Annonce
Debat

Debat: Messerschmidt vil stikke kæp i hjulet på EU’s vaccineindkøb

Christel Schaldemose

Debat: Husker du Svend Aukens malende citat “først pisser du på mig, og så siger du, jeg lugter”? Jeg kom sådan til at tænke på det, da jeg læste Morten Messerschmidts indlæg om EU’s vaccineopkøb her i Avisen Danmark 3. januar. Morten Messerschmidt genudsender den slidte sang om, at alt ville være bedre uden EU. Denne gang med EU’s strategi for vaccineindkøb som anledning.

DF har imidlertid selv forsøgt at stikke en kæp i hjulet på EU’s vaccineindkøb. Det beskrev avisen Berlingske den 12. januar. I september stemte DF nemlig imod et forslag om at hæve budgettet for EU’s indkøb af vacciner, da sagen var i Folketingets Europaudvalg - et udvalg, som Morten Messerschmidt selv er medlem af. Og det var det, der fik mig til at tænke på Svend Aukens gyldne citat: først pisser Messerschmidt på EU, og så siger han, de lugter.

Messerschmidt frygter, at EU’s vaccinestrategi kan koste danske liv. Havde DF haft held til at forsinke EU’s indkøb af vacciner i september, havde det givetvis været meget alvorligt for vores alles sundhed - ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Heldigvis blev samtlige partier undtagen DF og Nye Borgerlige enige om at bevilge højere indkøbsbudget om nødvendigt. Selvfølgelig med et mål om, at pengene først og fremmest skulle findes andre steder i EU-budgettet.

Det afsporer diskussionen om EU’s vaccinestrategi, når Messerschmidt igen-igen trækker “Danmark ud af EU”-kortet. For selvfølgeligt skal vi være kritiske over for EU-Kommissionens strategi. Hvorfor takkede EU-Kommissionen eksempelvis nej til at købe flere doser af vaccinen i efteråret, som det er blevet beskrevet i medierne?

Jeg har selv spurgt ind til Kommissionens strategi både ved skriftligt hastespørgsmål og mundtligt til Kommissionen i Europa-Parlamentets folkesundhedsudvalg.

Vi gør det super godt i Danmark, men det er tvivlsomt, om vi kunne have gjort det endnu bedre med vaccinationerne uden EU's fælles indkøb. EU skal ikke have skyld for de fejl, som DF prøver at fremprovokere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Børkop For abonnenter

DSB har sløjfet morgentoget: Så nu må Sander en time tidligere op - eller fryse 40 minutter uden for skoledøren

Annonce