Annonce
Børkop

De lokale frygter udviklingen: Hvidbjerg bliver mere og mere grøn

Hvidbjerg er stadig hvid, men langsomt og sikkert bliver klitten mere og mere grøn. Lokale borgere råber derfor vagt i gevær. Foto: Mogens Gregers Madsen
Hvidbjerg, altså den hvide klit, er ved at ændre udseende. Den bliver mere og mere grøn, så lokale kræfter råber vagt i gevær. Området kan i værste fald miste sit mest markante særkende.

Hvidbjerg: Det ligger ligesom i navnet, at Hvidbjerg helst skal være hvid, men det hvide bjerg bør måske inden al for længe skifte navn til Grønbjerg.

Det frygter man i al fald blandt de lokale borgere i Hvidbjerg-området, for herfra kan man tydeligt se det. Tingene går i den forkerte retning med hensyn til Hvidbjergs særkende, nemlig det hvide sand.

- Vi må desværre konstatere, at klitten har det dårligt og er i hastigt forfald. Det er tydeligt, at manglende vedligeholdelse og opmærksomhed på klittens udvikling betyder, at klitten mange steder er mere grøn end hvid. Der gror græs, mos og ukrudt op som et grønt tæppe oven på klittens hvide sand, forklarer Egon Sørensen, der er formand for Grundejerforeningen for Høll, Hvidbjerg og Mørkholt.

Han er formand for en forening, der har flere hundrede medlemmer, og han forklarer, at det er almindelig kendt blandt områdets beboere, at Hvidbjerg skifter karakter.

- Vi er stærkt bekymret for klittens udvikling. Vi har derfor anmodet om, at Vejle Kommune tager initiativ til afholdelse af et stormøde, hvor vi sammen kan drøfte, hvilke muligheder der er for at genskabe klitten som en attraktiv naturperle ved Vejle Fjord. I den forbindelse er det vores ønske, at der sættes gang i tiltag, der kan bekæmpe den tiltagende bevoksning og forhindre den omfattende sandflugt, siger han.

Møde i januar

  • Hvem har egentligt ansvaret for at holde Hvidbjerg Klit hvid? Og skal naturen egentlig hellere gå sin egen gang, eller hvad skal der ske med Hvidbjerg?
  • Det er blandt de spørgsmål, som Vejle Kommune, Naturstyrelsen og arbejdsgruppen hos Grundjerforeningen for Høll, Hvidbjerg og Mørkholt nu vil sætte sig sammen og finde svar på.
  • Det kommer til ske ved et møde i slutningen af januar.

Springer i skov

Hvidbjerg er en halv gammel dame. 22 millioner år for at være så præcis, som det nu kan gøres, med så store tal. Og Hvidbjerg har sikkert gennem de mange år skiftet udseende mange gange, men det er den så også ved nu. Og ikke til det bedre.

Store dele af klitten er ved at springe i skov, og andre steder forsvinder det hvide sand. I stedet blottes lerjord. Dermed er Hvidbjergs karakteristika under pres.

- Naturen går sin gang, og vi må konstatere, at Hvidbjerg Klit ikke længere har et brand som en helt igennem hvid klit. Vejle Kommune vil miste en attraktion, og mange borgere i såvel Fredericia som Vejle vil miste illusionen om gamle minder fra fantastiske sommerdage på Hvidbjerg Klit, siger Egon Sørensen.

Og hvad er det værste scenarie så?

- Det værste scenarie for arbejdsgruppen er, at Hvidbjerg Klit skover til med endnu flere træer, flere steder bliver til en "græsplæne" med grønne muldlag oven på det fine sand, hvilket vil lade det gamle brunkul-lag sejre over sandet, og klitten derfor mister sine fine badestrand, siger Egon Sørensen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Erhverv

Superbrugsen lukker på grund af skadedyr: Det er ikke første gang, det er sket

Alarm 112

Han slingrede gennem landsbyen: Nu vil politiet tage hans bil

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Hedensted For abonnenter

Jeannie kan ikke komme forbi med sin ladcykel: -Stop med at parkere på cykelstien

BØRKOP

Lokal fodboldklub er stolt af sin tidligere spiller: Salg af talent til gigantisk klub kommer ikke til at skæppe i klubkassen

Give

Han troede ikke sine egne øjne: Mand i pensionsalderen bliver pludselig millionær

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Vejle Boldklub For abonnenter

VB står til at miste en helt central brik: Midtbanespillers exit gør kun gavn ét sted

Vejle For abonnenter

Sælger tjener over en million på boligsalg: Her er ugens bolighandler i Vejle

Alarm 112

Kraftig blæst på Vejlefjordbroen: Passer ikke med vindfølsomme køretøjer

Annonce