Annonce
Debat

Debat: Trængsel på vejene. Løsning er begræns biler

Line Iversen. Tegning
Annonce

Trafik: Begræns biler. Så kort kan det siges. Forskning (bl.a. Aalborg universitet) viser, at nye veje skaber mere trafik. At bygge nye veje er skruen uden ende. Og meget trafik er negativt. Biltrafik (både personbiler, varebiler og lastbiler) belaster klima (bruger brændstof, uanset om det er diesel, benzin eller el), belaster økonomi (koster kassen), og belaster menneskers helbred (fastlåser mennesker stillesiddende), og bilveje belaster naturen (inddrager dyrebar jord med natur eller planter til fødevaredyrkning).

I stedet for hovedløst at fortsætte med at bygge nye bilveje, så bliver vi nødt til at vende bøtten og se på, hvorfor så mange ting, og hvorfor så mange folk, bliver flyttet så meget rundt. Måske kan vi nøjes med færre ting? Og lave ting, som holder bedre, og som kan repareres? Måske behøver så mange mennesker ikke at flytte sig så meget og så langt? Måske kan vi bevæge os mere sundt rundt end i en bil? Hvordan drejer vi vores vaner i en mere hensigtsmæssig og sund retning? Foråret har vist os lidt af vejen.

Når vi begynder at få styr på disse meget påtrængende opgaver, så kan vi måske omdanne noget, at de nu overflødige og negative bilveje; f.eks. lave nødspor på motorveje (med et solidt autoværn ud til biler) til positive veje for bløde og sunde trafikanter? Nye tanker, nye veje at gå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Million-rokade ryster Vejles skoler:  Nogle skoler scorer kassen - specialeleverne er de store tabere

Annonce