Annonce
Debat

Debat: Hvorfor skal landbruget straffes, når kommunerne går fri?

Annonce

Efterafgrøder: Hvert år tager Aarhus Universitet temperaturen på naturens og vandmiljøets tilstand med NOVANA-rapporten. Den viser i år et lille fald i kvælstofudledningen fra landbruget. Stabilt i 10 år og så med et lille fald - juhu. Men regeringen svar er: ”I skal have endnu flere efterafgrøder allerede næste år". Det var så takken. Og al hurlumhejen drejer sig om 1150 tons kvælstof fra sidste år. Det er 0,5 kilo pr hektar landbrugsjord!

Spildevand? Nå jo, det hører også under miljøministeren. Men det er jo alle borgmestrene, der har ansvaret, så dem hænger man i hvert fald ikke ud i medierne. Jo mere de forurener miljøet, jo billigere er det for kommunen. De betaler kun afgift af det, de renser. Det overløb, de lukker direkte ud, er gratis!

Med rekordstor regnmængde er mange flere og væsentlig større overløb af urenset spildevand løbet direkte ud. Og der er 5000 tilladelser om året. Tilladt, godkendt, administreret, kontrolleret – af kommunen selv. Uden at måle mængde, indhold eller giftighed. Ingen kontrolinstanser, som vi har massevis af i landbruget.

Landmænd skal så flere efterafgrøder, selv om vi lukker mindre kvælstof ud. Hvad skal kommunerne så gøre, når de lukker meget mere ud – bortset fra at de sparer en masse penge, og bare de to store rensningsanlæg i København lukker 50.000 kubikmeter lort direkte ud en gang om ugen. Man jo håbe, at de lukker det ud om mandagen, da har de nemlig tit fri på Christiansborg, så er de da ikke skyldige.

Ministeren siger, at det kun er 1-2 procent af kvælstofudledningen, der stammer fra overløb. Men de samme NOVANA-rapporter, som vi reguleres efter, siger, at 10-11 procent af kvælstoffet kommer fra punktkilder og ca. 35 procent af fosformængden, som er den store synder i havmiljøet. Det er da vist mere end 200 procent forkert beregnet.

Jamen, siger alle de kloge – ”det fortyndes, når det lukkes i havet”. Det gør vores halve kilo kvælstof vel også?

Det med at spildevandet fortyndes, svarer vel til at sige, at hvis du drikker godt med vand til, når du spiser lagkage, så feder kagen ikke.

Knud Jeppesen. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce