Annonce
Debat

Debat: Lær af finnerne - børn og ældre skal i samme institution

Annonce

Fællesskab: Tv-seernes opmærksomhed fanges på mange måder. TV2 Midtvest sendte i april i år: ”Børnehavebørn flytter på plejehjem i to uger”. 12 fem-årige blev sluppet løs mellem rollatorerne på Parkvænget i Holstebro.

I starten af november blev otte børn af DR1 sendt på plejehjem i Sjælsø i Nordsjælland i ” Rollinger på plejehjem”. Underholdningsværdien er stor i begge TV-serier, fordi det klassiske møde mellem gammel og ung giver en forrygende spændvidde i dialogerne. Det ene øjeblik smiler og ler man. I næste øjeblik sidder man med en tåre i øjenkrogen ikke mindst på grund af producernes redigering af billeder og replikker.

Er der samfundsrelevante perspektiver i udsendelserne? Det er der. Lokalpolitikere bør nytænke byggeplanerne, når der planlægges daginstitutioner, skoler og plejecentre. Synergieffekten er så let at se, at selv børnehavebørn kan se den efter én gang besøg hos en ældre i en time! Allerede i 1976 så jeg som gæstelærer i Jyväskylä i Finland, at man forsøgte at sammenlægge institutioner, så alle aldre kom tæt på hinanden. Ingen skulle føle sig afsondret i afsides beliggende områder.

Da jeg spurgte til ”sammenhænge”, svarede man: fælles ledelse, fælles køkken, fælles indkøb og fælles servicepersonale. 43 år senere ser jeg ikke danske kopier af den finske tankegang. Det oplevede jeg som censor til en professionsbachelor-eksamen i pædagoguddannelsen i en af landets største byer. Her var det en fransk ”kopi”. Fire studerende havde valgt praktik på et plejehjem i udkanten af Paris bygget sammen med en børneinstitution.

Årsagen til valget var sætningen: ”Her dør man kun om søndagen.” En vejleder havde givet dem tippet. Børnene gik dagligt ud og ind på plejehjemmet med deres lærere/pædagoger for at skabe samvær og dialog med de ældre. Dødsfald skabte sorg og gråd hos børnene.

De ældre vedtog herefter, at ”de kun ville dø om søndagen”, hvor børnene havde fri. Mandag fik børnene at vide, at ”Florence” eller ”Maurice” var taget på en lang rejse. De skulle hilse mange gange fra dem. Overholdt de gamle mon aftalen?

Ole Jacobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Annonce