Annonce
Debat

Debat: Vi læger håber stadig, prisen på cigaretter bliver højere

Rygning: Skuffelse. Dyb skuffelse. Det er ingen hemmelighed, at det var min første reaktion, da regeringen for et par uger siden præsenterede et tobaksudspil, der lægger op til en prisstigning på sølle 10 kroner over 2 år. Jeg havde håbet, at sundhedsminister Magnus Heunicke ville være mere ambitiøs, når det kom til prisen.

Lægeforeningen vil derfor fortsat presse på. Det er stadig målet, at prisen på cigaretter skal tage ét stort hop til mindst 60 kroner nu og stige til 90 kroner på sigt. Vi håber derfor, at de kommende forhandlinger på lige netop dette punkt vil føre til en markant ændring fra udgangspunktet. Det er ikke et naivt håb, for der er både opbakning fra befolkning og Venstre, Konservative, SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre.

13.600 danskere dør af rygerelaterede sygdomme hvert år, og for første gang i 20 år er antallet af rygere steget. Der er derfor ingen tvivl om, at der er brug for den markante prisstigning, vi ved virker. Alle erfaringer fra andre lande viser entydigt, at en højere pris vil få tilgangen af nye rygere til at falde og motivere nuværende rygere til at stoppe.

Da den indledende skuffelse havde lagt sig, blev jeg glædeligt overrasket over, at regeringens tobaksudspil på en række punkter ser ud til at tage målet om en røgfri generation alvorligt. Det gælder røgfri skoletid i grundskolerne, neutrale cigaretpakker, der skal gemmes væk i butikkerne, øget kontrol med tobakssalg og hårdere straffe for at overtræde loven og skærpet forbud mod tobaksreklamer.

Hvor elever på landets gymnasier allerede skulle have røgfri matrikel, er erhvervsskoleelever nu også kommet med i tobaksudspillet. Det er vi glade for i Lægeforeningen, selvom vi havde ønsket os, at der blev tale om helt røgfri skoletid på alle ungdomsuddannelserne, så eleverne ikke blot kan stille sig på den anden side af gaden og få deres nikotinfix.

Vi skal skabe de bedste betingelser for vores børn og unge, men hvis regeringen fokuserer ensidigt på cigaretter, er der risiko for, at børn og unge blot i stedet bliver afhængige af andre tobaks- og nikotinprodukter.

I ugerne der er gået siden udspillet blev præsenteret, har det dog ikke været muligt at få svar på, om der er tale om den brede tobaks- og nikotinlovgivning, der er brug for. Lægeforeningen og jeg venter derfor med spænding på at finde ud af, om prisen på andre tobaks- og nikotinprodukter som e-cigaretter, tyggetobak, opvarmet tobak og nikotinposer vil stige tilsvarende og være omfattet de øvrige initiativer som fx neutrale indpakninger.

Det håber jeg, for alt andet vil være en skuffelse. Ikke kun for mig og Lægeforeningen, men for næste generation. Der er brug for en ambitiøs forebyggelsesstrategi, der rammer bredt – det skylder vi vores børn og unge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Peanutbutter-banana-sandwich og portugisiske grillspyd: Det har der været serveret på Vejlegården siden fagkonflikten

Annonce