Annonce
Debat

Debat: Fire grønne grunde til at rose EU-Kommissionen

Annonce

Klima: EU-Kommissionen har netop præsenteret den grønne plan over alle grønne planer, som udstikker kursen mod et klimaneutralt EU i 2050. Den såkaldte European Green Deal. Kritikere, som Enhedslistens Nikolaj Villumsen kalder planen uambitiøs og udetaljeret.

Nuvel, det er ikke en dagsplan med instruktioner for de næste cirka 11.000 dage frem til 2050. Den er heller ikke lige så ambitiøs som vores danske klimalov. Men jeg synes alligevel, der er mange gode takter, som vi kan arbejde videre med:

Al lovgivning og aftaler skal pege mod klimaneutralitet i 2050. Det betyder, at klimamålet skal tænkes ind i handelsaftaler, landbrug, energisektoren og al lovgivning i EU.

Cirkulær økonomi er centralt. Til marts fremlægger Kommissionen en plan, som skal sikre, at vi genanvender flere af de materialer, vi bruger i fx tekstilsektoren og byggebranchen og til fremstilling af elektronik og plastik. Kommissionen lægger blandt andet op til udvidet producentansvar.

Strategi for havvindmøller. Vindmøller bliver essentielt for EU’s fremtidige energisektor. Det er særskilt positivt for os danskere. Ikke kun fordi det vil være med til at redde klimaet, men også fordi vi er gode til at producere havvindmøller. Danmarks position som et grønt foregangsland er ikke kun en fordel, når vi modtager priser, som ”Dagens Solstrålehistorie” ved klimakonferencen i Madrid, men også når resten af verden følger os gennem den grønne omstilling. Vi kan både vise vejen og producere redskaberne til at brolægge den.

Internationalt vil Kommissionen bruge endnu mere energi på at trække resten af verden i en mere bæredygtig retning via klimadiplomati. Allerede næste år vil Kommission ved EU/Kina-topmødet i Leipzig forstærke klima- og miljøsamarbejdet. Ved topmødet med den Afrikanske Union vil EU aftale en omfattende strategi til at fremme grøn og bæredygtig vækst på det afrikanske kontinent, så fattigdomsbekæmpelse og grøn udvikling går hånd i hånd.

The European Green Deal skulle have været mere ambitiøs. Men jeg synes alligevel, at der er gode takter i Kommissionens forslag. Vi danske medlemmer af Europa-Parlamentet er stort set alle er enige om, at planen skal være endnu mere ambitiøs. Nu glæder jeg mig til, at vi sammen kan presse Kommissionen i vores retning, efterhånden som vi skal stemme om deres forslag.

Christel Schaldemose
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Konspirationsteorierne er for alvor kommet til Vejle: 'Jeg kunne bare ryste på hovedet'

Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce