Annonce
Debat

Debat: Vi skal ikke tabe elevgrupper på grund af corona-nedlukningen

Uddannelse: Regeringen har sammen med et enigt folketing besluttet at lukke daginstitutioner og skoler for at mindske smittespredningen af corona-virussen. Det har vi bakket op om for at redde menneskeliv og sikre sundhedssystemet imod et kollaps.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil sagde fra Folketingets talerstol, at det må forventes, at fjernundervisningen, nødundervisning og nødpasning bliver af en klart ringere kvalitet, end det, man normalt kan tilbyde. Den holdning deler vi ikke.

Vi skal gøre alt for at lukningerne og nødundervisningen ikke skaber et betydeligt læringsefterslæb, især for de mest sårbare elever samt elever i udskolingen, som skal op til eksaminer. Regeringen har lagt op til, at der kun helt undtagelsesvist kan gives erstatningsundervisning. Det er vi enige i, er udgangspunktet.

Men i en situation, hvor lukningerne bliver forlænget, bør alle muligheder for at sikre elevernes læring bedst muligt overvejes grundigt – også erstatningsundervisning. For det vigtigste må være, at vi gør alt for ikke at tabe nogle elevgrupper på gulvet på grund af nedlukningen.

Vi er også bekymrede over, at det ikke er klart defineret, hvilke grupper af sårbare og udsatte elever, som er i målgruppen for at kunne modtage nødpasning og almindelig undervisning. Det kan give store forskelle på tværs af kommunerne.

Derfor håber vi også, at regeringen vil indgå i en meget tæt dialog med kommunerne som sikrer, at de sårbare børn ikke bliver efterladt i stikken nogle steder i landet.

Det er samtidig af afgørende betydning, at vi skaber tryghed om familiernes økonomi en i en tid, hvor presset på det danske arbejdsmarked vil tage til. Vi er enige med regeringen om at forældrebetalingerne skal fortsætte, hvis lukningerne kun varer nogle uger.

Hvis det derimod fortsætter i længere tid, mener vi, at forældrene skal kompenseres. De skal ikke betale for en ydelse, som de ikke får. Særligt ikke i en situation, hvor deres egen privatøkonomi er trængt af en krise. Derfor er vi tilfredse med, at regeringen har lagt op til at forældrebetaling kan forhandles efter påske, hvis situationen ikke er normaliseret. Endelig skal vi sikre, at økonomien i de private pasningstilbud og undervisningsinstitutioner ikke ramler sammen. Vi vil derfor samarbejde med regeringen om at finde løsninger for den private sektor, hvis det bliver nødvendigt. Forhåbentlig kan vi vende tilbage til en normal hverdag med åbne skoler og daginstitutioner inden alt for længe. Men hvis det ikke bliver tilfældet, bør vi allerede nu overveje, hvordan vi håndterer de problemer, som vi her har peget på.

Mai Mercado
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny vej er afgørende for Kvickly

Annonce