Annonce
Kultur

De støjer og er en plage for naboerne: Har Vejle plads til unge?

Inden for normal kommunal kontortid er Kajakøen, der ejes af Vejle Kommune, et stille sted. Men klokken to om natten ringer søvnløse naboer i Bølgen efter politiet for at få skruet ned for de unges fester. Foto: Leif Baun
Naboer ringer efter politiet midt om natten. En stor forening i Jelling har over for kommunen fralagt sig ansvaret. Der er et problem, men i øjeblikket ingen løsning. En byrådsdebat onsdag gav ingen svar til naboer, der får bombet deres nattesøvn i stykker af dunkende soundboxe og andet festaberi blandt ungdommen. Det er galt i parker og på havnen i Vejle. Hvor må de unge være, spurgte en politiker. De skal bare opføre sig ordentligt, sagde en anden.

Vejle: Hvor må de unge være unge og larme i Vejle?

Det spørgsmål står ubesvaret tilbage, efter at Vejle Byråd i denne uge sagde nej til et forslag om tryghedsvagter, der skal sørge for mere orden og lavere musik på nogle af de steder, hvor de unge mødes.

Forslaget kom fra viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K). At hans forslag blev afvist, betyder dog ikke, at problemet nu er løst.

Annonce

- Nej, det mener jeg ikke. Og det værste er, at jeg ikke har et svar til de mange, der kontakter mig for at påpege især støjproblemet. Jeg har noteret mig, at politiet har lovet en mere offensiv indsats med blandt andet konfiskation af de soundboxe, der er et af de store problemer. Men jeg ville gerne stoppe tingene, før det bliver til politisager, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Forening melder pas

Et af de steder, hvor der er problemer, er ved Ragnarok Skatepark i Jelling. Den ejes af Jelling forenede Sportsklubber (JfS).

JfS har meddelt kommunen, at man ikke længere vil stå med ansvaret for, hvad der sker i området. Ud over de soundboxe eller højttalere, som man i dag kan køre rundt med i en rygsæk, mens de spiller, er der i Jelling også problemer med almindeligt svineri, glasskår og alkohol.

Ole Holmgaard er øverste formand i JfS. Han skrev i et opslag på Facebook 3. april i år:

"Unge, der bruger Ragnarok Skatepark Jelling, vil jeg bede om, at de ikke bruger musik. Vi kan ikke være bekendt, at beboere i Jelling skal opleve den larm fra store musikanlæg. Jeg vil bede forældre om at tale med de unge. God påske."

Annonce

Krav om undskyldning

Det kastede en lavine af kommentarer af sig, hvoraf en gik på, at enten skulle han fremsætte en offentlig undskyldning, eller også ville der blive forsøgt at indkalde til ekstraordinær generalforsamling i JfS med det formål at vælte ham som JfS-formand, fordi han efter indlæggets forfatters mening havde misbrugt sin post.

Ole Holmgaard er formand for Jelling fS. Et opslag på Facebook fra ham om støj- og andre problemer på skaterparken i Jelling fik så mange negative kommentarer, at der blev lukket for kommentarer. JfS har siden over for kommunen fralagt sig ansvaret for, hvad der sker i det åbne anlæg. Arkivfoto: Morten Pape

Vi gentager lige, hvad Ole Holmgaard selv skrev i en kommentar til påstanden om, at han misbrugte sin titel: "til info er JfS ejer".

Annonce

Formand vil ikke være politibetjent

- Det er træls og kan ikke være rigtigt, at jeg som frivillig skal være eller finde nogen, der skal være politibetjent. Vi er ikke meget for at skulle sætte hegn op. Det ligger i skaterkulturen, at der ikke skal reguleres ret meget. Problemerne har været der længe, men det er eskaleret helt vildt i coronatiden. Nogen kommer udefra, måske fordi de er blevet afvist andre steder. Men der er også den udfordring, at der kommer forældre med små børn på løbehjul eller cykel. Det er stedet ikke beregnet til, og det giver konflikter mellem brugergrupperne, siger Ole Holmgaard.


Det er træls og kan ikke være rigtigt, at jeg som frivillig skal være eller finde nogen, der skal være politibetjent.

Ole Holmgaard, formand, Jelling forenede Sportsklubber


Annonce

Problemer i de få åndehuller

Dan Arnløv Jørgensen fortæller, at han fra Vejle får henvendelser om støjproblemer fra naboer til byens to eneste parker - byparken og havnen. Kajakøen ved lystbådehavnen udmærker sig ved en større mængde skiltning.

- De virker ikke, konstaterer Dan Arnløv Jørgensen.

Kajakøen blev opdaget som feststed i den lange, varme sommer 2018. Nu er der støjproblemer med soundboxe og fester til langt ud på natten hver dag i de tre sommermåneder. Her ses Kajakøen fra Bølgen. Foto: Leif Baun

Conni Bellmann og Klaus Kaack Andersen bor i Bølgen, hvor han er formand for en af ejerforeningerne. De fortæller, at der har været generende larm til klokken 2 en søndag nat, hvor politiet blev tilkaldt.

Et par stykker er flyttet fra området af samme årsag. Det var især i den varme sommer 2018, at stedet blev "opdaget" som festterræn. De unge kommer gående, cyklende eller på knallerter, så de er fra nærområdet.

Annonce

Blev truet

- Jeg er selv gået ned for at bede de unge dæmpe musikken. Men jeg holdt op, fordi jeg blev truet. Vi har flere gange henvendt os til politiet. I starten sagde betjentene, at det havde man ikke ressourcer til at tage sig af. Men da der begyndte at komme stofhandel, begyndte politiet også at komme forbi. Det har flyttet stofhandelen, men ikke larmen, siger Klaus Kaack Andersen.

- Vi havde på forhånd advaret kommunen om, at de med Kajakøen var ved at indrette en festplads. Men det blev affærdiget med, at vi fik en flot bygning at se på. De unge skal have lov at være unge, og de skal have et sted at være. Hvor ved jeg ikke. Men hvis de bestemmelser, der er, blev håndhævet i en periode, så tror jeg, det kunne hjælpe, siger Conni Bellmann.

Annonce

Problem: Ja. Løsning: ?

Da byrådet talte om sagen, anerkendte flere politikere, at der er et problem. En af dem var den radikale Torben Elsig:

- Hvor kan man være ung i den her by? Jeg er enig i, at det ikke skal være foran Bølgen. Men hvor så, spurgte han.

Uden at få svar.

Dan Arnløv Jørgensen har fundet ideen om tryghedsvagter i politiforliget på Christiansborg. Han ved godt, at en del af modviljen mod hans forslag er ordet "vagter".

- Men det er altså ikke noget specielt. Vi bruger vagter overalt: På gågaden, i butikker, på stadion, nogle gange endda på rådhuset. Det er forskellige grupper, der skaber problemerne - nogle steder er det de udsatte, andre steder helt almindelige unge. Men problemet er det samme: Larm og at én gruppes opførsel skræmmer andre fra at bruge byens åndehuller. Det er ikke i orden, fastslår Dan Arnløv Jørgensen.

Han mener, at nogle af hans politiske kolleger i byrådet bagatelliserer problemet.

- Byen er ved at ændre sig, og den vokser kraftigt. Det er ikke alle, der ved det. Der er jo mange i Vejle Byråd, der ikke bor i byen, siger han.

Annonce

Borgmester: Kom til Vindelev

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) sagde, at ude ved ham i Vindelev er det nærmest et privilegium, når det larmer lidt.

- Det er så roligt, hvor jeg bor, at jeg melder mig til, at de kommer og larmer i vores have.

Det fik SF's Lone Myrhøj på banen med en tanke om at arbejde for en natbus mellem Vejle og Vindelev. Hun havde fremsendt et ændringsforslag fra SF om, at man i stedet for tryghedsvagter skulle ansætte flere opsøgende medarbejdere, der kunne hjælpe de mennesker, der skulle have brug for det.

Annonce

DF: Ordentlig opførsel ønskes

Kenneth Fredslund fra Dansk Folkeparti sagde i byrådsmødet:

- Der skal være plads til alle. Det skal de unge også forstå. Der er ikke bruge for opsøgende kommunale medarbejdere. Der er brug for ordentlig opførsel.

Både forslagene fra Konservative og SF blev nedstemt.

Kajakøen er kommunalt ejet. Dette skilt fortæller - tydeligvis uden virkning - at der ikke er adgang efter klokken 22, og at der ikke må støjes. Skiltet gør det muligt for politiet at skride ind. Foto: Leif Baun

Socialdemokratiets Johnny Beck sagde:

- Jeg tror og håber, at politiet vil være lidt mere til stede rundt omkring. For to-tre år siden havde vi en snak om det her, og da sagde politiet, at der var behov for skiltning. Nu er der et skilt om, at man ikke må være der efter klokken 22, så politiet har redskaberne til at gøre noget.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kendt erhvervsmand tabte i boligretten: Nu har hans lejer rettens ord for, at hun må blive boende - selv om han gerne vil rive det forfaldne hus ned

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder besøger Vejles dyreste og fineste restaurant: 'Efter Jens Vejmand kører det langsomt af sporet for mig'

Erhverv For abonnenter

Vejle-frisør skal bruge flere kvadratmeter: 'Jeg er klar til en ny mission' - salonen får nyt navn og flytter ud af baggården

Alarm 112

Halsgreb i Ørstedsgade: 40-årig skal i fængsel for at tage kvælertag på sin gæst

Hedensted For abonnenter

Dansk energi-gigant har planer om endnu en stor solcellepark i kommunen: Her vil de lave strøm til 14.000 husstande

Løvkvist: Pape bøjede sine principper i Hjort-sagen for at ophæve sin egen isolation

Vejle

Se video: De hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Billund For abonnenter

Vorbasse Campings nye ejere har overtaget pladsen: - Vi føler slet ikke, at det er et arbejde

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Alarm 112

Så har man set det med: Der sad fem mænd i en tuk-tuk. Den ene sprang ud og ødelagde et nyplantet træ

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Erhverv

Succesfuld møbelsnedker får udstillingsvindue i Kirkegade: Thomas er vild med duften af træ. 'Siden jeg var barn, har det siddet dybt i mig'

Vejle For abonnenter

Borger undrer sig på byens nyeste vej: 'Du støder jo panden mod en mur, når du går på det fortov'

Erhverv

Placeringen er afsløret: Her kan du komme til at se den nye Tour de France-skulptur, som er skænket til Vejle af en række erhvervsfolk

Annonce