Annonce
Vejle

De olympiske lege kommer til Vejle - i en rar version

Udviklingshæmmede og borgere med diagnoser som autisme, ADHD og epilepsi får en helt særlig dag med motion og samvær den 13. september. Arkivfoto
13. september bliver en stor dag for mange af Vejles borgere: Her skal de deltage i De Rare Olympiske Lege, som henvender sig til udviklingshæmmede og personer med andre diagnoser.

Vejle: Hvis deltagerne kommer til at glæde sig lige så meget som Vejle Kommunes handicapchef til De Rare Olympiske Lege i september, så kan det næsten kun blive en succes.

- Det er verdens bedste arrangement, siger handicapchefen, Peter Anders Larsen, da han bliver bedt om at fortælle om begivenheden, som finder sted fredag 13. september.

De Rare Olympiske Lege, som Vejle Kommune barsler med, bliver en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor alle Vejles borgere med diagnoser som udviklingshæmning, autisme, ADHD og epilepsi bliver inviteret til at deltage.

På kommunens forskellige bosteder foruden Vejle Atletikstadion vil der være aktiviteter og konkurrencer, som henvender sig til deltagerne på deres præmisser.

Det kan for eksempel være boldspillet boccia, et særligt 200-meter-løb, gummistøvlekast og et løbecykelløb.

Håbet er, at de pårørende vil tage del i aktiviteterne, og derfor er der også lagt op til, at de bedste hjælpere på dagen også præmieres med en medalje.

- Forudsætning for at lykkes er typisk ledsagelse. Så tanken på dagen er, at man også anerkender den nødvendige forudsætning. Det er simpelthen så genialt tænkt, siger handicapchefen.

På Postens Vej i Brejning holdt de OL sidste år. Her var nogle voldsomt udfordrede inden, men de endte alligevel med at komme halvt med, og på den måde var de også vindere på dagen, fordi de flyttede sig. Det er i virkeligheden godt nok.

Peter Anders Larsen, handicapchef

Alle har brug for motion

På denne måde er legene også en mulighed for at mødes og danne fællesskaber - også mellem medarbejdere og borgere.

Vigtigst af alt så kan man ikke komme uden om, at motion og sundhed er et fokusområde overalt i samfundet - det gælder også for borgere med udviklingshæmning og andre diagnoser.

- Men vores målgruppe har det ikke så let, som du og jeg i forhold til at gøre brug af foreningsidræt og fitnesstilbud i det hele taget. Samtidig ved vi, at motion har effekt, så det er vigtigt at få taget initiativer, hvor motionen kommer til os, for vi har lige så stort et behov som I andre, forklarer handicapchef Peter Anders Larsen.

Han forudser, at det for nogen kan være grænseoverskridende at skulle deltage i legene.

- På Postens Vej i Brejning holdt de OL sidste år. Her var nogle voldsomt udfordrede inden, men de endte alligevel med at komme halvt med, og på den måde var de også vindere på dagen, fordi de flyttede sig. Det er i virkeligheden godt nok.

Mere sagen end dagen

De Rare Olympiske Lege bliver lanceret på et tidspunkt, hvor handicapområdet rent økonomisk er presset i knæ, erkender handicapchefen.

- Vi er kolossalt udfordrede, men vi er der, hvor vi tror på, at der er mere i det her end bare idræt, siger han og fortsætter:

- Vi har borgere, der er udfordret med socialisering og fællesskaber og forståelse for at afkode andre. Vi tænker, at tilpasset idræt og bevægelse samt aktive aktiviteter kan være med til give en masse følgegevinster. Det handler ikke kun om dagen, men også om sagen. Det vil vi understøtte.

Handicapchefen påpeger, at De Rare Olympiske Lege fra politisk side da også blev modtaget med stor begejstring, da voksenudvalget blev præsenteret for arrangementet ved mandagens udvalgsmøde.

Det er endnu uvist, hvor mange borgere, der ender med at deltage i arrangementet, men alle handicappede borgere i Vejle Kommune og alle kommunale og private botilbud bliver inviteret med.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce