Annonce
Give

De vasker 3600 ølglas i timen

Og så ryster vi dem lidt. Gert Andersen tjekker, at glassene bliver lufttørrede og rystede, så de er helt tørre, inden de igen køles ned. Foto: Børge Larsen
To gange om dagen kører en lastbil rene ølkrus og kander til festivalpladsen i Jelling. En time senere returnerer den til Gadbjerg med snavsede plastikkrus. Og verden slipper for en masse plastikaffald.

Gadbjerg: Tre gange i minuttet kører en bakke med renvaskede og tørrede glas frem på båndet.

Bakkerne har været 20 minutter undervejs gennem en "langstrakt" opvaskemaskine. Her er de blevet skyllet og dernæst vasket i flere hold vand, inden de er blevet skyllet igen med nærmest kogende vand. Bagefter bliver de kølet ned og får en solid rystetur, så de er både tørre og afkølede, når de ruller ud af maskinen.

- Vi er nødt til at køle dem af. Ellers dannes der kondensvand i dem og så vil de klistre sammen, når de stables, fortæller Gert Andersen.

Han er ansat ved Dansk Mobil Køkken i Gadbjerg, og i disse dage er han den eneste af firmaets ansatte, der er koblet på opgaven med at vaske plastikkrus og -kander til Jelling Festivalen. Ikke at han klarer opgaven selv, men de øvrige, der er i gang med opgaven, er frivillige fra de foreninger og klubber, der tjener en god skilling til deres klubbers pengekasser.

Fredag formiddag er det frivillige fra Jelling Golfklub, der slider med de mange glas.

Annonce
Frivillige fra Jelling Golfklub står klar til at tage de renvaskede glas ud af opvaskemaskinen og får dem pakket i kasser. Så er de klar til brug igen på festivalpladsen i Jelling. Foto: Børge Larsen

Støv og græs

Dansk Mobil Køkken fik opgaven med at vaske glas af sidste år, hvor det selskab, Jelling Festivalen havde hyret til jobbet, pludselig ophørte med at eksistere.

- Så blev vi spurgt og sagde ja, tak. Vi troede, vi kunne klare det på pladsen i Jelling, fordi vi også har mobile opvaskevogne. Men det fandt vi ud af ikke var nogen smart idé, siger Gert Andersen.

I stedet har de opbygget den store opvaskemaskine hjemme i Industriparken i Gadbjerg. Her kører glas og kander i en lind strøm og forvandles fra snavset service til rene ølglas og -kander.

Hvor hurtigt de bliver forvandlet fra snavsede til rene afhænger af mange ting. Det afgørende er, hvilken tilstand de snavsede glas er i, når de kommer.

- Er der blot tale om lidt ølsjatter, går det hurtigt. Men glassene fra sidste års Roskildefestival var fyldte med støv og klistrede sammen, så vi måtte bruge værktøj for at få dem fra hinanden. Vi har også oplevet at få glas koncerter, der er blevet afviklet på nyslået græs. Her stoppede filteret i opvaskemaskinen mindst en gang i timen, fortæller Gert Andersen.

Gratis adgang

Der er ikke meget støv eller græs i glassene fra Jelling i år. Så rengøringen kører planmæssigt med omkring 3600 rene glas i timen. Der kan stå 20 glas i hver bakke og dem kommer der altså tre igennem af i minuttet.

- Det er Jelling Festivalen, der ejer glassene. De er lidt anderledes end dem, vi vasker for Grøn Koncert. Dem kan der være 32 af pr. bakke, siger Gert Andersen.

I det hele taget har Dansk Mobil Køkken et godt tag i det danske festivallandskab. De løser mange forskellige opgaver, nogle af dem på festivalpladserne, andre på hjemadressen i Gadbjerg.

Opgaverne løses i et tæt samarbejde med festivalerne og efter deres koncepter. På Jelling Festivalen er det for eksempel de foreninger, der er knyttet til festivalen, der løser en del af de praktiske ting.

Det giver penge til foreningernes kasser og de frivillige får som tak for hjælpen armbånd og gratis adgang til festivalpladsen. Når de altså er færdige med deres otte timers vagt ved opvaskemaskinen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce