Annonce
Debat

Debat: Der er gået mode i mundbind

Illustration: Gert Ejton

Resistiré eller på dansk ”jeg vil modstå” blev coronakrisens fælleshymne i Spanien. En sang, som ellers havde sin storhedstid i 1980’erne, blev Spaniens svar på fællessang sammen med ”Viva España”. Over hele landet stimlede familier, børn, enlige, gamle og unge sammen aften efter aften kl. 20 på hver deres balkon, eller i hvert sit vindue, og klappede i takt for at hylde sundhedspersonalet for deres utrættelige indsats for at bekæmpe Covid-19.

Og med god grund. Spanien har været et af de hårdest ramte lande i Europa. Næsten 29.000 mennesker har mistet livet og mere end en kvart million er konstateret smittet. Særligt slemt har det været for den ældre del af befolkningen og blandt sundhedspersonalet.


Annonce

Økonomer forudser, at den økonomiske vækst falder med næsten 11 procent i 2020. Arbejdsløsheden står til at stige til ca. 19 procent. Og særligt de unge og de mange på midlertidige kontrakter vil være de mest berørte.


Som konsekvens af et meget hastigt stigende smittetal valgte den spanske regering i marts at lukke hele det spanske samfund ned og indføre en alarmtilstand, som bl.a. medførte et udgangsforbud og nedlukning af både industri og detailhandel. Der blev også indført indrejseforbud, og mobiliteten internt i Spanien blev begrænset. Fra den ene dag til den anden blev gaderne øde. Turister strandede. Folk var bekymrede og bange. Men spanierne modstod krisen sammen, og der var bred opbakning til den relativt strenge nedlukning. Hellere blive hjemme end at blive syg eller smitte andre.

I takt med, at nedlukningen begyndte at have effekt på smittespredningen, antal syge og døde, blev der løsnet langsomt op for alarmtilstandes begrænsninger. Og den 22. juni overgik Spanien til, hvad man i Spanien kalder ”den nye normalitet”. Her er der stadig visse begrænsninger ift. forsamlingsstørrelser, man skal praktisere sociale afstand – og mest bemærkelsesværdigt er der påbud om brug af mundbind i det offentlige rum, der hvor man ikke kan sikre social afstand på 1,5 meter. Visse regioner har indført strengere regler.

I det så modebevidste Spanien har det hurtigt medført et væld af særegne masker. På gaden ser man unge med mundbind fra luksusbrands, patrioter med mundbind med det spanske flag, der fås mundbind til børn med superhelte og Disney-figurer – og så selvfølgelig de blå, kirurgiske mundbind. De findes med stort set alle motiver og i mange prisklasser. Et nyt forretningsområde er opstået.

Der er ingen tvivl om, at coronakrisen har sat sine spor både på den spanske folkesjæl og på økonomien, og at sårene vil være længe om at hele.

Jens Kisling, Danmarks ambassadør i Spanien. I baggrunden er Plaza de Colón med det spanske flag i Madrid. Pressefoto

Vækstudsigterne er sorte. I et land hvor turismen står for 12 procent af Bruttonationalproduktet, har særligt denne branche været hårdt ramt. Men krisen er også gået hårdt ud over hele restaurationsbranchen, detailhandlen og bilindustrien. Det er svært at sige, hvor de endelige tal ender, når 2020 er slut. Meget kommer an på, om der kommer en anden bølge, men økonomer forudser, at den økonomiske vækst falder med næsten 11 procent i 2020. Arbejdsløsheden står til at stige til ca. 19 procent. Og særligt de unge og de mange på midlertidige kontrakter vil være de mest berørte.

På den centrale Alcalá plads midt i Madrid hænger et banner med en sort sløjfe, som minder om de tab af liv, Covid-19 har kostet. Men ikke alt ser sort ud. Den spanske koalitionsregering, som består af socialistpartiet PSOE og det venstreorienterede parti, Unidas Podemos, har lagt en strategi ud af krisen, som skal være grøn, inklusiv og bæredygtig.

Som med de moderigtige mundbind, gælder det nu om at få det bedste ud af krisen og at investere i en ny fremtid.

For nyligt deltog jeg i et webinar med en række danske virksomheder og Dansk Industri. Her var der en stor interesse fra danske virksomheder i markedsmuligheder i Spanien. Og med god grund.

Spanien var i 2019 det 12. største eksportmarked for danske varer. Det er primært medicinalvarer, maskiner og andet tilbehør til industrielt brug, beklædningsgenstande og fisk/skaldyr, vi eksporterer. Og den danske eksport til Spanien har faktisk klaret sig relativt godt gennem krisen.

Og fremadrettet er der fortsat gode muligheder i Spanien for danske eksportvirksomheder på disse områder. Men også i forhold til den grønne dagsorden, herunder klima, som der er en klar spansk-dansk alliance på regeringsniveau om at fremme.

Det gælder f.eks. på energiområdet, hvor Spanien ligesom Danmark er ambitiøse ift. at reducere co2-udledning og omlægge til bæredygtig elforsyning, og hvor danske virksomheder har teknologi og løsninger, som vi kan eksportere. Det gælder også et område som renovation af boligmassen og brug af bæredygtige og innovative teknologier, som vil være afgørende for at reducere energiforbruget i Spanien, som er én af den spanske regeringsmålsætninger. Også inden for cirkulærøkonomi har Danmark løsninger, som vil være relevante for Spaniens grønne omstilling.

Lad os håbe, at vi sammen kommer godt ud på den anden side af coronakrisen, og at det ikke kun er mundbind, der går mode i, men at der også går mode i ”det grønne”.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Billund For abonnenter

Filskov Kro mangler medarbejdere: - Vi har sagt rigtig meget nej, og det gør virkelig ondt

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Podcast

Lyt: Sosu'ernes ferie giver frygtelig sommer for Danmarks svageste

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Annonce