Annonce
Jelling

De satte gang i fundet af en kæmpe vikinge-skat

Marie Aagaard Larsen og Poul Nørgaard Pedersen betragter det guld de fandt ved Fæsted i anden halvdel af 2016. Foto: Mette Mørk

Fæsted: De stod med ryggen til hinanden, som om de skulle duellere. Bevæbnet med hver sin metaldetektor skridtede de ned over marken.

Da Poul Nørgaard Pedersen samlede en klump jord op, der havde bippet i hovedtelefonerne, vidste han straks, hvad det var.

- Jeg står med det. Jeg ved, hvad det er, men jeg kan ikke sige det. "Hvad er det, hvad er det", spørger min makker, Marie. Så begynder jeg at løbe hen mod hende. Hun siger, at det er første gang, jeg løber.

Da han når hen til hende, åbner han hånden, og hun siger kun ét ord:

- GULD!!

Så får de travlt. Det er onsdag den 1. juni 2016, og kort efter finder Marie Aagaard Larsen det næste guldstykke. Derefter står armringene i kø for at komme frem. Det bliver til seks guldarmringe og en af sølv.

Det er en stor ære at være med til at gøre et fund, der altid vil blive husket. Lige som Kirsten Svendsdatter, der fandt det første guldhorn i 1639.

Poul Nørgaard Pedersen

Danmarks gavmilde oldtid

Danefæ-udstillingen i Kongernes Jelling rummer andet end Fæstedskatten, der ellers nok kan få guldfeberen til at rase. Der er for eksempel Danmarks og nok også verdens længste flintøkse, der måler 50,5 centimeter.Der er flere møntfund med dynger af ret små og tynde sølvmønter. Et fra Dalby på Fyn rummer 251 mønter fra slutningen af 1200-tallet.

En romantisk lille detalje med et nærmest nutidigt motiv er en guldperle fra vikingetiden med billeder af to par duer, som parvis omsluttes af hjertesymboler. Der er utvivlsomt tale om kristeligt inspirerede symboler på kærlighed mellem ægtefæller eller forlovede par.

Mange af de små udsmykninger er blæst op i stort format på væggen, så det er lettere at se, hvad de forestiller.

Pragtspændet fra Fæstedskatten med fire vedhæng i kæder er en imponerende opvisning i guldsmedekunst på højeste plan. Den er udført i Jellingstil, der forbindes med kong Gorm den Gamle og mest kendes fra region Syddanmark. Foto: Mette Mørk

Telefonisk hjertestop

- Vi ringer straks til en arkæolog. Han har nok haft hjertestop 3-4 gange, mens vi taler over telefonen og ringene kommer frem. Det er stort, men det ved vi ikke på dét tidspunkt, fortæller Poul Nørgaard Pedersen.

Han er tilbage i Jelling for at gense "sit" guld. Han er opvokset i Knude. Helt derude, hvor man kan få dispensation til at gå i skole i Vonge med overbygningsklasser i Thyregod, fordi der er ubegribeligt langt op til Jelling. Hans første historiske erfaring er af praktisk art.

- Jeg prøvede at køre min tunede knallert op på Nordhøjen. Men jeg kom aldrig derop, fordi den er for stejl, siger han.

Han kom i tømrerlære i Tørring i 1979. Mens han var i Grønland i 1986, overvejede han at købe en metaldetektor. Men så blev det fiskeri, kæreste og hus.

Da han kom ud for en arbejdsulykke og ikke kunne fortsætte som tømrer, læste han til byggetekniker. Han blev lagerforvalter og mødte mange landmænd. De gav ham lov til at gå på hans marker. Det gav god motion og efterhånden begyndte han at finde ting.

Guld forandres ikke, selv om det har ligget i jorden i 1000-1500 år. Øverst til venstre ses hængesmykker, hvor halvædelsten er indfattet i guld. De er så velbevarede, at man ud fra et hurtigt blik kunne tro, at de var 100 år gamle og havde ligget i en cigarkasse hos en eller anden grandtante. Alderen er dog ikke 100 men 1100 år. Foto: Mette Mørk
Annonce

Smuglet over grænse i 1911

- Den første halsring fra Fæstedskatten blev fundet i 1911. Efter nederlaget i 1864 lå dette område i Tyskland, men den 62 centimeter lange kæde blev smuglet over grænsen til Danmark. Så det var ikke nogen tilfældig mark, som Poul, Marie og den tredje i Team Rainbow Power, Kristen Nedergaard Dreiøe fik lov at gå på.

- Den ligger ude i ingenting og i en lavning. Vi havde idé om, at der skulle være vedhæng til kæden, der var fundet i 1911. Allerede den første dag fandt vi mønter, husker han.

Annonce

Halvandet kilo guld

Ved en udgravning på stedet nogle måneder efter, gentog det hele sig for de lamslåede arkæologer fra Museet på Sønderskov. Det er Danmarks største vikingetidsskat med over 300 fund. Der er næsten 1,5 kilo guld og lidt mere end 130 gram sølv. Fundet trækker samtidig en hidtil ukendt stormandsgård med sig.

- Det er en stor ære at være med til at gøre et fund, der altid vil blive husket. Lige som Kirsten Svendsdatter, der fandt det første guldhorn i 1639, siger Poul Nørgaard Pedersen.

Team Rainbow Power-folkene træffes ved danefæudstillingen, der åbnes for publikum i Kongernes Jelling på søndag.

Læs om Fæstedskatten i Danmarkssektionen af Vejle Amts Folkeblad fredag.

Annonce
Vejle For abonnenter

Da Else Marie skiftede navn, begyndte folk at møde hende på en anden måde: - Det er en anden type fyre, der skriver til mig

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Lå stønnende på en båre i retten: 48-årig københavner dømt for forsøg på at dræbe vejlenser med kniv og kogende vand

Vejle For abonnenter

Læs de nedslående svar på Jans henvendelse til Vejdirektoratet: 'Der er ét ord for det, og det er borgerfjendsk'

Vejle

Flere - især kvinder - brugte coronaår til at skifte navn: Så mange vejlensere fik nyt fornavn i 2020

Vejle Boldklub For abonnenter

Vanvittig rækker ikke efter vanviddet i Vanløse; VB scorede tre mål i tillægstiden og vandt 4-3

Navne

Hestepigen skifter gear: Louisiana fra Vejle går efter sæde i McLaren-racer med 452 hestekræfter under hjelmen

Billund For abonnenter

Sosu-elever hos bedemanden: Døde slipper en vind, når man flytter dem - og det er helt naturligt

Erhverv

Surdejskokken satser på det søde: Vores kager er lavet med alt det bedste

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur For abonnenter

'Det gør ondt i hjertet': Populært vægmaleri malet over uden varsel - kulturpolitiker er rasende

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Vejle

En succes for 54 Vejle-butikker: Vejlenserne har købt 76.000 lykkeposer i år

Vejle For abonnenter

Se videoen: Den store maskine bider i godsbanegården - derfor pilles bygningen ned fra den fjerne ende

Erhverv

'Mille' er tilbage, efter stress og angst tvang hende til at smide saksen: - Til sidst kunne jeg ikke engang gå ned og handle

Annonce