Annonce
Erhverv

De ringer fra New York: Vejle-virksomhed med 20 ansatte har verdensry

I forbindelse med indvielsesfesten drøfter maleri- og muralkonservator Theodora Boyadzhieva, Konserveringscenter Vejle gel-afrensning på skulpturer med konservatorkollega Anette Aalling. Foto: Stjernegaard Fotografi
Konserveringscenter Vejle er netop blevet udvidet for 30 millioner kroner. Det har plads til at gemme og beskytte kulturarv og giver rådgivning på verdensplan om, hvordan sjældne gamle ting og oldsager bevares til fremtidige generationer.

Vejle: De ved godt, hvor de skal ringe hen, folkene på Metropolitan Museum of Art på 5th Avenue i New York, hvis de sidder med et spørgsmål om konservering. De ringer til Vejle.

På sin hjemmeside præsenterer "The Met" sig med "New York-talk" som "et af verdens største og fineste" kunstmuseer. Så det var ikke hvem som helst, der lod fem medarbejdere sidde i møde for at høre, hvordan de gør på Konserveringscentret i Vejle. Dermed også sagt, at konserveringscentret ikke er "hvem som helst".

- Vi har også været ude for, at et museum i Australien bedt om gode råd, og den henvendelse gik ud til alle museer i Australien samt til centret på Maribovej i Vejle, fortæller direktør Lise Ræder Knudsen.

Annonce

Udvider for 30 millioner kroner

Konserveringscentret med det internationale ry har netop oprustet med en tilbygning til 30 millioner kroner. For det beløb har man fået en tilbygning på 2900 kvadratmeter, så der nu er i alt 10.500 kvadratmeter at arbejde på. Det har blandt andet gjort det muligt at samle arbejdet i Vejle. I 2018 fusionerede centret med Konserveringscenter Vest i Ølgod, og nu er der 20 medarbejdere samlet i Vejle.

Byggeriet har været forsinket af både coronaen og besvær med at finde og fastholde underleverandører i den ophedede byggebranche. Bygningen, der skulle være klar i marts, blev først afleveret nu, og magasinet var tre en halv måned forsinket.

Byggerierne er projekteret af Tegnestuen Mejeriet og udført af entreprenør Anton Knudsen A/S.

Opgaverne er konservering, restaurering, udstillingsteknik og rådgivning samt magasinering af kunst- og kulturarv. Der udføres også arbejde for kirker, erhvervsvirksomheder og private.

Annonce

Nye kunder strømmer til

Sikkerhed og kvalitet er i top og nye kunder strømmer til, så medarbejderstaben er blevet udvidet for at kunne følge med opgaverne.

Vi valgte at sætte grænsen for rummets størrelse ved, at det skulle kunne rumme togvogne.

Lise Ræder Knudsen, direktør for Konserveringscenter Vejle

Men hvad har man så fået for pengene? Svaret er et konserveringsværksted i kæmpestørrelse.

- Vi valgte at sætte grænsen for rummets størrelse ved, at det skulle kunne rumme togvogne, fortæller Lise Ræder Knudsen.

Lige ordet jernbanevogn vælger hun med velberådet hu. En kommende opgave for konserveringsværkstedet bliver at sætte Danmarks første kongevogn i stand. Den har senest fungeret som kolonihavehus, og den har det af forståelige årsager ikke for godt. Vognen er fra 1854, hvor kong Frederik den Syvende fik den ved åbningen af jernbanelinjen Flensborg-Husum.

Ingen kan se det, men dette maleri fra Randers Kunstmuseum viser under de øverste lag malering et helt andet motiv. Foto: Konserveringsværkstedet i Vejle

Ud over det egentlige konserveringsarbejde med at sætte ting i stand, så tilbyder konserveringscentret også at opbevare ting for museer. Det sker i klimastyrede omgivelser. Desuden rådgiver centret om bekæmpelse af skadedyr, der er alle konservatorers arvefjende. Der bruges tre metoder: Frysning ned til minus 38 grader, varmebehandling op til 56 graders varme inklusive befugtning samt placering i iltfri nitrogenomgivelser. Fællesmagasinet har samtidig den fordel, at det er lykkedes at reducere energiforbruget med 98 procent.

- Noget af det mest spændende er at få en detektivopgave, hvor man skal kunne løse hvad som helst - også ud over standardopgaverne. Vi skal kunne få genstandene til at tale til os og give oplysninger fri.

Da maleriet kom under røntgenapparatet, viste sig dette motiv under de nu synlige lag maling. Foto: Konserveringsværkstedet i Vejle

Hvad det helt konkret betyder, illustrerer hun med et eksempel. Fra Moesgaard Museum fik konserveringscentret en vinkrukke, der var omkring 2000 år gammel. Der var svage rester af bogstaver, og det lykkedes for centret at få dem frem, så man kunne se, hvad der oprindelig stod på krukken. Et andet eksempel er, at et maleri blev røntgenfotograferet, og det blev afsløret, at der var et helt andet maleri under det øverste lag maling.

Konserveringscentret i Vejle er landets største og har 34 museer som kunder, og det svarer til en tredjedel af landets museer. Der udføres også arbejde for kirker, erhvervsvirksomheder og private.

Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

LEDER For abonnenter

Klamydia hærger og plager de unge i Vejle: Så på med kondomet og dyrk nu sikker sex, for fanden...

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

KLUMME For abonnenter

Mogens puster ud oven på en uge med deprimerende læsning: 'Kom så, Birthe Kjær - vi maler byen gul!'

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Erhverv For abonnenter

Husejere i Tirsbæk Bakker føler sig snydt af altmuligmand fra Jelling: 'De er nogle tastaturkrigere, der ikke regner håndværkere for noget'

For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Livsstil

Jacob på 78 og de tre friske badepiger nyder det kolde dyp: 'Det er som boblende champagnebrus under huden'

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

Navne For abonnenter

Se videoen: De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen - Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce