Annonce
Debat

Debat: Vi sukrer til i ligegyldig pop

Annonce

Kultur: Åh, så hyggeligt. Åh så fint. Åh så ligegyldigt. Åh, så bedøvende! Og vi æder det råt. Lader radioen køre. I bilen, i hjemmet, på arbejdspladsen, hos frisøren, i supermarkedet. Overalt. Bevidstløst ryger det ind i vore hjerner, vore sind, vores sjæl. For det er jo bare rart. Den gør jo ingen fortræd. Popmusikken.

Den lægger et bedøvende lag på dine sanser, så du i virkeligheden bliver underholdningsjunkie. Giv mig i dag mit daglige fix, eller jeg bliver sur, intolerant og gnaven. Lad mig høre noget lækker r&b, eller noget messende electronica, så jeg glemmer den ubehagelige, tomme og monotone dagligdag. Led mig i fristelse med mine bigbeat-hovedtelefoner, og min android-telefon, således at jeg kan bruge min gratis spotifystreaming til at give mig glemsel, ligegyldighed og pacificerende sansesukker. Thi popmusik og dagens hit er magten og æren i - alt fald til i morgen ... Amen! Musik er blevet devalueret fra kunst til et forbrugsemne. Før i tiden forholdt man sig trods alt til sin musik. Man købte en LP eller en CD. Med streamingtjenesternes indtog får du det gratis. Du skal bare æde et par reklamer en gang imellem, så kan du surfe videre på Spotify, YouTube eller GooglePlay. Vores musiksmag er skabt af et produktionsapparat. Nemlig streamingstjenesternes algoritmer. En matematisk beregning, som tilpasser playlisten, alt efter hvad man har lyttet mest til. Your daily mix. Altså en ensretning af musiksmagen. Resultatet er, at de mest lyttede kunstnere og genrer bliver endnu mere eksponeret på bekostning af ”smallere” kunstnere”. En anden magtfuld spiller er radiokanalerne. Både de kommercielle og public service kanalerne. Tag f. eks P4. Landets mest aflyttede radiomedie. Hvis man kører på E45 fra Padborg til Aalborg kan man nemt komme til at høre samme melodi fire gange – efterhånden som man skifter mellem P4s regionalstationer. Det er den samme rotering igen og igen. Og de såkaldte lokalradioer er kun lydtapet afbrudt af reklamer. Uambitiøst og fordummende.

Tilsammen tegner streaming og radiostationer et fladt og uinspireret lydlandskab ud over den danske musikflade. Og det påvirker hele musik-Danmark. Festivaler bliver til havefester domineret af DJ's som afspiller mp3-filer, de regionale spillesteder sygner hen - for ingen gider at lytte til ny musik. Hvor er den spændende musik, som vil noget?

Lars Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter stort corona-udbrud i Aarhus: Nu sender Sygehus Lillebælt også medarbejdere hjem

Annonce