Annonce
Navne

De gik hjem med hver 50.000 kroner

Glade kulturlegat-vindere på Vejle Bibliotek: Molly Balsby fik prisen for sin digtsamling "Ponyprivilegiet", mens Marie-Louise Hansen vandt for sin roman "Olgas bog". Foto: Vejle Bibliotekerne
De to litterære debutanter Molly Balsby og Marie-Louise Hansen løb med hæderen, da Munch-Christensens Kulturlegat fredag blev uddelt på Vejle Bibliotek.

Vejle: 24 indstillede forfattere blev fredag eftermiddag kogt ned til to prisvindende debutanter, som hver kunne gå hjem fra Vejle Bibliotek 50.0000 kroner og en stor portion hæder rigere.

Her skulle vinderne af Danmarks største pris til talentfulde litterære debutanter overrækkes, og det blev to kvinder, der blev tildelt Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat.

Molly Balsby (født i 1993) fik prisen for sin digtsamling "Ponyprivilegiet" og 20 år ældre Marie-Louise Hansen for sin roman "Olgas bog".

Annonce

Jeg bladrede frem til første tekstside - og boom- oplevede straks hin søde, totale overrumpling, som er så forbandet sjælden.

Lars Bukdahl, jurymedlem

Morsom og grusom på samme tid

"Ponyprivilegiet", som udkom i september sidste år, er, ifølge juryen, en digtsamling fyldt med humor, men også vrede og sorg over en fraværende og siden død far. Med ponyen som et genkommende billede kredser samlingen om at gøre sig lille og sart for så at bruge den sarthed som magt. - Molly Balsby har skrevet en både sprød og stærk bog med afsæt i det, hun i samlingens første digt kalder ponyprivilegiet. Det vil sige, at man udnytter svagheder til en fordel. Ponyprivilegiet er at kunne være cute og hardcore på samme tid, sagde jurymedlem og litteraturprofessor Anne-Marie Mai i sin motiveringstale til debutanten.

- Molly Balsbys poesi har så mange overraskende, præcise og overrumplende udsagn. Den er morsom og grusom på en og samme tid, tilføjede Anne-Marie Mai.

Kompromiløst og magtfuldt

Den anden prisvinder, Marie-Louise Hansen, debuterede i februar i år med romanen "Olgas bog", der beskrives som en gribende skildring af psykisk sårbarhed.

Her møder vi kunstneren Olga, som sminker lig, før der tages fotos af den døde. Olga har kontakt til de døde og bærer på en sorg over et mistet barn. Jurymedlem Lars Bukdahl kunne ikke være til stede ved prisoverrækkelsen, men hans tale til Marie-Louise Hansen blev læst op af bibliotekar Else Zakarias:

"Jeg bladrede frem til første tekstside - og boom- oplevede straks hin søde, totale overrumpling, som er så forbandet sjælden. Dette er ægte originalt. Energisk, kompromisløst, magtfuldt mærkelig skrift," havde Lars Bukdahl blandt andet skrevet i sin motiveringstale.

Kulturlegatet blev stiftet efter Vejles landskendte og estimerede boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen og er tidligere uddelt til bl.a. Amalie Smith, Kim Leine og Yahya Hassan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce