x
Annonce
Debat

Debat: Tondern, Fissengebirge oder was?

Debatten om danske stednavne i tysk udgave på byskilte i Sønderjylland er blusset op igen. Det bliver den nok ved med. For det handler om følelser - der ikke kan handles.

Forstanden giver hjemmetyskerne/mindretaltyskerne ret, når de argumenterer for, at vi i Danmark skal føje “Tondern” til bynavnet Tønder, som tyskerne har føjet danske stednavne til deres skilte i Slesvig.

Men følelserne husker, at denne omstridte landsdel har været dansk i over 1000 år, og blot tysk i 156 år. Følelserne husker, hvordan det som sønderjyde var kun at være fri for de sydlige naboers herredømme i 20 år, så kom de lige igen i 1940. Følelserne husker, præcis som da serberne førte sig militært frem på Balkan og hele tiden henviste til nederlaget på Solsortesletten i 1379. Det var dog en distance på over 600 år.

To gange i historisk tid har Danmark været tæt på at ophøre som stat, senest da Chr. IX i den bedste mening tilbød Bismarck vores land som lydstat. Han sagde nej tak. Havde han accepteret, havde Vissenbjerg, og mange andre steder, nok fået nye navne.

Det forbilledlige nutidige dansk-tyske grænse samarbejde er indstillet til Unescos verdensarvs status. Lad os alle gå ind for det - i respekt for de processer, det skal have tid til at modnes.

Kirsten Bisgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce