Annonce
Debat

Debat: Centralisering af børnekræftbehandlingen bekræfter skævvridning

Kim Ruberg

Debat: En vigtig historie, der bekræfter en stor historie. Jeg taler om Avisen Danmarks afsløring af, at en overlæge på Rigshospitalet hyggesnakkede med gode bysbørn i Sundhedsstyrelsen og hemmeligt og mod alle regler, al sund fornuft og børnenes tarv blev enige om, at det nok er en god idé at samle børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet i København.

Med en god bekendt og over en kop kaffe træffes beslutninger af stor betydning for alle danskere og til stor fordel for København. Sådan er Danmark blevet regeret og skævvredet siden Enevældens indførelse i 1660 og især siden 1980'erne, hvor hele Danmark blev enige om at skrue på mange af samfundets knapper, så de kom til at stå til fordel for København. En by, der på det tidspunkt var ved at synke ned i underskud, grimhed og faldende ejendomspriser.

Det var alle danskere enige om at forhindre og enige om at betale for. Siden er det gået voldsomt frem for København. Det er godt, men det sker til en massiv pengeoverførsel fra resten af landet på ca. 30 mia. kr. om året, som blandt andre dokumenteret af vores nye indenrigsminister Kaare Dybvad.

Og det har nu stået på så længe, at resten af Danmark lider. Men Rigshospitalet, Sundhedsstyrelsen og alle de andre Københavnsbaserede statslige organisationer og institutioner med Slotsholmens embedsmænd i spidsen er ikke villige til at stille skruerne tilbage, så hele Danmark kan blomstre.

De vil ikke opgive de mange fordele og privilegier, resten af Danmark gav dem for at hjælpe dem ud af den nedgang, der var efterkrigstidens København. I stedet bygger de en Trumpsk fortælling om, at det, der er godt for København, er godt for Danmark.

Det er – som så mange Trump-fortællinger – en løgn. Sandheden er, at Danmark lever af det, der bliver produceret i det øvrige Danmark. I den hvidbog, Balance Danmark udgav i 2015, dokumenterer ph.d. Jesper Bo Jensen, at af hele Danmarks eksport er ca. 250 mia. kr. reel nettoeksport. Og af dem kommer omkring 80 % fra Danmark uden for de store byer. Derfor er det nu på tide, at stille skruerne tilbage, så hele Danmark kan blomstre, og vi fortsat har råd til en velfærdsstat.

Jeg tror på, at sidste uges regeringsomdannelse viser en vej mod det mål. Med sin bog Udkantsmyten og mange års forskning og praktisk erfaring har Kaare Dybvad dokumenteret, at han er en af de danskere, der ved mest om denne problemstilling. Og han er en af de meget få, der har reelle løsningsforslag.

Jeg glæder mig til at se regeringen levere reelle fremskridt og resultater til gavn for en bedre balance i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Børkop For abonnenter

DSB har sløjfet morgentoget: Så nu må Sander en time tidligere op - eller fryse 40 minutter uden for skoledøren

Annonce