Annonce
Debat

Debat: Regeringens ønske om en million grønne biler på vejene i 2030 kræver massive investeringer i elnettet

Debat: Elbilerne bliver i fremtiden en større og større del af den danske bilpark. Det kan potentielt lede til en CO2-reduktion på op til 2,1 millioner ton, hvilket som udgangspunkt lyder fantastisk. Dog kræver denne implementering et øget fokus på elnettet, for at vi som samfund kan have samme forsyningssikkerhed i fremtiden (Danmark Fremad - Infrastrukturplan 2025).

Det øgede antal grønne biler på vejene kræver en fornyelse af det nuværende elnet, hvor kablerne på lav- og mellemspændingsnettet stammer fra 70’erne og 80’erne. De forventes derfor at skulle udskiftes i løbet af det kommende årti. Det betyder, at der skal investeres 29 milliarder kroner i fornyelse af dette samt investeres yderligere 77 milliarder frem mod 2050, for at elnettet er gearet til den tidssvarende efterspørgsel (Dansk Energi: "Er elnettet klar til elbilerne?").

Direktør hos Ewii-koncernen Lars Bonderup Bjørn påpeger, at for at de enkelte ladestationer skal kunne levere strøm til elbilerne, kræver det, at man udbygger det eksisterende elnet. Elnettet skal være optimalt i forhold til den danske infrastruktur, men samtidig skal det være tilgængeligt for fremtidens danske prosumers - hvilket er en husstand, der er selvproducerende af strøm via eksempelvis solceller, og som samtidig kan sælge og købe el af forsyningsselskaberne.

Annonce

Samtidig er der et stort behov for øget fleksibilitet i elnettet i takt med, at de vedvarende energikilder bliver en større del af energiproduktionen. Disse energikilder er nemlig afhængige af vejr og vind, hvilket medfører, at produktionsmængden er sæsonpræget. Ladestanderne vil her give mulighed for fleksibilitet, da elbilerne kan lades på tidspunkter, hvor der ikke er pres på elnettet. Lars Bonderup Bjørn opfordrer til, at fremtidens forbrugere tilpasser deres energiforbrug, så de forbruger el gennem hele døgnet, ikke blot i spidsbelastningerne. Det vil medføre billigere elpriser samt mindske risikoen for nedbrud på elnettet. Lars Bonderup Bjørn opfordrer i øvrigt til, at de lokale forsyningsselskaber selv kan slukke for ladestanderne, når nettet nærmer sig overbelastning.

Ambitionen om at få flere elbiler på de danske veje er den rigtige vej at gå i målet om at skabe et grønnere Danmark. Men der bør foreligge en politisk plan for investeringen og udbygningen af fremtidens elnet, således at den danske forsyningssikkerhed fortsat er en af verdens bedste, som den er på nuværende tidspunkt.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Kampen minut for minut: Sådan tog VB et kæmpe point mod superligaens tophold

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Har du også undret dig over mennesker med gule overtræksdragter og 'uhyggelige' åndedrætsværn på Damhaven? Mystisk lugt har ført til overraskende opdagelse

Vejle For abonnenter

Nyt system til 100 mio. kr. skal forhindre trafikkaos på Storebæltsbroen: Derfor vil det ikke virke på Vejlefjordbroen

Vejle Boldklub

Han blev den helt store helt for VB med en flot scoring i overtiden: Vi kan alle være stolte

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB leverede en god præstation - tre mand ragede dog højere op end resten

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Børkop For abonnenter

Undersøgelse viser overraskende resultat: Jordskred i stort sommerhusområde griber om sig - kan gøre skade på bebyggelser

Debat For abonnenter

Ingen grund til panik: Ny mutation klarer vi også med selvdisciplin og videnskab

Vejle

Lukket café skabte problemer bag lågen: Men så trådte Tortilla Flats til

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Vejle Boldklub

VB slog til dybt inde i tillægstiden: Tog point fra topholdet

Erhverv For abonnenter

Skal du have en varmepumpe? Vejlefirma leverer trods varemangel

Give

Efter salg til Stofa: Fællesantenne overfører millionbeløb til det lokale foreningsliv

Annonce