Annonce
Jelling

De graver i Jelling: Fund stammer fra byens "glemte" tid

Arkæologer fra Vejle-museerne er i gang med udgravninger i Nørregårds have. Det nuværende stuehus, hvis hjørne ses øverst til højre, blev opført efter en brand, der ramte flere gårde i Jelling 1840, og VejleMuseerne mener, at den gulvbelægning, de her har fundet, stammer fra et hus fra en periode mellem 1500-tallet og starten af 1700-tallet. Foto: Leif Baun

Når man hører om en ny udgravning i Jelling, så er første tanke, at der skal findes flere spor fra vikinger, Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Denne gang skal man dog - indtil videre - længere frem i historiebøgerne.

Jelling: Gravhøjene, palisaden og Jellingstenene vidner om den markante historie, som Jelling gemmer på, og derfor er der også spænding i byen, hver gang en ny arkæologisk udgravning sættes i sving.

Lige nu er VejleMuseerne i gang på Vejlevej 33 i haven foran Nørregård, og her er der indtil videre ikke noget, der tyder på, at der kommer mere frem om vikinger eller Harald Blåtand. Vi skal længere frem til slutningen af middelalderen samt renæssancen, som bestemt også er interessant. Det er nemlig lidt en "glemt" periode i Jelling.

- Fra vikingetiden slutter og frem til 1700-tallet ved vi faktisk ikke så meget om Jelling - det meste udgravning har indtil videre været omkring palisaden. Men vi ved, at den her gård, hvor stuehuset er opført i 1840, har en forgænger, for det kan vi se på de originalkort, der er lavet i slutningen af 1700-tallet. Nu undersøger vi så, om det er den samme bygning, vi har fundet, eller om det er en helt anden, og så er det samtidig interessant, hvor lang tid den kan dateres tilbage, siger Esben Klinker Hansen, der er arkæolog ved VejleMuseerne og står for udgravningen.

Når vi er færdige med undersøgelsen af fundamenterne og gulvbelægningen her, så graver vi det hele væk og kigger nedenunder for spor efter ældre huse. Vi skal jo lige i bund.

Esben Klinker Hansen, arkæolog ved VejleMuseerne
Når VejleMuseerne er færdige med at grave gulvbelægning og fundamenter frem, fjerner de det hele for at kigge et spadestik dybere. Måske gemmer der sig noget endnu ældre længere nede i jorden. Foto: Esben Klinker Hansen, VejleMuseerne

Potteskår bekræfter perioden

Og netop dateringen er en af de ting, der arbejdes med. Som det ser ud nu, snakker vi en periode fra 1500-tallet og frem til en gang i 1700-tallet.

- Vi har kun fundet ganske få potteskår fra nogle lerfade, men de bekræfter det tidsrum, som vi arbejder ud fra, siger arkæologen.

Det er blandt andet keramiktypen, randens udformning, og hvordan leret er brændt, der kan være med til at afgøre det.

Et gammelt gulv

I et noget større omfang er der fundet en ret velbevaret gulvbelægning, der er lavet af sten i en størrelse på mellem 10 og 25 centimeter, som danner en ret pæn flade, fortæller Esben Klinker Hansen.

Derudover er der fundet større kampesten, der stammer fra noget syldstens-fundament, som man har brugt til at bygge bindings- eller bulværkshus på. Og de her fundament-sten har arkæologerne efterhånden fundet så mange af, at de er kommet på nye tanker om den ene bygning, der skulle ligge gemt.

- Vi er begyndt at arbejde ud fra et spor om, at der gemmer sig to bygninger - en stor og en mindre. Jeg vil sige, at det er der stor sandsynlighed for, at der er tale om, siger Esben Klinker Hansen.

Undersøger i bund

Inden VejleMuseerne kan pakke grejet sammen, skal de blandt andet have afgrænset størrelsen på de to huse - eller det ene, hvis der viser sig kun at være et. Og så skal der faktisk også graves lidt efter vikinger - eller i hvert fald efter spor fra vikingerne.

- Når vi er færdige med undersøgelsen af fundamenterne og gulvbelægningen her, så graver vi det hele væk og kigger nedenunder for spor efter ældre huse. Vi skal jo lige i bund. Det vil typisk være stolpehuller, vi vil kunne finde, og det ser vi nogle gange, når vi graver længere ned, siger Esben Klinker Hansen.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce