Annonce
Børkop

Lodsejere siger nej: Kommunen dropper at skabe en ny lækker badestrand

Sådan kunne det have set ud. Parkeringsplads ved efterskolen og en sandstrand ved havnen. Men beboerne i Kellers Hus ejer en del af kyststærkningen, og herfra ønskede et flertal af beboerne ikke at afstå deres strand til kommunen, og dermed faldt strandplanerne til jorden. Illustration: Cowi
En ny helhedsplan med blandt andet en ny offentlig sandstrand ved Brejning Lystbådehavn var på tegnebrættet, men lodsejerne ønskede ikke ændringer, og nu er planerne blevet droppet.

Brejning: Der har været planer om at lave en strand i Brejning lige ved lystbådehavnen, men de planer er nu blevet droppet. Stranden og resten af en stor helhedsplan for området bliver ikke til noget.

Det slår Vejle Kommune fast. Vejle Kommune har arbejdet med det som et helhedsprojekt, hvor mange ting var i spil. Blandt andet maritimt liv, p-forhold og synergi med havnen.

- Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at det ikke bliver til noget. Vi har lagt mange ressourcer i arbejdet, og jeg synes, vi har kørt en god og inddragende proces. Vi har arbejdet ud fra at få lavet en helhedsplan for området, som involverer og gavner mange parter. Både ved havnen og for hele byen, siger Mads Fjeldsø Christensen, der sammen med Line Rønslev har været projektleder på projektet.

Det betyder, at Projekt Brejning Strand nu er lukket ned.

Tirsdag eftermiddag blev beslutningen derfor forelagt teknisk udvalg, og dermed sluttede det arbejde, som har været flere år undervejs.

De sidste par år er der blevet arbejdet intensivt på at få defineret rammerne omkring helhedsplanen. Mange er blevet hørt, for projektet har undervejs involveret mange parter, heriblandt naboer, efterskole, lokalråd, Brejning Lystbådehavn samt øvrige lodsejere.

Kellers Hus var største lodsejer i området, og herfra skulle man afstå en del af det samlede strandareal, så kommunen blev ejer af det hele og dermed ansvarlig for både drift, vedligehold og badesikkerhed.

- Der har været mange parter i det her projekt, og skulle det lykkes har alle været nødsaget til at give afkald på et eller andet for at få de mange forskellige interesser til at mødes, så det har krævet meget arbejde og mange kaffemøder. Der har gennem hele forhandlingsforløbet været meget velvillighed, og vi må erkende, at vi håbede, vi var i mål, siger Mads Fjeldsø Christensen.

Da Kellers Hus ejer det halve af det berørte strandareal, har det dog hele tiden været planen, at beboerne i Kellers Hus til allersidst skulle stemme for eller imod forslaget, og et flertal stemte imod.

- Det ærgrer os, men det respekterer vi selvfølgelig. Sådan er det nogen gange at lave naturprojekter på private arealer, siger han.

Annonce

Helhedsplan var meget mere end strand

Helhedsplanen for området ved Brejning Lystbådehavn var en plan, der var meget mere end en offentlig strand.

I planen har kommunen søgt at adressere en række problemstillinger ud over at lave en attraktiv offentlig strand, herunder parkeringsforhold, trafik og adgang, kystsikring samt skabe synergi med havnens planer for blandt andet vinterbadeanlæg.

Desuden har man også kigget på maritim naturgenopretning ved stenrev ud fra kysten til gavn for blandt andet fiskeyngel, torsk og hummer.

Gammel idé

Stranden i Brejning er et ønske, som går 12 år tilbage, hvor havnen stod klar, men i starten var der nu ikke den store opbakning. For lidt over to år siden tog idéen igen fart for alvor. Især lokalrådet har arbejdet for projektet.

Vejle Kommune valgte politisk at bakke op om udarbejdelsen af et fagligt beslutningsgrundlag, herunder en samlet forhandling med berørte lodsejere. Der blev afsat 300.000 kroner til en hydrologisk forundersøgelse, som viste, at det godt kunne lade sig gøre at skabe en strand ved havnen, samtidigt med at kysten blev fremtidssikret.

- Det ville være en større investering, men fra kommunens side kunne man se potentialet i at få skabt en dejlig strand ved en attraktiv havn, der understøtter lokalområdets øvrige planer for vinterbadning, samt få udbygget adgang- og parkeringsforhold i området. Det ville løfte hele området, siger Mads Fjeldsø Christensen.

En rå strand

Stranden, som den er nu, er ikke egnet til strandliv, som man kender det med sandstrand, badebro og lækker sandbund. I stedet er det en mere rå strand, hvor der også ligger store sten samt gamle betonklodser fra en tidligere havnemole og gamle høfdeanlæg.

Det ville have krævet en ændring både i vandet, på stranden og bagved, hvor der også skulle laves p-pladser med videre. Her havde efterskolen tilbudt at lade en del af skolens jord blive lavet om til p-pladser.

Men det endte med et nej tak fra Kellers Hus, og dermed er projektet blevet skrinlagt.

- Vi gør ikke mere ved det. Der bliver ikke ryddet op på stranden eller lavet kystsikring. Og vi kigger heller ikke på at få lavet flere p-pladser, få ændret trafikforholdende og så videre, som ellers var en del af helhedsplanen. Hvad angår stranden får den lov at ligge, som den er i dag, forklarer Mads Fjeldsø Christensen.

Bevare roen

Der er 17 medlemmer af grundejerforeningen i Kellers Hus, og da projektet lå klart, skulle der afholdes en ekstraordinær generalforsamling, hvor helhedsplanen var eneste punkt.

- Alle skulle afveje for og imod, og i den sidste ende var der ikke et flertal for at afstå vores strand. Der var selvfølgelig forskellige begrundelser for og imod, men en ting, som der var bred enighed om talte imod var, at nu havde man købt stedet her for at få fred og ro, og en strand vil betyde masser af mennesker på stranden. Vi vil gerne vil bevare roen, og det var der et meget klart flertal for, siger Kirsten Mikkelsen, der er formand for grundejerforeningen Kellers Hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce