Annonce
Debat

Debat: Tillid er godt, men løntjek er bedre

Annonce

Økonomi: Danskerne er verdensmestre i tillid. Internationale undersøgelser viser, at vi er det land i verden, hvor tilliden mellem mennesker er størst. Det sparer samfundet for en masse kontrol og papirarbejde.

Men når det gælder vores lønsedler, er vi danskere lidt for tillidsfulde. Hele 94 procent af danske lønmodtagere har tillid til, at der står det rigtige på lønsedlen. Men samtidig har hver anden oplevet at finde fejl i deres lønseddel. Det viser nye tal fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

De mange tilfælde af fejl på lønsedlerne, som de OK-mærkede fagforeninger håndterer, viser både små og store eksempler på, at medlemmer ikke har fået den løn, de har krav på. I langt de fleste tilfælde skyldes det fejl, som er lette at forklare – og som arbejdsgiveren justerer uden det store bøvl.

Hvert år er der nye historier om lønmodtagere, der får udbetalt penge, de var gået glip af pga. fejl på lønsedlen. Nogle gange handler det om endda meget store beløb. For eksempel gav et løntjek sidste år 63.000 kroner til Lasse Stimose Sørensen, der er i lære som datafagstekniker på en virksomhed i Brøndbyøster.

Tusindvis af medlemmer får hvert år hjælp til at tjekke lønsedlerne af de OK-mærkede fagforeninger, som har den viden og indsigt i overenskomsterne, som er nødvendig for at tjekke, om alt er som det skal være.

Derfor er det vigtigt med stærke overenskomstbærende fagforeninger som gennem forhandlinger med arbejdsgiverne kæmper for at sikre medlemmerne ordentlige løn- og ansættelsesforhold.

Det er i både arbejdsgiverens og medarbejderens interesse, at eventuelle fejl bliver opdaget og rettet så hurtigt som muligt, inden de vokser sig for store. Så tillid er godt – lige her er kontrol bedre.

Netop nu er fagforeningerne i fuld gang med løntjek, da den årlige løntjek-kampagnen løber af stablen her to uger midt i november.

Morten Skov Christiansen. Foto: Jesper Ludvigsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce