Annonce
Debat

Debat: Er der et medie til stede? Sådan undgår vi, at demokratiet bliver overladt til Facebook

Illustration: Gert Ejton
Annonce

De lokale og regionale medier spiller en afgørende rolle i Danmark. Ikke kun som demokratisk vagthund, men som lokal infrastruktur, der dækker det lokale erhvervs- og kultur- og foreningsliv. Uanset hvor i landet, man bor, er der kommunale beslutninger om alt fra skoler og biblioteker til idræt og foreningsliv, som har enorm betydning for vores hverdag. Det er de lokale mediers opgave at fortælle os om de beslutninger og samtidig skabe kittet, der binder os sammen.

I dag står vi i en situation, hvor nyhedsdækningen flere steder i landet er i fare for at forsvinde. Såkaldte nyhedsørkener risikerer at opstå, og der er desværre intet, der peger i retning af, at den udvikling stopper af sig selv.

Derfor opfordrer vi regeringen til hurtigst muligt at indkalde Folketingets partier til forhandlingerne om en ny medieaftale, velvidende at arbejdet med Covid-varianter og vacciner naturligt nok kræver meget politisk opmærksomhed lige nu.

Techgiganter som Facebook og Google har i en årrække suget flere og flere af de danske annoncekroner til sig. Annoncekroner, som særligt de lokale og regionale medier, er afhængige af.

Nu har coronakrisen gjort et yderligere indhug i det økonomiske fundament for de lokale og regionale medier. Faste annoncører inden for rejse- og oplevelsesindustrien har indstillet aktiviteter og reduceret marketingbudgetterne, og den lokale detailhandel er lukket ned. Det har øget det økonomiske pres og situationen kalder på politisk handling nu og her.

I de kommende år vil lokale og regionale medier i endnu højere grad skulle fungere på digitale præmisser. For at støtte den omstilling - fra print til digital - foreslår Danske Medier, at der etableres en midlertidig digital udviklingspulje, hvor medierne kan søge støtte til arbejdet, samtidig med at de selv bidrager til finansieringen af projekterne. Dette vil kunne være en katalysator for det udviklingsarbejde, som medierne allerede er i gang med.

Louise Brincker

Danske Medier foreslår desuden, at der oprettes en pulje til ugeaviserne, som det blev aftalt, men aldrig implementeret med medieaftalen i 2018. Fra 2015 til 2019 lukkede 1 ud af 4 lokale ugeaviser, hvis gratis journalistik er en vigtig kilde til nyheder og information for mange danskere. Hvis den afvikling skal stoppes, er det nu, vi skal handle.

Endelig bør man foretage justeringer, der vil sikre en permanent omfordeling af mediestøtten, fra landsdækkende til lokale og regionale medier.

Men for at fremtidssikre de lokale og regionale medier, må vi også begynde opgøret med multinationale techgiganter som Facebook og Googles urimelige konkurrencefordele. Deres magt over journalistikken og det danske annoncemarked er simpelthen ikke holdbar.

Derfor foreslår Danske Medier, at man bruger EU-lovgivningen om ophavsret til at forhindre techgiganternes udnyttelse af mediers indhold, samtidig med at man giver medier mulighed for kollektivt at forhandle vilkår for brugen af deres indhold med techgiganterne.

Danske Medier foreslår også, at man begrænser techgiganternes brug af erhvervskunders forretningsdata og forbyder, at techgiganterne giver deres egne tjenester en fordelagtig fremtræden i søgeresultater og andre former for rangering.


Nu er det op til regeringen og Folketingets partier at komme i arbejdstøjet og sikre et langsigtet og bredt medieforlig, så vi ikke overlader en af grundstenene i det lokale demokrati til aktører som Facebook.


Hovedparten af disse initiativer skal ske i EU-regi, men lykkes man med det, vil de lokale og regionale medier på længere sigt stå mere solidt på posten som demokratisk vagthund.

I Danske Medier har vi netop lanceret vores mediepolitiske udspil med konkrete og gennemberegnede forslag. Nu er det op til regeringen og Folketingets partier at komme i arbejdstøjet og sikre et langsigtet og bredt medieforlig, så vi ikke overlader en af grundstenene i det lokale demokrati til aktører som Facebook.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Million-rokade ryster Vejles skoler:  Nogle skoler scorer kassen - specialeleverne er de store tabere

Billund For abonnenter

Hun røg ud af byrådet: Ruth vil stadig sidde for bordenden

Annonce