Annonce
Vejle

De har lovet at holde taksterne i ro, men: Det bliver dyrere at komme af med affaldet

Både virksomheder og borgere i Vejle Kommune skal betale mere for at komme af med affald i 2020. Ifølge AffaldGenbrug sker det som konsekvens af udviklingen i affaldsmarkedet og Folketingets stop for administrationsgebyr for erhverv. Arkivfoto: Mette Mørk
Fra 2020 stiger en række gebyrer på affaldsområdet i Vejle Kommune. Borgere skal betale 12,50 kroner mere til administration, mens virksomheder skal betale 29,20 kroner mere pr. genbrugsbesøg.
Annonce

Vejle: 12,5 kroner.

Det er det ekstra beløb, sommerhusejere og borgere i Vejle Kommune skal betale i administrationsgebyr til AffaldGenbrug fra 2020.

Det årlige gebyr stiger fra 348,00 til 360,50 kroner. Husholdninger skal også betale 13,5 kroner mere for storskrald og hentning af farligt affald. Derudover stiger priserne også for at få tømt sine beholdere med haveaffald af skraldemændene. Tjek de nye priser her.

Et flertal af politikerne i natur- og miljøudvalget har nikket ja til de stigende gebyrer på affaldsområdet. Vejle Byråd skal også godkende de nye takster på sit møde i dag, onsdag.

Prisstigningerne skyldes ifølge AffaldGenbrug, at man oplever faldende indtægter på blandt andet genanvendeligt træ, papir og pap. Derudover må AffaldGenbrug ikke længere opkræve administrationsgebyr fra erhvervsvirksomheder. Af de grunde mangler man 2,7 millioner kroner for at nå den budgetterede driftindtægt på 9,3 millioner kroner i 2020.

Her har AffaldGenbrug allerede fundet en million kroner, blandt andet ved at afskedige en medarbejder, men det er ikke nok.

Derfor er det nødvendigt at skrue op for priserne, mener formanden for natur- og miljøudvalget, Karl Erik Lund (DF).

- Vi kommer jo til at mangle pengene, hvis vi ikke lader priserne stige. Det er også, fordi den tidligere regering har stjålet fra os (fjernet administrationsgebyret for virksomheder, red.), og så skal vi jo finde pengene på en anden måde. Desuden er noget affald blevet dyrere for os at komme af med, som for eksempel haveaffald, siger Karl Erik Lund (DF).

Prisoverblik

Administrationsgebyr stiger fra 348,00 til 360,50 kroner.

Øvrige ordninger, der dækker afhentning af farligt affald (rød kasse), afhentning af storskrald, brug af kommunens genbrugspladser og glaskuber, stiger fra 946,50 til 959,00 kroner.

Tilkøbsordning, haveaffald:

190 liter stiger fra 251,00 til 308,25 kroner.

240 liter stiger fra 267,00 til 324,25 kroner.

Genbrugspladsgebyr G´BIZZ Takst pr. besøg for affaldsbærende enhed (køretøj =1 enhed, trailer = 1 enhed) stiger fra 140,80 til 170,00 kroner.

Administrationsgebyr, jord for erhverv på 10 kroner udgår.

Du kan tjekke de resterende ændrede priser under dagsordenen for natur- og miljøudvalgets møde den 2. september.

Annonce

29 kroner mere fra erhverv

Det bliver altså almindelige husholdninger, der må betale lidt mere for, at erhverv slipper for administrationsgebyret til drift.

Ifølge Yvonne Andersen, leder af AffaldGenbrug, må AffaldGenbrug ikke opkræve virksomheder penge til drift på andre måder.

- Vi har ikke mulighed for at opkræve administrationgebyr på andre måder. Det ville være rart, hvis vi kunne, men det må vi ikke for Folketinget. Vi har gjort alt for at finde pengene ved at optimere og afskedige en medarbejder, men det er desværre ikke nok, siger Yvonne Andersen.

Som virksomhed bliver det faktisk også dyrere. Erhvervsvirksomheder skal slippe 29,20 kroner mere hver gang, de kører affald til genbrugspladsen. Men her lægger en anden årsag til grund end de stigende gebyr på administration, haveaffald, storskrald med mere for husholdninger.

Det forklarer Yvonne Andersen:

- I forbindelse med vores analyse af, hvilket affald vi får ind på vores genbrugsstationer, kunne vi konstatere, at vi får mere fra erhverv. Det er fraktioner, som er dyrere for os at komme af med. I forhold til andre kommuner er det ikke sådan, at vi har højere priser for erhverv, men priserne skal afspejle, hvad det koster for os, siger hun.

Hvis man som virksomhed vælger kommunens genbrugspladser, vil det koste 170,00 kroner i stedet for 140,80 kroner pr. gang fra 2020.

Annonce

Intet at gøre med RCV

Som et krav til den nye genbrugsplads, Ressource Center Vejle (RCV), der på vej i Vejle Nord, lovede politikerne, at affaldstaksterne skulle holdes i ro. Karl Erik Lund afviser, at stigningerne skyldes byggeriet af RCV.

- Det har ikke noget med RCV at gøre. Det er to forskellige sager, og det får heller ingen konsekvenser for RCV. Der er allerede nogen, som er i gang med det pjat. Så må de selv finde de penge i stedet for at sidde over i et hjørne og råbe op, siger Karl Erik Lund, der ikke vil uddybe, hvem han hentyder til.

Hvorfor lader I taksterne stige, når AffaldGenbrug fortsat har overskud?

- Vi må gerne have nogle penge, som vi kan investere. Nu skal vi i gang med at renovere genbrugspladsen i Børkop, og det koster også. Vi skal også have penge til at lukke pladsen ned på Vestre Engvej efter åbningen af RCV, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give For abonnenter

Sygepleje-elev under den spanske syge: Jeg stod alene med den døde mand - og alle de andre patienter

Annonce