatisk situation udspillede sig 29. juni 2019 foran Jelling Kro.

Tusinde cykelryttere skulle passere kroen og dreje ind på monumentområdet. En af dem var 48-årige Morten Møberg fra Kolding. Han nåede dog aldrig længere, for kort før kroen blev han ramt af hjertestop og faldt om.

Heldigvis for Morten Møberg var der flere folk omkring ham til at udøve førstehjælp, skaffe hjertestarter og ringe efter ambulancen. Blandt disse var 28-årige Dennis Lund og 54-årige Johnny Larsen. De var en del af cykelløbet som henholdsvis deltager og frivillig hjælper.

I mere end 10 minutter gjorde de, hvad de kunne for at holde gang i Morten Møbergs hjerte, indtil både ambulance og lægehelikopter kom frem og tog over. Efterfølgende blev den uheldige cykelrytter fløjet til Odense Universitetshospital. Her lå han indlagt i 10 dage, inden han blev udskrevet og selv kunne gå derfra.

Det er på alle måder et skoleeksempel i, hvad man kan stille op, når sådan et uheld sker.

Stig Simonsen, vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi

Annonce

Et skoleeksempel

Morten Møberg slap mirakuløst fra hjertestoppet uden mén. Og det var ikke sket uden en øjeblikkelig indsats fra blandt andre Dennis Lund og Johnny Larsen.

Den forbilledlige gerning har derfor fået Sydøstjyllands Politi til at uddele dusører på 1500 kroner til de to redningsmænd. I denne uge blev de inviteret til politistationen i Horsens for at få overrakt dusørerne.

- Vi havde modtaget en dusør-indstilling fra en af de betjente, der var med derude til cykelløbet, og det bakker vi naturligvis op om. Dusøren handler ikke om beløbets størrelse, men skal mere opfattes som en anerkendelse af en flot indsats, som de har god grund til at være stolte over, siger Christian Skyt, politikommissær hos Sydøstjyllands Politi.

- Det er svært at sige, hvordan man vil reagere i sådan en situation. Nogle bliver handlingslammet, andre reagerer som de har gjort. Det er på alle måder et skoleeksempel i, hvad man kan stille op, når sådan et uheld sker, tilføjer kollegaen Stig Simonsen, der er vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.

Annonce

Var på førstehjælpskursus ugen før

Johnny Larsen og Dennis Lund er glade for anerkendelsen, men for dem er den vigtigste nyhed, at Morten Møberg overlevede uden store skavanker efterfølgende.

- Det er selvfølgelig overvældende med en dusør, men vi gjorde bare det, vi kunne gøre, og så håbede vi på det bedste. Jeg har tidligere været med til at udøve førstehjælp, men der vidste jeg ikke, hvordan det gik med personerne efterfølgende. I denne situation er det hele endt godt, og det har været enormt rart at vide, siger Johnny Larsen, som kommer fra Odense.

Blot en uge forinden cykelløbet var Dennis Lund igennem et førstehjælpskursus.

- Jeg har tidligere haft førstehjælpskursus i forbindelse med kørekort og militæret, men det var rart at have det frisk i erindringen, da det pludselig blev alvor. Samtidig var det fantastisk, at han overlevede og dermed vide, at vi gjorde det rigtige, siger Dennis Lund, der er fra Stauning.

Udover førstehjælpen var hjertestarteren en vigtig faktor. Den blev hentet fra Jelling Sognehuset. Faktisk er der over 25 hjertestartere i Jelling-området, viser data fra Hjertestarter.dk, hvor man kan se hjerterstarternes placeringer i hele landet.

Nomineret til årets hjertereddere

Avisen var med i slutningen af september, da Hjerteforeningen havde ført Morten Møberg og redningsmændene sammen igen foran Jelling Kro.

Udover Dennis Lund og Johnny Larsen var Kent Christiansen og Lance Luscombe med til redningsaktionen.

Hjerteforeningen har indstillet dem til prisen som årets hjertereddere, som bliver kåret til Hjertegalla i begyndelsen af 2020.

Annonce

Her er hjertestarterne i lokalområdet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce