Vejle: Landets dagligvarebutikker er ikke direkte ramt af regeringens omfattende nedlukning.
Men går man en tur på gågaden i Vejle er der intet at juble over i de butikker, der fortsat har lov til at have åbent under anden bølge af corona-pandemien.
For butikkerne lever i høj grad af den strøm af vejlensere, der dagligt bevæger sig op og ned ad strøget i en verden uden corona. Og den strøm er helt forsvundet i takt med, at lysene i gågadens mange udvalgsvarebutikker er slukkede.
Det mærker de både i de små og store daglig- og fødevarebutikker i midtbyen, hvilket et besøg hos "Vin Med Mere" afslører.
En time før lukketid har vinhandler Emil Jensen blot ekspederet fem kunder i løbet af hele dagen.
- Vi oplever en stor nedgang i trafikken i butikken. Specielt efter onsdagens nye restriktioner, hvor der er kommet endnu færre, hvis det overhovedet kan lade sig gøre, siger Emil Jensen.
Ingen kommer for at kigge
Hans bud er, at "Vin Med Mere" - butikken på hjørnet af Nørregade og Paladspassagen - i denne periode mangler mellem 80 og 90 procent af butikkens normale omsætning.
- Normalt er mange folk inde for bare at kigge. Det oplever vi slet ikke. Nu kommer der kun folk med et bestemt ærinde, siger vinhandleren.
Hos den store nabo i Nørregade, Føtex, er varehuschef Peter Lund Tørving og hans butik også mærket af den til tider spøgelsesagtigt tomme gågade.
Peter Lund Tørving, varehuschef, Føtex i NørregadeVi har slet ikke den kundestrøm, vi plejer, og vi taber bestemt noget på salget, fordi vi ligger ud til en gågade med lukkede butikker. Det skal jeg ikke lægge skjul på.
- Vi kan helt klart mærke, at mange af de øvrige butikker i gågaden er lukkede. Jeg er glad for, at vi har mulighed for at holde åbent, men jeg er oprigtig ked af det på mine kollegers vegne. Hos os taler vi om en ret stor omsætningsnedgang, for vi mangler de mange, der tager ned i gågaden. Når de alligevel er hernede, vælger de at handle hos os, fortæller Peter Lund Tørving.
Ikke det samme på havnen
Han kan ikke sætte et præcist tal på, hvor stor en del af den normale kundestrøm, butikken mangler. Til gengæld glæder han sig over, at de kunder, der kommer ind i Føtex, i gennemsnit køber for mere end normalt.
- Vi kan mærke, at mange følger anbefalingerne om kun at handle enkeltvis, og de køber mere, når de er her. Derfor er gennemsnitskøbet større end normalt, siger Peter Lund Tørving.
Han melder, at historien er en helt anden i søsterbutikken, Føtex ved Havnen, som mange af kunderne kører til i bil, og som derfor ikke er afhængig af den daglige strøgtrafik.
Til gengæld er Kvickly i Bryggen hårdt ramt af shoppingcentrets nedlukning, hvor Kvickly, Synoptik og Matas er ene om at trække kunder ind.
Kunder ringer og spørger
Samme melding kommer fra en af byens mindste fødevarebutikker, Osteriet, der ligger i skyggen af Bryggen på Søndertorv.
- Vi bliver ikke overrendt, for mange folk tror, vi har lukket. Hver dag ringer kunder for at høre, om vi har åbent, og selv leverandørerne ringer og spørger, fortæller indehaver Kit Andersen.
I den travle julemåned var der dage, hvor der stod 10 kunder i kø uden for butikken, men nu er salget ramt af den lukkede midtby og det faktum, at ingen bestiller tapas til 10, 20 eller 30 personer i denne tid med en muterende coronavirus og et endnu strammere forsamlingsloft.
- Der er ingen trafik i byen, og jeg forventer en stor nedgang i omsætningen her i januar i forhold til andre år. Men vi har haft et supergodt år i 2020 og op til jul, så vi er rustet til det, siger ostehandleren.
Hun udnytter den dalende trafik til at få loftet i butikken renoveret. Derfor holder Osteriet lukket mandag til og med onsdag i næste uge, mens håndværkerne arbejder.
Markant mindre at lave i apotek
Gågadens apoteker og Matas-butikker må også fortsat holde åbent, men på Vejle Løve Apotek oplever man samme fald i tilstrømningen som i de øvrige strøgbutikker.
- Når der ikke er folk i gågaden, mærker vi det samme. De, der mangler deres medicin, kommer fortsat herned, men de, der ikke længere har deres gang i byen, fordi de er på job eller skal i Kop & Kande er her ikke, så her er stille, og vi har markant mindre at lave, siger apoteker Claus Slot.
Han kan ikke sætte tal på nedgangen i forhold til den normale tilstrømning, men apotekerens oplevelse var den samme under forårets nedlukning.