Annonce
Erhverv

Debat om Bestseller-planer: Mange borgere ville høre mere om Vesteuropas højeste højhus

Anders Krogh Vogdrup fra Bestseller viser her på borgermødet et udsyn fra den 400 meter lange handelsgade midt i projekterede bydel i Brande. Bestseller har en vision om at blande byens hverdagsliv sammen med tøjfirmaets kontorliv. Foto: Morten Dickmann

Over 200 borgere deltog i borgermøde om Bestsellers opsigtsvækkende højhus-projekt og nye butikker.

Brande: Onsdag 24. oktober var der borgermøde om Bestseller-byggeriet i Brande.

Mere end 200 borgere var mødt op for at høre mere om projektet, og Bestsellers udsendte medarbejder Anders Krogh Vogdrup konkretiserede tøjvirksomhedens byggeplaner.

Der bliver "kun" tale om ét højhus. Men det bliver til gengæld Vesteuropas højeste med sine 320 meter. Højhuset skal stå ved en 400 meter lang handelsgade med specialbutikker, caféer, restauranter, kontorer, et hotel og meget mere. Alt sammen placeret i en ny bydel i Brande. Midt mellem to rekreative, grønne områder med MES-søen som grænse til nordøst. Ved siden af højhuset skal der bygges en 70 meter høj støttebygning.

Sådan ser Bestsellers nuværende planer for området ved Kåremagervej i Brande ud, forklarede Anders Krogh Vogdrup ved borgermødet om projektet, der blev afholdt onsdag aften på Hotel Dalgas.

Annonce

Flere høje bygninger

Ud over kæmpetårnet på 320 meter, giver den nye lokalplan også mulighed for en bygning på 75 meter, en på 40 meter og to på 50 meter.Det er planen, at der skal være en række nye butikker i området. Hovedsageligt tøjbutikker og lignende.

Byrådet har dog vedtaget, at der ikke må komme supermarkeder i området.

Planen godkendt af byrådet, og den er nu sendt i høring, inden den vedtages endeligt. Sidste frist for at sende et høringssvar er den 14. november 2018.

Der var masser af lokale og nationale medier til stede ved borgermødet. Videokameraerne måtte dog ikke rulle under selve borgermødet, efter at borgmester Ib Lauritsen (V) havde budt velkommen. Foto: Morten Dickmann

Sved på panden

- Den godkendte lokalplan med mulighed for op til 250.000 m2 byggeri med flere højhuse har næsten givet os sved på panden at tænke over. Vores nuværende vision for byggeriet indebærer et højhus på 50.000 m2, og en bydel på yderligere 50.000 m2, oplyste Anders Krogh Vogdrup.

Ud af de 100.000 m2 vil 15.000 m2 være øremærket specialbutikker og lignende. De enkelte butikker må ikke være større end 200 m2, og der må ikke være dagligvarebutikker. Der vil dog sikkert komme kiosker og lignende i den kommende bydel. Der er lige nu kun planer om at bygge 10 lejligheder i hele byggeriet. Derudover vil der blive bygget en tankstation på området.

Bestseller har haft behov og planer om at udvide deres kontorarealer i mange år. I det kommende 320 meter høje tårn, vil der være kontorer på de første 30 etager.

- Vi går meget op i, at det her projekt skal være en god ting for Brande. Vi vil give noget tilbage til byen og vi ønskede ikke kun at udvide med et kontormiljø. Vi vil gerne trække dagligdagsliv og butikker ind i byggeriet, sagde Anders Krogh Vogdrup.

Bestseller erved at gøre sig klar til at realisere planerne om at bygge et højhus på 320 meter og en ny bydel med butikker og kontorer. Illustration: Bestseller

Måske uddannelsesinstitution

Byggerierne ved handelsgaden vil også indeholde kontorer. Og der vil blive bygget et miljø, som Bestseller på sigt håber, kan trække en uddannelsesinstitution til bydelen.

- Hele projektet er stadig i idéfasen, og vi har ikke lagt os helt fast på noget endnu. Vi modtager stadig forslag og gode idéer fra borgere. Nogle af dem har vi allerede arbejdet ind i projektet, mens andre har fået os til at trække på smilebåndet. Vi kan ikke sige, hvornår vi går i gang med byggeriet, men måske det vil stå klar om syv år. Men et år mere eller mindre, betyder ikke så meget for os. Vi har ikke travlt med at gøre det. Vi har travlt med at gøre det rigtigt, siger han.

Det vil tage omring fire et halvt år fra at Bestseller sætter byggeriet i gang til at bydelen står færdig. Der er ingen danske entreprenører, som kan bygge så stort et projekt, og Bestseller må derfor udenlands, fortalte Anders Krogh Vogdrup, da en af borgerne, Anne Marie Pedersen, på mødet spurgte ind til, om der vil indgå lokal arbejdskraft i byggeriet.

- Vi må erkende, at vi skal udenlands for at finde en entreprenør. Men det kan sagtens blive med en dansk samarbejdspartner. Og vores vision er at støtte lokalmiljøet og regionen. Og det må man sige, at lokal arbejdskraft er en del af, sagde Anders Krogh Vogdrup.

Bekymring fra DN

Højhuset vil få tre røde lamper op af siderne og et rødt blinkende lys på toppen. Det er især det røde lys på toppen, som Jens Thomsen fra Dansk Naturfredningsforening var bekymret for, da han rejste sig op og stillede spørgsmål.

Anders Krogh Vogdrup forklarede, at det røde lys skal falde i en vinkel på én grad. Og efter lidt udregninger kom Jens Thomsen frem til, at lyset vil falde på jorden 16 kilometer væk. Derudover fik han svar på sit spørgsmål, om det vil være muligt at komme til at se ud over Midtjylland fra toppen af højhuset.

Det er nemlig meningen, der skal være en offentlig tilgængelig udsigtsplatform på toppen.

Tung trafik og grønne stier

Til borgermødet blev der også spurgt ind til trafikken til og fra området. Blandt andet spurgte Uffe Bertelsen ind til trafikken nordfra via Dørslundvej, hvor han påpegede, at vejen allerede er meget belastet i dag.

- Det er noget, vi må forholde os til, og det er en del af lokalplanen allerede. Der vil komme yderligere trafik fra Ikast til Brande, og hvordan forholder vi os til det, sagde aftenens ordstyrer og formand for byrådets teknikudvalget, Henrik Engedahl (V).

- Vi planlægger at biltrafikken hovedsageligt skal komme via en ny rundkørsel på Ejstrupholmvej. Dørslundvej skal hovedsageligt være adgangs-åren for gående og cyklister. Vi vil gøre det mulig for dem, at komme ind til handelsgaden via stisystemer, der går fra Dørslundvej, ind over vores nuværende areal og under motorvejen. Der vil også være stisystemer rundt i de rekreative områder og i selve byggeriet, hvor vi vil få de forskellige niveauer til at hænge sammen. Det vil også betyde, at der kommer gang- og løberuter på nogle af tagene, sagde Anders Krogh Vogdrup.

Der vil desuden komme shelters, madpakkehuse og andre faciliteter langs stierne i de rekreative områder, hvor der ligeledes vil være offentlig adgang.

Projektet er i offentlig høring indtil 14. november, hvorefter politikerne vil drøfte og tage stilling til indsigelserne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

De hjemløse og byens andre udsatte savner et værested om aftenen

Annonce