Annonce
Vejle

Hed debat om sundhedsvæsenet: Vind blev så ophidset, at øreringen måtte ud

I auditoriet på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole var syv lokale kandidater klar til at debattere fremtidens sundhedsvæsen. Foto: Mia Staal Pedersen
Fremtidens sundhedsvæsen var aftenens tema, da lokale folketingskandidater mødtes i en debat på UCL. Der blev lystigt debatteret regioner, psykiatri og besparelser, men særligt et emne gik igen hos de fremmødte: Uddannelse.

Vejle: Et gammelt udtryk lyder "at tage fløjshandskerne af". Tirsdag aften var det dog øreringe, der blev taget ud, da fremtidens sundhedsvæsen var emnet i en debat med de lokale folketingskandidater:

Undervejs i en debat med Katri Søgaard blev Birgitte Vind (S) så frusteret, at en ørering måtte ud.

Det var "Sygeplejestuderendes Landssammenslutning" i Vejle, der havde inviteret til paneldebat for at høre hvad de lokale folketingskandidater mener om sundhedsvæsnet.

Med i panelet var Kenneth Fredslund Petersen (DF), Christoffer Aagaard Melson (V), Birgitte Vind (S), Britta Bitsch (SF), Katri Søgaard (K), Rasmus Vestergaard Madsen (EL) og Olav Buch (AL). Sidstnævnte er ikke folketingskandidat, men mødte op på et afbud fra Liberal Alliance.

Jeg fik noget ud af det, men ikke nok. Der mangler gennemskuelighed. De sagde da alle, at det var et problem med ufaglærte, men jeg mangler noget konkret. Det er svært at finde rundt i. Vil de hæve bundlinjen, eller hvad vil de?

Betina Munk, sygeplejestuderende

Uddannelse vigtigst

Debatten startede med en håndsoprækning, hvor ordstyrer og formand for "Sygeplejestuderendes Landssammenslutning" Kamilla Futtrup spurgte, hvem de tilstedeværende var.

Blandt de i alt omkring 50 fremmødte på UCL var langt størstedelen sygeplejestuderende. Det, der særligt lå dem på sinde, var uddannelse. Mange af dem har oplevet, at der er blevet skåret i deres uddannelse, og spørgsmålene lød igen og igen: Hvad vil I gøre nu?

En studerende lagde ud med et spørgsmål:

- Jeg bliver super glad, når jeg hører, at I alle går ind for et stop på besparelser på uddannelserne. Der er blevet skåret 60 millioner, cirka 8000 kroner per studerende - hvad skal der ske nu? spurgte hun.

- Vi kan ikke give alle pengene tilbage (som er taget fra uddannelserne under omprioriteringsbidraget, red.) på en gang. Men vi kan ikke spare mere, det går simpelthen ikke. Jeg lytter til, hvad I siger, når I fortæller, hvordan det er på jeres uddannelse, sagde Birgitte Vind (S).

Annonce

Ørestikken måtte ud

Katri Søgaard (K) mente dog, at det handler om mere end bare penge.

- Flere penge giver ikke nødvendigvis bedre uddannelser. Jeg er nervøs for, at man kaster penge tilbage uden at vide, hvad man får, argumenterede hun.

Katri Søgaard og Birgitte Vind krydsede klinger flere gange, når debatten gik på, hvorfor sygeplejersker er langtidssygemeldte, og hvorfor flere søger væk fra faget.

For Katri Søgaard handler det om arbejdsmiljø.

- Jeg tror, at rigtig meget også handler om arbejdsmiljø. Det skal forbedres, sagde Katri Søgaard, inden Birgitte Vind (S) svarede:

- Jeg er simpelthen nødt til at tage min ørering ud nu, af bare hidsighed. Det er simpelthen at tale ned til dem at sige, at det bare handler om arbejdsmiljø, sagde socialdemokraten, inden den lille ørestik blev plantet solidt på bordet.

De omkring 50 fremmødte udfordrede kandidaterne med skarpe spørgsmål og undren over, hvorfor der ikke bliver brugt flere midler på deres kommende arbejdspladser. Foto: Mia Staal Pedersen
Annonce

Manglede klart svar

Undervejs nåede kandidaterne at debattere regioner, psykiatri og sundhedspleje i kommunerne. De fremmødte lyttede eftertænksomt med, og da debatten nåede halvvejs, var der pause. Her kunne der stilles spørgsmål til kandidaterne enkeltvis. Mange brugte dog pausen på at få tanket op af sodavand og snoller, så de igen var klar til at lytte.

De fremmødte var flittige til at stille spørgsmål. En af dem var sygeplejestuderende Betina Munk, 25 år. Hun Munk har først taget en uddannelse som social- og sundhedsassistent og kendte derfor en del til faget i forvejen, før hun søgte ind som sygeplejerske. Hun ville gerne vide, hvad der skulle gøres ved alle de ufaglærte, der arbejder i sundhedssektoren.

Katri Søgaard (K) var den første på banen.

- Ufaglærte er et problem. De kan køre rundt med kaffe. De skal jo også vide, hvem der har diabetes. Det har de ikke kompetencer til, lød det fra hende.

Alle kandidater bød ind, men Betina Munk stod alligevel bagefter med en følelse af, at hun ikke blev klogere.

- Jeg fik noget ud af det, men ikke nok. Der mangler gennemskuelighed. De sagde da alle, at det var et problem med ufaglærte, men jeg mangler noget konkret. Det er svært at finde rundt i. Vil de hæve bundlinjen, eller hvad vil de?, sagde Betina Munk.

Debatten sluttede af med ét minuts afslutningstale, inden der var klapsalver fra de fremmødte. Og jo: Birgitte Vinds ørestik kom også på plads igen, da debatten var færdig.

Kamilla Futtrup, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, styrede debatten med hård hånd, hvilket ofte gav anledning til frustrationer hos kandidaterne. Foto: Mia Staal Pedersen
Annonce
Vejle For abonnenter

79-årige Nancy faldt og fik ikke hjælp i 40 minutter, men plejehjemsleder afviser, at der blev begået fejl: 'Vikaren havde travlt med at smøre mad - hun gjorde ikke noget forkert'

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Manglende tider, trælse køreture og lange køer gør det nærmest umuligt at blive testet: 'Hvis ikke man er syg, inden man kommer ind, så bliver man det af at stå i kø udenfor i så lang tid'

Erhverv For abonnenter

Familieejet virksomhed præsterer stort millionoverskud: - Vi forbereder os på endnu en travl periode

Alarm 112

Aggressiv bilist blev stiktosset på parkeringsvagt: Kastede med madvarer og skældsord

Erhverv

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Selvfølgelig er en statue af den største danske spiller nogensinde en god ide

Alarm 112

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Vejle

Borgerne i Sandvad er skuffede: Det er ikke godt nok Mattias Tesfaye

SYNSPUNKT For abonnenter

Efter det bitre opgør mellem de gamle venner i Vejle Byråd: 'Skulle jeg pege på Martin, fordi vi var venner? Den slags kammerateri hører fortiden til'

Vejle Boldklub

Ny VB'er færdig for resten af sæsonen: Ramt af alvorlig knæskade

Annonce