Annonce
Vejle

De hjemløse gav politikerne røde ører

En god portion af byens hjemløse og udsatte borgere mødte op for at fortælle om deres virkelighed. I forgrunden leder af Café Parasollen, Michael Valbjørn, og tidligere leder af herberget i Havnegade, Bettina Sørensen. Foto: Martin Ravn

Kommunen blev blandt andet kaldt for en fedterøv, da hjemløse, socialarbejdere og politikerne tilbragte en eftermiddag og aften i hinandens selskab.

Annonce

Vejle: Det sker ofte, at politikerne taler om dem. Men hvor tit står de egentlig over for det stigende antal af hjemløse i Vejle?

Det spørgsmål lader sig vist ikke besvare, men unikt var det i hvert fald tirsdag, at de hjemløse med organisationerne Røde Kors og KFUM's Sociale Arbejde i spidsen konfronterede politikerne med deres virkelighed.

En virkelighed, hvor ting som studie og job ligger fjernt. Hvor misbrug ofte dulmer psyken og angsten for økonomien eller endnu en nat i kulden eller på en vens sofa. En del var selv mødt op i Bygningen og sad i den store sal sammen med medarbejdere inden for området og nysgerrige borgere. Andre var med i overført betydning i kraft af blandt andre Sanne Bjerggård, leder af gadeteamet under Café Parasollen.

Vi forsøger at klæde jer på til at træffe beslutninger. For der skal gøres noget nu.

Sanne Bjerggård, leder af gadeteamet, Café Parasollen

Et midlertidigt tag over hovedet

I servicelovens paragraf 110 står blandt andet, at "kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp".Kilde: danskelove.dk

Foto: Martin Ravn
Annonce

Uddeler soveposer og telte

Hun var en af initiativtagerne til arrangementet, som begyndte klokken 16 og først endte tre timer senere med mad og musik. Brændstoffet er en frustration over, at det går den forkerte vej. Byen får flere og flere hjemløse, og ved seneste tælling var der 117, hvoraf 41 er under 30 år.

- Hvorfor? Hør lige her. Vinteren er på vej, og jeg har aldrig før uddelt så mange soveposer og telte som i år. Vi hentede 30 telte i Viborg den anden dag - og vi har to tilbage nu. Jeg frygter allerede for, hvem vi skal sige farvel til, sagde Sanne Bjerggård til politikerne.

De sad på første række og talte byrådsmedlemmerne Lasse Egelund fra Enhedslisten, Søren Peschardt (S), løsgænger Christa Laursen, Lone Myrhøj (SF) og Gitte Frederiksen (V) samt de to kandidater Ole Lynggaard Jørgensen fra Radikale Venstre og John Rasmussen (LA).

- Det her er ingen vendetta over for Vejle Kommune, hvor budskabet er: I er bare så dumme. Nej, vi forsøger at klæde jer på til at træffe beslutninger. For der skal gøres noget nu, tilføjede lederen af gadeteamet.

Forbilledet ligger måske på Fyn


  • Mens mange andre kommuner - heriblandt Vejle - får flere og flere hjemløse, går Odense den anden vej.
  • I 2009 havde man 173 hjemløse, og det tal er i 2017 reduceret til 113, viser seneste optælling fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).
  • Ifølge boligstrategisk konsulent Tom Rønning skyldes det, at man for otte siden gav håndslag på en ny helhedsorienteret indsats, som viser resultater også i udlandet.
  • Den hedder Housing First og går ud på, at borgerne skal have en bolig, før man kan begynde at stille krav til dem og ellers sætte gang i diverse tiltag.
  • Kommunen er derfor i dag i tæt dialog med boligselskaber som for eksempel AAB. 93 procent af de tidligere hjemløse har siden kunnet fastholde det nye hjem.
  • - Før sad flere på forsorgshjem, og de er dyre. Så den gennemsnitlige udgift til hver person er på samme tid halveret. Så det er bare om at komme i gang, mener Tom Rønning.
Foto: Martin Ravn
Annonce

Vi mangler et tilbud

Det udløste klapsalver fra salen, som blev gentaget, da Bettina Sørensen leverede sin svada. Hun er formand for den lokale afdeling af de hjemløses landsorganisation SAND og stod tidligere i spidsen for herberget i Havnegade.

- Kommunen er en fedterøv. Vi har nødherberget, men vi mangler et reelt tilbud - et paragraf 110-tilbud (se faktaboks, red.). Hvor kompetent og uddannet personale står klar til at hjælpe. Det må være slut med at ignorere de hjemløse, mente Bettina Sørensen.

På talerstolen var også direktør Ninna Høgh fra Projekt Udenfor, leder af Café Parasollen Michael Valbjørn og Tom Rønning, boligstrategisk konsulent fra Odense Kommune. Bagefter fik hver politiker to minutter til at fortælle om deres planer, som i de flestes tilfælde ikke var bagt helt færdige.

Foto: Martin Ravn
Annonce

Gav stof til eftertanke

Dog blev ord som flere og billige boliger, penge til gademedarbejdere og et nyt kombineret værested samt herberg nævnt. Om de røde og blå kan nå hinanden i forhold til konkrete projekter, må tiden vise. Dog stod det klart, at byens hjemløse havde givet dem noget at tænke over.

- Det har givet stof til eftertanke. Der må altså ske noget. Vi kan ikke være det bekendt, og Vejle er endda en rig kommune, lød det fra Christa Laursen.

- Der er lang vej endnu, og jeg vil gerne gøre opmærksom på, at vi talte om de samme ting for 10 år siden. Jeg savner handling og en villighed i forhold til at sætte penge af til arbejdet, istemte Lone Myrhøj.

Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce