x
Annonce
Debat

Debat: Det skal være lovligt at skyde bæveren

Natur: Nogle gange bliver vi mennesker fanget i en romantisk drøm, hvor vi ønsker os tilbage til en verden, hvor vi er omgivet af levn fra fortiden. Særligt den danske natur er ofte genstand for en nostalgisk længsel. Det er som om, at euforien over at kunne spotte svundne dyr på ny ingen ende vil tage - uanset hvad konsekvensen måtte være for resten af vores natur.

Et godt eksempel er bæveren. Her blev drømmen om dens tilbagekomst til virkelighed. For i 1999 valgte Naturstyrelsen at udsætte 18 bævere på Klosterheden Plantage i Vestjylland. Her godt 20 år senere er bestanden vokset til op mod 270 eksemplarer. Dengang var meningen, at bæverne kun skulle færdes på Klosterheden. Men jo større en familie bliver, desto mere plads er der brug for. Og det betyder, at bæveren har forskanset uden for Klosterheden og gjort sit indtog helt ned til Silkeborgsøerne.

Det kan ses på naturen, når flere hundrede bævere finder sig til rette og slår sig ned. De store gnavere fælder træer, bygger dæmninger, skaber oversvømmelser. Ja, faktisk er bæveren et af de dyr, som manipulerer allermest med den danske natur. De lange fortænder gnaver sig igennem alt – til rædsel for landmænd, private grundejere og naboer. De beskadiger markerne med deres oversvømmelser. De ødelægger skovenes beplantninger med deres træfældning. De forplumrer rene søer og strømstærke åer til skade for dyrelivet.

Som er det lige, kan de berørte jordejere intet stille op. For EU's habitatdirektiv blokerer for, at de kan tage sagen i egen hånd. Faktisk er det kun Naturstyrelsen, der har magt til at gøre noget ved problemet. Men hvad gør de? De sidder på hænderne og nøler, alt imens flere jordejere får deres områder ødelagt af bæveren. Lad os lige huske på, at bæveren ikke er en truet dyreart. Nej, faktisk betragtes det i for eksempel Sverige og Norge som et skadedyr og bliver derfor skudt. Så hvorfor er det vi ikke giver mulighed for at gøre det samme?

Det er helt fint, at bæveren skal have lov til at færdes i statsskovene. Men når de bevæger sig uden for matriklen, skal man også have lov til at skyde dem. Det nytter ikke noget, at vi ikke må regulere et problemdyr, der er til så stor skade for sine omgivelser. Og derfor mener vi, at der skal gøres noget ved EU's habitatdirektiv. For selvfølgelig skal det være lovligt at skyde bæveren.

Søren Gade
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Vejle

Vand fosser ud på Jennumvej

Annonce