Annonce
Debat

Debat: Midten i dansk politik set ud fra egen navle

Rasmus Elkjær Larsen
Annonce

Debat. Der er noget herligt godtroende ved tanken om at mødes på midten. Men der er noget himmelråbende arrogant ved at omtale sig selv som omdrejningspunktet for dansk politik.

Lars Løkke Rasmussen har forladt Venstre, og han har sat kurset på midten. Han burde vide fra sit atlanterhavstogt, at det er den politiske Bermudatrekant, som han stævner imod, hvor mange før ham blev suget ned i intetheden, da de forsøgte at kaste anker lige på midten.

Jeg står selv for en balanceret politik, i spændvidden mellem det sociale, det liberale og det nationale. Det mener jeg helt ind til benet, er det gode ståsted, og den balance Danmark har brug for. Jeg er dog smertelig bevidst om, at det ikke er midten, altså med mindre det er mig og min navle, der skal definere midten af alting. En fristende tanke!

Ungdomsromanen “Vil du se min smukke navle” er inspireret, skrevet og delvist filmet på den svenske ødegård, min far har giftet sig til i min ungdom. Så jeg ved noget om navler. Mange gange har jeg siddet ved bålstedet ved Myggebo og set op på stjernehimmelen over Sydsverige, og vekslet mellem ydmyghed og storhedsvanvid. Taknemmeligeheden over at indgå i den store historie, og en pludselig indskydelse af at hele himmelbuen var sat op for min skyld. Livet leves i vekselvirkningen, og ikke ved at slå lejr i den ene halvdel.

Det er prisværdigt, at Lars Løkke nu ønsker at udvide midten til at indeholde de gamle partier. Men der er også noget teknokratisk ved bekvemmeligheden over at lade kompromiset stå over politisk standpunkter. For hvilken midte er der tale om? Selv siger Lars Løkke, at der nu nærmest er konsensus om flygtningepolitikken, men det er nok alligevel den akse, han hentyder til, når han ønsker at holde Enhedslisten og Nye Borgerlige ude i strakt arm?

Selv mener jeg, at brobygning og samarbejde er både godt og nødvendigt. Men man skylder sig selv først at finde et ståsted man kan bygge bro udefra. Som Konservativ står jeg jo solidt plantet i “Gud, Konge og fædreland”, og herfra rækker jeg ud til andre politiske anskuelser. Det sociale, herunder klimaet, har meget fælles tænkning med socialdemokrater. Det liberale har en stor fællesmænge med Venstre og Liberal Alliance. Det nationale strækker sig mod Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det er her broerne bygges. Gerne i forskellige retninger, men altid fra et borgerligt ståsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Ny meningsmåling ryster posen i byrådet: Hver tredje vælger vil forlade V

Billund For abonnenter

Hun røg ud af byrådet: Ruth vil stadig sidde for bordenden

Annonce