Annonce
Debat

Debat: 'Take the money and run' - den ultimative naivitet

Kunstværket "Take the money and run" - uden pengesedler. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Debat: Kunstner Jens Haaning (JH) blev inviteret af Kunsten i Aalborg til at genopføre to af sine gamle værker ”Glasrammer med pengesedler”, der skulle illustrere henholdsvis en dansk og en østrigsk årsindkomst. Museet overførte i alt 534.000 kroner til JH - et beløb, som skulle hæves i kontanter og tapes på glasset.

Men da de to værker kom til museet i Aalborg, hvor de skulle stå på udstillingen "Work it out”, var der ingen pengesedler. JH havde beholdt pengene, og han kalder nu værket ”Take the money and run”. En slags protestaktion mod de aflønningsforhold, museet tilbød ham.

Samtidig må man imidlertid konstatere, at museets direktør og bestyrelse sandsynligvis vil have en god chance for at vinde i konkurrencen "Den ultimative naivitet".

Den kreative billedkunstner har jo virkelig forstået at skabe en happening og en næsten gratis markedsføring, der allerede nu har sikret ham om ikke anerkendelse, så dog sikkert gjort ham berygtet eller måske givet ham berømmelse i vide kredse, alt efter publikums kunstneriske vidvinkel. Men er det ikke meget naturligt at modtage beløbet, når en lidt naiv museumsdirektør ”forærer” ham 534.000 kroner - ovenikøbet indsat kvit og frit på hans konto?

Annonce

JH kan da sikkert bruge de mange penge bedre end blot at klistre pengesedler op på to stykker glas som oprindeligt aftalt. JH er jo en kvik og dynamisk kunstner, og det må forventes, at en sådan kunstner hele tiden får mangfoldige kunstneriske idéer. Vil nogle virkelig hævde, at hans idé med at beholde pengene selv, i stedet for som planlagt at klistre pengesedler op på et par stykker glas, er forkert?

Netop en museumsdirektør må da kunne forstå en kunstners eksotiske og progressive virke. Og museumsdirektører og publikum kender jo alt til bizarre kunstudstillinger. Tænk bare på kunstudstillingerne med ”Gammelt kød i sylteglas”, ”Lort på dåse”, ”Et hvidt lærred uden en streg”, ”Indendørs-opbygning af en grusgrav med vandløb”, og andre bizarre udstillingsgenstande, museer gennem tiderne har disket op med for et forundret publikum, men naturligvis med stor forståelse blandt de ”rigtige” kunstelskere.

Denne begivenhed viser i sin ”geniale fuldkommenhed” netop sammensmeltningen af det kunstneriske og det menneskeligt forståelige på ”smukkeste” måde. Man kan vel næsten sige, at der er opstået en udtryksfuld symbiose mellem det kunstneriske og det materielle univers.

Og vi må ikke glemme, at museet rent faktisk har modtaget to stykker glas med rammer for de mange penge, så de er ikke helt spildt. Kunsten har vide rammer; det ved vi alle. Samtidig må man imidlertid - på det lidt mere banale og jordnære plan - konstatere, at museets direktør og dets bestyrelse sandsynligvis vil have en god chance for at vinde førsteprisen i konkurrencen "Den ultimative naivitet".

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce