Annonce
Debat

Debat: Taxametersystemet er et problem for gymnasier

Debat: Et notat forleden fra Børne- og Undervisningsministeriet om gymnasier i tyndtbefolkede dele af landet var nedslående læsning.

26 mindre gymnasier har de sidste par år oplevet markant nedgang i elevtallet. Samlet set er faldet på 25 procent. Hvad værre er, ser samme gymnasier ud til at ville fortsætte den triste udvikling frem mod 2030.

Blandt årsagerne til den negative udvikling for tyndtbefolkede egnes gymnasier er taxametersystemet, der betyder, at et gymnasium modtager statsligt tilskud efter det antal elever, der går på det. Er et gymnasium først begyndt at ”skrante”, hvad angår elevtal, vil statstilskuddet naturligvis også begynde at falde.

Annonce

En anden årsag til de 26’s elevmæssige tilbagegang er, at nogle unge finder gymnasier i større byer mere tiltrækkende og ”finere” end deres eget ”ude på landet”.

Det er et grundproblem ved taxameteret, at gymnasierne vil søge at få flere og flere elever, da det giver flere penge i kassen. Derfor er der tendens til, at de tilbyder lettere fagpakker - for eksempel med fagene psykologi og samfundsfag - hvorved søgningen til mere krævende fag som naturvidenskab og sprog falder.

Derfor er antallet af studenter med tysk på eksamensbeviset styrtdykket siden 2005. En katastrofe, da Tyskland både er et stort afsætningsområde for Danmark og kulturelt set er og har været en mastodont i Europa.

Gymnasiernes basale problem er måske, at de blev selvejende i 2005. Det får gymnasier i en større by til at konkurrere om at kapre både byens og oplandets unge. Det gjorde de vel også før 2005, men nu sker det ved, at gymnasier bruger penge på at reklamere for sig selv i lygtepæle og på biograflærrederne. Pengene var dog bedre brugt på fagene.

Annonce
Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Fjerde strejkeudvidelse på fire uger bliver næppe den sidste: - Det vil kunne mærkes i Vejle, det er der slet ingen tvivl om

Erhverv For abonnenter

Svejsevirksomhed har vokseværk: Har oprettet ny afdeling og leder stadig efter folk

Alarm 112

Efterlysningen virkede: Mistænkt for røveriforsøg har meldt sig selv

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Alarm 112 For abonnenter

Mobilhul forhindrer ambulancer i at sende hjertedata til hospitalet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Vi kan være vidner til Dansk Folkepartis dødskramper

Erhverv

Rikkes iværksætter-succes er blevet for stor til byen: Nu rykker hele produktionen til ny adresse

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Vejle Boldklub

VB tester engelsk angriber med Premier League-kampe

Kultur For abonnenter

Præsten klar med det 11. bud: Du skal give din viden videre

Gamle dage

En mærkelig historie: Da oprøret brød ud på Bornholm, fik herregården ved Børkop ny ejer

Annonce