Annonce
Vejle

De har revet en masse ned inde i kirken: Nu kommer den sjove del

Svend Erik Jensen fra murerfirmaet "Palle Jensen" har været i gang med at vaske vægge ned i Sct. Nicolai Kirke for derefter at kalke dem igen. Især de vægge, der har været ekstra udsat for røg fra stearinlys trængte til en grundig afvaskning. Foto: Yilmaz Polat
Der er ikke dukket spændende arkæologiske fund op under kirkegulvet under ombygningen af Sct. Nicolai Kirke. Til gengæld var kloakken i meget dårlig forfatning og er blevet udskiftet.

Vejle: Det er dunkelt og støvet inde i Vejles største kirke.

Sct. Nicolai Kirke har været lukket siden august, fordi der skal ske en omfattende renovering og ombygning, og omfattende ser det da også ud, hvis man i disse uger tager et kig ind i kirkerummet.

Der, hvor man normalt har frit udsyn helt op til hvælvingerne i loftet, ser man nu lag på lag af stilladser, som skærmer for sollyset fra de store kirkevinduer.

Faktisk er der opstillet hele fire etager af stilladser. Dels fordi kirkens vægge er blevet vasket ned, vasket ned og vasket ned igen, indtil al den gamle kalk var væk. Og derefter er der blevet kalket igen - mindst fire gange på alle flader.

Men stilladserne er også stillet op, så håndværkerne kan bygge de nye etager, som skal gøre det muligt at udnytte så mange kvadratmeter som muligt i kirkebygningen.

- Lige nu er vi ved et skilletidspunkt, hvor en masse er blevet brudt ned, og nu skal vi til den sjove del med at bygge op igen, fortæller formand for menighedsrådet Christian Møller.

Alle har kunnet se behovet for en renovering og bedre forhold. Kirken trænger virkelig til at blive shinet op efter 50 år.

Christian Møller, menighedsrådsformand

For stort pres for kloakken

Han og resten af menighedsrådet har set det som en stor del af renoveringsopgaven at gøre forholdene i kirken bedre for både gæster og personale.

Her spiller toiletter ikke mindst en central rolle.

Før renoveringen var der kun et enkelt lille toilet i forbindelse med dåbsværelset. Når håndværkerne er færdige i december, vil der være et stort handicaptoilet til højre for våbenhuset, og samtidig etableres der en ny etage over handicaptoilettet, og her skal en trappe føre op til endnu et toilet.

Ikke nok med det, så kommer der til venstre for våbenhuset et personaletoilet i forbindelse med et anretterkøkken, der også er nyt.

- Det er meget store forbedringer, som har krævet en masse forberedelser i form af kloak- og rørarbejde, fortæller Christian Møller.

Da håndværkerne skulle gøre klar til de nye og forbedrede toiletforhold, stod det dog klart, at de nuværende kloakforhold under kirken på ingen måde havde kapacitet til at klare presset fra tre toiletter i stedet for ét.

Det har betydet en uventet udgift oven i de 17 millioner kroner, som ombygningen er prissat til, på omkring 80.000 kroner.

- Vi har søgt og fået penge til kloakarbejdet fra provstiets pulje til uforudsete udgifter, fortæller Christian Møller.

Der er mange ting at holde styr på i sådan et stort renoveringsprojekt, og han glæder sig over, at kirkeværge Svend Simonsen er håndværkeruddannet, og at menighedsrådsmedlem Mette Holm Pedersen er arkitekt.

- Der er mange små detaljer at tage stilling til hele tiden, så det godt at have nogle fagpersoner i menighedsrådet, fastslår formanden.

Annonce

Håndværkerne går travl tid i møde

Trods det uforudsete kloakarbejde, så er det stadig forventningen, at kirken kan åbne igen 8. december 2019 - altså anden søndag i advent.

Inden da skal der nå at ske rigtig meget i kirken.

I sideskibene skal der bygges et nyt glasindfattet dåbslokale til højre for orglet, mens der til venstre etableres et mødelokale - også omkranset af glasvægge. I tårnet får præsten et hyggeligt kontor under taget med ovenlysvinduer.

Og alteret rykkes tættere på menigheden, så der bag alteret kan etableres en konfirmandstue. Der er så meget plads, at rummet bliver 45 kvadratmeter stort - og så bliver der rigtig højt til loftet.

Lige nu er alle kirkebænkene sendt til maleren for at få ny farve, og kunstneren Anders Kirkegaard arbejder på en moderne og malerisk altertavle, som formentlig først er færdig om et par år.

Det er store forandringer, som Vejles første og største kirke er udsat for. Men menighedsrådsformand Christian Møller har ikke oplevet én eneste, der synes, at forandringerne er noget skidt.

Det kommende præstekontor skal findes under taget til venstre for orglet. Menighedsrådsformand Christian Møller forudser, at det bliver et hyggeligt kontor med god udsigt over byen. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Ingen brok

- Alle har kunnet se behovet for en renovering og bedre forhold. Kirken trænger virkelig til at blive shinet op efter 50 år, mener Christian Møller og fortsætter:

- Det har været dyrt for kirken at skulle leje sig til kontor- og sognelokaler. Så alle har også kunnet se fornuften i, at vi selv etablerer det.

Menighedsrådsformanden fortæller videre, at folk rent faktisk udtrykker stor glæde over, at byens største kirke får en ordentlig overhaling.

- Jeg har ikke hørt en eneste brokke sig.

Der er opstillet stilladser i fire lag i Sct. Nicolai Kirke, som er blevet kalket og nu skal genopbygges indefra. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Anders Grinderslev i dansk drama i Vejle

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Sport

Danmarks første medalje er i hus: Se Jesper Hansen skyde sig til OL-sølv

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Billund For abonnenter

Marian og Bent droppede huset: Nu bor de fast i en campingvogn

Debat

Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Annonce