Annonce
Vejle

De to kusiner, der ikke må være i stue sammen - og fire andre historier, jeg husker fra 2019

Mie Staal Pedersen (25) er i færd med at tage journalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus. Hun er i praktik på Vejle Amts Folkeblad - til februar går turen tilbage til skolen. Foto: Mette Mørk
2019 går på hæld - og det er tid til tilbageblik. Journalisterne på Vejle-redaktionen fortæller på skift om fem opgaver, de særligt vil huske. Mia Staal Pedersen er en af avisens unge journalister.
Annonce

Vejle: For tre år siden stod jeg som 21-årig hjemme hos mor og far på Fyn og havde lige fået at vide, at jeg var blevet optaget på min uddannelse. Så jeg tog springet og flyttede til Aarhus. Det virkede som det mest naturlige i hele verden at rive mit liv op med rode og rykke væk fra alt det, jeg kender.

I starten gik det også godt, men Aarhus er en stor by. Meget større end den jeg kom fra, og jeg savnede mine veninder og familie, som alle bor i Trekantområdet.

Jeg var så for halvandet år siden så heldig at komme i praktik, først på Fredericia Dagblad og senere på Vejle Amts Folkeblad. Jeg endte derfor med at flytte retur til det område, jeg kender og elsker.

Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke kendte særligt meget til Vejle, da jeg startede her. Men det er jeg kommet til, takket være gode kolleger og kilder. Snart rykker jeg dog videre igen. Det sidste år af min skoletid banker stille og roligt på, men Vejle er i mellemtiden kommet under huden på mig - mere end jeg havde regnet med.

1 - Da de hjemløse blev hjemløse

De hjemløse måtte i august finde et nyt sted at sove om natten. Skimmelsvamp lukkede deres værested på Damhaven, og først i oktober kom der igen et fast sted til dem. Foto: Google Streetview

Noget, der altid har undret mig, er den mængde af hjemløse, vi har i Danmark. Vi bor i en velfærdsstat, hvor der er et sikkerhedsnet til at gribe os, når vi falder. Alligevel bor 6431 mennesker i Danmark på gaden, heraf 102 i Vejle.

I Vejle har der heldigvis været gjort en indsats for, at de hjemløse har et sted at sove om natten. Det sted måtte de dog undvære i godt og vel to måneder, da udlejeren på Damhaven ikke længere ville have dem boende efter rygter om skimmelsvamp.

Kommunen gik straks i gang med at finde en løsning for de hjemløse og har nu fundet et permanent sted til dem, så de har et sted at overnatte.

2 - De utrolige kusiner

Tina Tambo og Helena Lerager har begge cystisk fibrose og må ikke opholde sig i samme rum. Det har haft stor betydning for kusinernes relation til hinanden. Journalist Mia Staal Pedersen interviewede dem i den enes garage. Arkivfoto: Mette Mørk

Nogle historier er bare så ufattelige, at man næsten ikke tror det, når man hører det. Sådan en historie skrev jeg i oktober, efter jeg blev tippet af min kollega Jørgen om, at der i vores nærområde er to kusiner, som begge har sygdommen cystisk fibrose. Det i sig selv er lidt utroligt, men da jeg hørte mere om historien, blev den kun endnu mere bevægende.

Tina Tambo og Helena Lerager er kusiner, og de kan ikke tåle hinanden. De må ikke kramme eller give hånd. Og de kan knap være i samme rum. Begge bærer nogle bakterier, som kan være farlige for den anden, og de har derfor kun set hinanden ganske få gange de sidste ni år.

For dem er det hverdag nu, for mig er det stadig meget surrealistisk.

3 - Birgitte vandt over kræften

Hvad gør man, når man får kræft? Man får behandling og snakker med sine nærmeste, men Birgitte søgte også professionel hjælp i Kræftpatienternes Hus. Arkivfoto: Mette Mørk

I marts mødte jeg Birgitte, som havde haft lungekræft. Efter en konsultation på sygehuset blev hun spået 15 procents chance for at overleve.

Birgitte er i dag kræftfri og lever et godt liv - med de gener, der nu må følge en kræftbehandling. Men Birgittes historie handlede ikke bare om, at hun havde haft kræft. Den var også en inspiration til, hvordan man kan tackle alle de følelser og tanker, der opstår, når du selv eller en, du kender, får kræft.

Birgitte opsøgte selv hjælp på Kræftpatienternes Hus, da hun ikke kunne rumme mere, og Birgitte står som et godt eksempel på, at det er okay at søge hjælp, når det hele brænder på.

4 - De gamle værtshuse

Kirsten Prüsse har i mange år været en fast del af Vejles natteliv. Hun drev værtshuset No. 41, hvor klientellet var mere end bare hendes gæster. Hun hjalp dem også med deres daglige gøremål. Arkivfoto: Mette Mørk

Sammen med to kolleger lavede jeg i juni en serie om Vejles værtshuse. Jeg havde en forestilling om, hvilke mennesker der kommer på et værtshus, og hvad de laver der. Dér blev jeg klogere.

Jeg snakkede med den tidligere indehaver af værtshuset No. 41, Kirsten Prüsse, som både have vasket hår og klippet skæg på sine gæster.

Jeg mødte også Susanne Hougaard, som satte sammenholdet på Lumskebugten lidt i perspektiv. Det er en af de historier, jeg har skrevet, som har overrasket mig mest.

5 - Købmand i shitstorm

Købmand Allan Bruun fra Rema 1000 på Uhrhøj blev udsat for en meget uventet shitstorm. Nogle Facebook-opslag havde givet bagslag, og Allan måtte ud at undskylde. Arkivfoto: Mette Mørk

De sociale medier er både kilden til gode historier, men også roden til meget ondt. Det måtte købmand Allan fra Rema 1000 på Uhrhøj sande i starten af oktober, da en såkaldt shitstorm ramte ham.

Allan Bruun havde lavet nogle Facebook-opslag på Rema 1000 Uhrhøjs Facebook-side, som foreningen "Everyday Sexism Project Danmark" tog op til debat.

Købmanden selv havde ikke regnet med den store opmærksomhed omkring opslagene, for sådan var tonen mellem de ansatte. Men opmærksomhed fik de, og mange støttede Allan, mens andre gjorde det klart, at de syntes, han havde dummet sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce