Annonce
Debat

Debat: Hvorfor ender vi altid med at snakke om robotter?

Simon Kollerup

Debat: Blandt rolige bevægelser fra robotarme og højteknologiske maskiner stod vi for nylig og snakkede om fremtidens behov for danske virksomheder. Hvordan klæder danske virksomheder sig bedst på til at imødegå fremtidens udfordringer og gribe nye muligheder? Lige nu buldrer dansk økonomi derudad. Men det betyder ikke, at vi kan eller skal læne os tilbage og nyde udviklingen. Tværtimod. Det er nu, det giver mening at handle økonomisk ansvarligt og gøre flere danske virksomheder bedre rustet til fremtiden.

Vi er enige om meget, og særligt når vi taler om fremtiden, ender vi næsten altid ved samme konklusion: Produktivitet. Højere produktivitet handler om, hvordan virksomhederne kan gøre tingene på en smartere, hurtigere og mere effektivt. For på den måde kan virksomhederne mindske deres omkostninger pr. produceret enhed – altså vil produktionen blive billigere. Og det er centralt for at skabe konkurrencekraft.

Derfor vil vi gerne slå et fælles slag for at udbrede kendskabet til potentialet i at investere i ny teknologi. For vi kan se, at investeringer i eksempelvis robotter og øget automatisering kan bidrage til vækst og nye arbejdsopgaver i Danmark. At Danmark også i fremtiden kan leve godt af sin høje produktivitet og stærke eksport. At robotterne kan fastholde vores høje niveau for arbejdsmiljø, sikkerhed og arbejdsglæde.

Annonce

Med avancerede, brugervenlige robotter frigiver vi også hænder og sparer på medarbejderes dyrebare tid, som i stedet kan investeres i virksomhedernes kerneopgaver. Med andre ord: Når automatisering og robotteknologi er til stede, kan vi lette hverdagen, minimere arbejdsskader og slid - og sidst men ikke mindst stille virksomhederne stærkere i den globale konkurrence.

Derfor er det også vigtigt, at vi rykker på teknologien nu. Vi skal udnytte robotteknologi og automatisering i hele vores erhvervsliv, og vi vil særligt gerne have de små og mellemstore virksomheder med på den digitale vækstrejse over alt i landet. På caféerne, på plejehjem, i produktionshallerne såvel som på sygehusene. Vi bliver en gang imellem spurgt, om robotterne ikke vil overtage arbejdspladserne og udskifte de varme hænder? Om ikke det er en for dyr løsning i forhold til udbyttet?

Svaret er nej. For det første er industriens beskæftigelse ikke faldet, selvom omfanget af robotter er steget væsentligt. For det andet viser tal fra Universal Robots, at en robot i gennemsnit tjener sin værdi ind på under ni måneder. Det betyder, at de virksomheder, som investerer i en robot her og nu, allerede vil kunne se den positive værdi inden for et år, hvis den bliver implementeret ordenligt. Når robotterne og automatiseringen bidrager til vækst og merproduktion, giver det virksomhederne mulighed for at tage flere opgaver ind, hvilket selvsagt forventes at have en positiv effekt på virksomhedernes bundlinjer.

Derfor er investeringen i robotteknologi og automatisering kort sagt en investering i Danmarks produktivitet, konkurrenceevne og i vores medarbejdere. Derfor håber vi, at flere virksomheder i fremtiden kan se det kæmpe potentiale, som robotterne og automatiseringen er. Og det er også grunden til, at vi altid ender med at snakke om robotter, når vi taler om fremtidens erhvervsliv i Danmark. For de er uundgåelige, hvis vi skal holde os konkurrencedygtige.

Annonce
Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

'Det bliver værst for forældrene': Lederen på en af kommunens største skoler er klar, hvis regeringen beslutter at sende skolebørnene hjem på tidlig juleferie

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Erhverv

Derfor er Vejle-restauratør glad trods udsigten til nye stramninger:  'Det er et lille indgreb'

Alarm 112

Kvinde ville skifte vognbane og så skete uheldet

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Debat

Den her podeparodi er overhovedet ikke sjov

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

VEJLE

Nu bliver det lige pludselig alvor: Tour de France skal bruge over 1000 frivillige - og Vejle bliver fordoblet

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Alarm 112

Kastede med borde og smadrede julepynt: Fuld mand gik amok i Byens Hus

Annonce