Annonce
Debat

Debat: Vi glemmer det brede perspektiv, når vi taler bæredygtig kost

Annonce

Ernæring: Vi står overfor store klimaudfordringer, og der er behov for helt konkrete redskaber, som gør det nemmere for forbrugerne at træffe mere bæredygtige valg i det daglige. Et sådant redskab er Coops nyligt lancerede klimaberegner-app. En app, der hjælper forbrugerne til at gennemskue varernes klimaaftryk og gør det muligt at se CO2-belastningen ved hvert enkelt dagligvareindkøb.

I Mejeriforeningen glæder vi os over, at detailbranchen tager initiativ til at guide alle os forbrugere til mere bæredygtige indkøbsvaner, og Coops klimaberegner-app er en god start, men vi opfordrer til, at man videreudvikler den, så den får et bredere perspektiv på bæredygtighed.

Bæredygtigt kost og forbrug er nemlig mere end bare CO2-aftryk. Vi byder initiativet velkommen, men det er samtidig vigtigt for os, at diskussionen om bæredygtig kost ikke stopper her, og at detailbranchen fremadrettet også vil være med til at klæde forbrugerne på til at træffe reelt bæredygtige valg.

For en bæredygtig kost udgøres af vores samlede kostmønster. Den enkelte fødevare skal ikke kunne det hele, men samlet set skal det, vi spiser, være bæredygtigt. Derfor er det groft sagt mindre vigtigt, om vi vælger den ene grøntsag frem for den anden. Det afgørende er, hvilke typer varer vi køber mest af, og om de samlet set bidrager til en sund og bæredygtig kost.

Coop har vist, at de har en god platform til at guide forbrugerne i den henseende. Men hvis vi alene udvælger vores dagligvareindkøb efter hvor meget CO2, de ifølge en app udleder, så er risikoen, at vi kommer til at gå uden om varer, der målt på andre parametre, bidrager til en sund og bæredygtig kost. På den måde risikerer vi at vildlede forbrugerne i stedet for at hjælpe dem.

Konsekvenserne kan også blive hårde for fødevareproducenterne, og vi er bekymrede for, at et for snævert syn på, hvad den gode og bæredygtige kost er, i sidste ende kan true landmændenes eksistensgrundlag. Faktum er, at mejerisektoren leverer danske fødevarer, som indeholder værdifuld næring, som matcher vores madkultur, og som er relativt billige – og vi arbejder vedholdende på at minimere vores aftryk på klima og natur.

Vores opfordring til detailbranchen er derfor; fortsæt med de mange gode initiativer, der skubber os forbrugere mod et mere klimabevidst forbrug, men lad os huske det brede perspektiv og alle de nuancer, som udgør en bæredygtig kost. Lad os i fællesskab arbejde for at udvikle de værktøjer, der hjælper med at klæde forbrugerne på til at træffe mere bæredygtige og sunde valg. Vi bidrager gerne med vores viden.


Konsekvenserne kan også blive hårde for fødevareproducenterne, og vi er bekymrede for, at et for snævert syn på, hvad den gode og bæredygtige kost er, i sidste ende kan true landmændenes eksistensgrundlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Pfizer skruer ned for leverancer: Heunicke ser med stor alvor på situationen

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Annonce